自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

有冇jm 試過帶小朋友去旅遊期間,小朋友發燒,你們會馬上縮短行程嗎?

另外,如出發前一日,小朋友起焼,會如期去嗎?

男爵府

回覆樓主:

出發前一日就會取消。如果旅行中途,就會盡量安排機票回港。

男爵府

回覆樓主

聽過有人個小朋友發燒,又唔可以縮短行程,只能夠stay喺酒店,勁掃興。

子爵府

keikeicat 發表於 17-12-29 16:51
聽過有人個小朋友發燒,又唔可以縮短行程,只能夠stay喺酒店,勁掃興。

點解?

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

maymycheung 發表於 17-12-29 16:34
有冇jm 試過帶小朋友去旅遊期間,小朋友發燒,你們會馬上縮短行程嗎?

另外,如出發前一日,小朋友起焼, ...
有帶安全藥ma,再唔係係當地睇醫生,食住藥先。除非病重(touchwood),否則不會咁就縮短行程~

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

出發前發燒,取消行程
旅程中途發燒,食退燒藥(次次旅行都帶定平安藥),盡量酒店休息(多數都自由行),必要時(高燒、唔精神)提早回港

男爵府

maymycheung 發表於 17-12-29 16:52
點解?

可能酒店機票冇得退錢,唔想蝕啩,而且佢地兩公婆湊住b去,冇其他人幫手湊,當時日本都幾凍,就被迫留喺酒店!

別墅

回覆樓主:

我試過係台灣中流感,最尾兩日係酒店休息

子爵府

回覆樓主

試過,有帶平安藥,唯有留酒店,唔係太嚴重都唔會改機票,留酒店仲好,舟車勞頓仲辛苦

男爵府

回覆樓主

我自己小朋友試過出發前二日發燒,唯有改機票,另亦都試過旅程中途發燒,食自己帶平安藥,還有一定要醫生開高燒藥,在酒店休息,如不是中流感之類,一般食高燒藥休息一、二日就冇事

伯爵府

小肉妹 發表於 17-12-29 17:09
試過,有帶平安藥,唯有留酒店,唔係太嚴重都唔會改機票,留酒店仲好,舟車勞頓仲辛苦
...
X2

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

maymycheung 發表於 17-12-29 16:34

出發前就會改遲。

旅行中就會響酒店休息,必要時睇醫生。

大宅

回覆樓主

我女2次旅行都發高燒,第一次日本,仲要無帶探熱針,食退燒藥,瞓左半日起身無晒事。
第二次台北,又係第二日發高燒,好彩我有準備探熱針,退燒藥同塞肛藥,果朝39度食退燒藥,唔退仲上40,我幾驚,塞肛la,再搵下有乜醫生可睇,點知就退左,又係無晒事,跳跳紥

我都唔知點解會咁,之後佢係連咳下或少少鼻水都無喎,就燒半日

琥珀宮

細路愈細發燒機會愈大,所以大d先帶佢去旅行較好

sonet    發表於 18-1-2 09:19

水晶宮

回覆樓主:

小朋友試过在 5-6天的自由行中病倒, 食退燒藥、兩公婆輪流陪仔留在酒店休息。所以我揀酒店要附近有野逛、有野食。

禁止訪問

回覆樓主:

子爵府

發燒撘飛機唔好,怕傳染人或易被人傳染。同埋未必比入境,香港入境點安排我又唔知。最適當係當地睇醫生,不過一般都會先食平安藥睇下搞唔搞得掂先。所以去旅行,尤其有小朋友,真係乜類型的藥都要帶定。

至於出發前發燒,睇個別情況,唔嚴重的,可能會同小朋友遲一日出發,家人先飛。又有些旅遊保險,因事改期或取消會有得賠。個別條款或有不同,要睇清楚。

珍珠宮

回覆樓主

睇情況,如果個人精神,食左平安藥退到燒,而且只係多2-3日已經完原定行程,就吾會縮短行程,俾佢係酒店休息;如果嚴重,直接當地睇醫生,再考慮醫生意見安排返香港

另外,如出發前一日,小朋友起焼,會如期去嗎?
即睇醫生,退左燒,個人又有精神,就照出發(我小朋友係健康型,發燒最長都係一日,仲會周屋跑);如果退吾到燒就吾會去

伯爵府

回覆樓主

迷信啲講,好多時小朋友無啦啦發燒,可能撞左野,如果在外地,磁場突然唔同左,身體會有發燒可能。
如果未出發,睇下能唔能夠燒日腳衣,如在外地,睇下可唔可以家人代勞燒,自己拿些黃紙或紅紙,掃下小朋友,再燒左佢,睇下會不會好啲。
芭芭拉

大宅

我試過出發前一日小朋友發高燒, 到出發果日中午先退晒燒, 最後我推遲咗一日出發。改機票有另外收費, 好在有保險有得賠。自始以後出發前幾日唔比小朋友返學 (果時幼稚園冇乜所謂), 費事出發前染病。

首頁

尾頁

跳至