樓市動向

跳至

首頁

尾頁

大宅

LoveJun1314 發表於 17-12-28 19:41
三間銀行都批左,但決定唔到揀邊一間,希望大家俾下意見,謝謝(emoji)

ICBC

請問icbc 既rebate 係扣落樓價貸款到?

大宅

kekawai 發表於 18-1-3 13:00
請問咩係星星回贈?
我都有揾icbc, 只得借款額1.65-1.7% 回贈。

係啊,多左

大宅

sasa_cat 發表於 18-1-3 16:47
請問icbc 既rebate 係扣落樓價貸款到?

係啊,扣樓價貸款

男爵府

回覆樓主:

其實料差,掹邊靠出糧銀行先批得出,先好用出糧銀行造按揭。

touch wood 講句, 一失業, 出糧銀行即知, 如果銀行收水, 就變成開刀對象

男爵府

sasa_cat 發表於 18-1-3 16:38
我都想知咩係星星回贈

有間中介叫星之谷, 用高回贈搶市場

http://www.metroprosperity.com/flipbook/153/mobile/index.html

今期都市有專訪

大宅

電腦怪傑 發表於 18-1-4 18:52

touch wood 講句, 一失業, 出糧銀行即知, 如果 ...

多謝提點

大宅

touch wood 講句, 一失業, 出糧銀行即知, 如果 ...

如果情況係公司主要銀行係icbc, 但我出糧戶口係hsbc , 我供樓用icbc, 萬一公司比icbc call loan 會唔會check 到

男爵府

唔通我轉出糧戶口又會被call loan?

男爵府

sasa_cat 發表於 18-1-4 23:22
如果情況係公司主要銀行係icbc, 但我出糧戶口係hsbc , 我供樓用icbc, 萬一公司比icbc call loan 會唔會che ...

係出開糧突然無出, 兼用同一銀行供樓, 先alert銀行

男爵府

ppmmbb 發表於 18-1-4 23:32
唔通我轉出糧戶口又會被call loan?

唔係轉就call

而係銀行到要揀人call時, 中嘅機會高咗

子爵府

開心吸收勳章 Xmas吸收勳章

回覆 ppmmbb 的帖子

有2個mortgage link的好處係兩公婆銀行戶口可以獨立,如果得一個mortgage link,D錢就會放哂係一個戶口以減低利息支出,如果戶口持有人有咩事,D錢都唔知點拎番出來,而且出糧又唔使將D錢調來調去,我唔知整個聯名戶口得唔得,不過我覺得如果有兩個mortgage link戶口就煩少D。

禁止訪問

男爵府

KingSo 發表於 18-1-5 13:20
2003 年都未 Call Loan, 點會無端端 Call ?

一 Call Loan, 係恐慌性連鎖效應, 銀行得不償失, 唔會隨便用. ...

純住宅就係, 但如果同銀行有生意往來, 就唔係咁講法

男爵府

pinkybee 發表於 18-1-5 11:47
回覆 ppmmbb 的帖子

有2個mortgage link的好處係兩公婆銀行戶口可以獨立,如果得一個mortgage link,D錢就 ...

我在花肥的ML係聯名的, 是但一個都可動用

禁止訪問

男爵府

KingSo 發表於 18-1-6 10:56
講緊普通物業按揭, 不是講用物業去抵押貸款.

嗯嗯

大宅

回覆樓主:

大家覺得華僑永享ok嗎? 佢offer首年定息1.7%, 之後H+1.3% or cap 2.15%. 似乎唔差。現金回贈就只得1.6%

男爵府

bwm 發表於 18-1-8 21:51
大家覺得華僑永享ok嗎? 佢offer首年定息1.7%, 之後H+1.3% or cap 2.15%. 似乎唔差。現金回贈就只得1.6%
...

2.15-1.7=0.45
加埋1.6
有2.05%, 好好喎

伯爵府

bwm 發表於 18-1-8 21:51
...

華橋永亨個定息幾時開始?我早前去問都未有.

大宅

rubycourt 發表於 18-1-9 01:46
華橋永亨個定息幾時開始?我早前去問都未有.

我地12月尾問的。似乎只有佢出咗ㄧ年定息1.7%. 好似好正咁。所以有d懷疑有冇咩問題。

首頁

尾頁

跳至