興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

男爵府

醫生話冇得恢復視力,要做眼球摘除手術,因為眼壓高會痛。我同屋企人仲考慮緊,吾想狗狗捱呢刀,暫時滴住眼葯水,見佢又比之前精神番啲,如果眼葯水幫到,咁是否可以吾做手術呢?人都會因青光眼至盲,但冇聽過需要拎走隻眼架,點解貓狗就要咁做?我上網睇過,真係好多狗主選擇咁做,吾知有冇有此經驗或認識嘅朋友可分享下呢?

『然而我告訴你們,就是所羅門極榮華的時候,他所穿戴的,還不如這花一朵呢!』
馬太福音六章29節

大宅

回覆樓主

我都想知道呢個係唔係最後既方法。因為我家狗狗都係剛知道有青光眼,佢剛剛12歲,年紀大

大宅

我狗狗都有青光眼 現在滴眼藥水眼壓都有40 幾
本身有糖尿病 所以白內障失明 有隻眼撞親好唔返已經摘左眼球 凈返一隻眼都睇唔到野 但我都唔想佢做手術 但如果眼壓再高狗狗會好痛 係一定要做摘除手術

男爵府

呢兩星期每日枕住滴眼葯水, 每日俾狗狗鍾意的食物, 雖然覆診時眼壓仍然好高, 但見佢真係閧心咗又精神咗, 醫生話佢可能已習慣咗, 不過仍然建議要幫狗狗做手術. 我有點體會到做吾做手術的分別, 摘咗可以叫一勞永逸, 不用每天4次滴眼葯水, 屋企一定要有人好困身, 咁樣, 似孚純粹對人有好處, 對隻狗就真係吾知是否最佳選擇, 不過我覺得, 隻眼冇咗就冇咗, 留住的話, 又點知冇奇績.

『然而我告訴你們,就是所羅門極榮華的時候,他所穿戴的,還不如這花一朵呢!』
馬太福音六章29節

洋房

我家狗狗和你家狗狗情況一樣,患有青光眼,有機會覆摘除眼球

大宅

我隻狗狗呢排眼球賬大了

大宅

回覆樓主:

是否睇vsh Dr chow? 佢好好㗎! 我狗狗都有青光眼, 佢話都要切除, 帶假眼。 但係可試滴眼壓藥觀察下先。 依家三年, touchwood都無事,控制著眼壓, 定期返去檢查

大宅

clairebbb 發表於 18-1-13 15:14
是否睇vsh Dr chow? 佢好好㗎! 我狗狗都有青光眼, 佢話都要切除, 帶假眼。 但係可試滴眼壓藥觀察下先。 依 ...

以前我狗狗係睇dr chow 而家轉左順心睇,咁你隻狗狗情況係咪都已經睇唔到野?

大宅

wl8715 發表於 18-1-14 00:14
以前我狗狗係睇dr chow 而家轉左順心睇,咁你隻狗狗情況係咪都已經睇唔到野?
...

係呀,青光眼冇咗視力。 醫生話佢睇唔到,但我覺得佢睇到啲光影

estw    發表於 18-1-15 17:08

大宅

回覆樓主

我隻狗狗開頭都係,用左半個月藥水,眼壓由50去返正常,醫生之前都話佢睇唔到,而家我都覺得佢好返好多,睇到返啲野,因為佢之前唔會跟住我去望,而家會

estw    發表於 18-1-15 17:08

男爵府

回覆 clairebbb 的帖子

係Dr. Chow呀。 你狗狗三年keep住滴眼藥都ok,真係好好呀。我過兩日要同狗狗覆診,睇下Dr. Chow會點講,不過我都會選擇吾做手術。

馬太福音六章29節

男爵府

回覆 Winnieyhajja 的帖子

而家情况點呀?狗狗精神好嗎?

馬太福音六章29節

男爵府

回覆 wl8715 的帖子

馬太福音六章29節

大宅

estw 發表於 18-1-15 16:56
回覆 clairebbb 的帖子

係Dr. Chow呀。 你狗狗三年keep住滴眼藥都ok,真係好好呀。我過兩日要同狗狗覆診, ...

加油

男爵府

今日覆診眼壓高咗好多,見狗狗平時好精神又好胃口,估吾到眼壓咁高,醫生話做咗手術佢會開心啲,係吾係呢?好難抉擇喔

馬太福音六章29節

大宅

回覆樓主

我以前的貓貓有做,因為除左已經睇唔到,眼壓高,仲經常發炎,最後決定做手術,但唔係挖空,係保留眼球外面但入面換左假體
之後貓貓都好敏捷
如果已經睇唔到,我覺得可以做,不過是大手術,需小心照顧

男爵府

回覆 aprnral 的帖子

謝謝分享。

馬太福音六章29節

大宅

estw 發表於 18-1-18 12:37
今日覆診眼壓高咗好多,見狗狗平時好精神又好胃口,估吾到眼壓咁高,醫生話做咗手術佢會開心啲,係吾係呢? ...

你狗狗幾多歲呀?佢一隻定兩隻眼都青光眼?
我個隻13 歲啦 如果隻眼冇令佢覺得痛 有精神我都係滳住藥水先

男爵府

回覆 wl8715 的帖子

我狗狗9歲,一隻眼吾得。想問你狗狗還需要定期覆診嗎?眼葯水是否要診所提供?

馬太福音六章29節

大宅

我狗狗今年已12歲, 都係每日一次眼藥水, 我同佢睇非牟利, 支藥水可以用一個月.
你會唔會轉睇其他醫生?

首頁

尾頁

跳至