跳至

首頁

尾頁

洋房

我舊年先移民來澳洲,好幸運都做得番香港的專業,係permanent 工,但人工比香港少一大半。老公得Casual 工,雖然工時高,但每星期工時都好短,人工少過我。
我地依家係悉尼住,租緊地方住,每星期$440,仲供緊車,買左樓花,預計2019年初可以落成。

我地兩個人工加埋(稅前)有大約 11 萬澳紙一年左右,兩個人生活係OK。想生bb,但擔心財政上有困難。預計搬左新地方,每星期還mortgage 大約 650,加埋其他strata, council rate, 水電媒等,淨係呢d 都比依家洗多好多。

如果生左,我唔做野照顧小朋友,又唔會夠錢供樓。

我地唔會有人幫我地照顧BB,我媽媽膝關節退化,仲叫行到路,但都唔想佢咁操勞,老公個邊係hopeless,唔會有人幫我地。

如果放childcare 聽講又好貴,用曬份糧咁滯。

我己經快32 歲都想盡快生,但現實好似全都唔可行咁,真係好苦惱,希望大家可以比d 意見。

謝謝。

男爵府

Wongchan12 發表於 17-12-30 09:24
我舊年先移民來澳洲,好幸運都做得番香港的專業,係permanent 工,但人工比香港少一大半。老公得Casual 工 ...

Which area you are going to move to?

洋房

回覆 JamesFoo 的帖子

Asquith 的apartment

別墅

會唔會老公做 full-time dad?
我知好多Asian 唔接受,但0係澳洲,其實都好多full-time dad

別墅

回覆樓主:

讚成樓上說法。不如叫你老公做full time dad,到時睇下攞唔唔到FTB A同B.初初生完政府都有資助,應該都唔算太難生活。不過到時樣樣要慳些,無話生活唔到。如果你老公搵到full time, 咁到時經濟壓力就無咁重。

你地係香港有無積蓄?會否考慮比多些down落層樓到,等每月Mortgage 唔使比咁多?650 per week好貴,我估都用在你salary一大半。或者會否提早供完架車?

洋房

回覆 timtimday 的帖子

謝謝你的意見,其實都可以考慮。
我老公個行係澳洲大部份都係causal 工,其實佢可以搵多一份 causal 工。

但如我地兩個都做野,就一定要放child care,但聽講又好貴。

請問Child care 政府可以津貼幾多?

如果搵埋都係岩岩夠比child care 就不如佢係屋企照顧小朋友。

洋房

回覆 HxH 的帖子

我地D saving 差不多用曬來比首期了(共20%),我地可以再比多少少,將mortgage 降低到每星期600 或低過600 少少,視乎到時interest rate。如果加息,我地呢d 家庭就死得。

架車我地仲要供多4 年,可能新年後同bank 傾下可否提早供完啦。
問題係如果我地兩個full time 放child care 又驚會好貴law。

所以都覺得呢到生活一d 都唔容易,真係人睇你好,你睇人好。

大宅

Child care 價錢都睇區,宜家好多地區都$100/day起。比較市區$150都聽過。你可以係你check下你嗰區大約幾錢預算下。

如果我係你,如果可以我情願比少啲首期,pay off 個car loan. Car loan 息高好多。不妨問下銀行。

你老公做casual, 可否group 埋幾日,咁都係去幾日childcare

子爵府

你有否考慮老公做full time dad,

將層楼放租,所以council rate等可以扣税

跟著先租granny flat or share house
又或者可以租間房出去幫補下

別墅

Wongchan12 發表於 17-12-31 12:08
回覆 HxH 的帖子

我地D saving 差不多用曬來比首期了(共20%),我地可以再比多少少,將mortgage 降低到每星 ...

如果可以的話,試下pay off架車,如果唔係又供樓又供車,好大經濟壓力。

如果你先生搵到full time,咁不如兩公婆去做full time, 到時比bb去chd care, 係就係貴d,不過都可以攞返一半至2成費用 (depends on你地第時兩公婆收入)。不過要留意一點,如果你先生人工唔高,真係有機會到時成份人工比晒child care,即白做,咁就不如考慮做full time dad, 大家到時慳住洗。

sydney我唔熟,會否考慮當你層樓升,然後賣在,搬遠小小,搬間平些,咁唔使供咁多。。。

樓主,你有無同你先生傾過,佢有咩睇法?我自己個人睇法就係希望可多些時間陪小朋友。我地兩公婆試過兩個做full time, 簡直非人生活,時間好趕,一早放小朋友去before school care,放工先可接小朋友,冬天接佢地放學已天黑。返到屋企又要趕佢地做咩做咩,成個屋企好tense, 同先生商量後,佢轉part time,我照做full time, 咁就可以比返多些時間小朋友。又可慳返school care fee.

洋房

回覆 mrschui 的帖子

多謝你的回應。

Car loan 真係要搞搞佢,依家一星期都還$100。我地會再問下銀行

我老公份causal 係定左一至五都要返,但就係返工時間唔長。

依家諗可能未生前,佢搵多份causal 儲多d 錢先,之後生左佢先cut 一份causal 幫手照顧BB。

洋房

回覆 ml123 的帖子

我地申請左first home buyer grant,搬左去之後都要住夠半年先可以租出去。

租間房出去,可以諗諗佢。Thx.
但其實租都係平過供少少,依家Sydney 遠少少例如Hornsby (train 去市中心約40 分鐘車程) 1 房單位好少少都超過$450 一星期,兩房好多都超過$500 了。><

我地呢d 就係係香港買唔起樓的80 後,來到澳洲叫做買到樓,但生活都唔係叫好好多,供樓都係供死...><

洋房

回覆 HxH 的帖子

我地買左樓花個到已經幾遠下,搭火車出市中心要成個鐘。其實都無得搬去更遠,雖然我有D 同事住到去Central coast 每日揸兩個鐘車返工,但我地又唔想遠到咁誇張。
我都有同老公傾過,佢話唔介意做full time dad。但佢話未生之前會再努力搵多一份causal 工,兩份causal 可以儲多d 錢先。

到時希望我地兩個人工都會再加,希望唔使咁大財政壓力。

多謝你的個人經驗分享,我地都想多D 時間陪小朋友,可能好似你咁點都要是但一個轉part time or full time mom/dad (我老公機會大D,因為我份工都叫穩定,雖然人工唔算話好高) 。

我地再見步行步先。暫時努力儲錢同再節省開支先。

Thx!

大宅

Wongchan12 發表於 18-1-3 19:23

我地申請左first home buyer grant,搬左去之後都要住夠半年先可以租出去。

唔好咁灰,我初結婚買樓都好緊㗎,我相信好多夫妻都會,慢慢會好。有多啲local experience,遲啲再轉份好啲嘅工!加油

洋房

Thank you.
因為岩岩係依家公司做夠一年,都係加左好少人工,所以都對將來無咩信心,有d 擔心,同埋好多野諗。我地又無咩親人係呢邊可以支援到我地。

呢度稅又交得多,但其實無咩福利可以用到。咩免費醫療都係羊毛出在羊身上,每年交medicare levy 個度都唔少錢啦,根本唔係免費。

別墅

Wongchan12 發表於 18-1-4 13:04

Thank you.

好讚成你講,呢到真係無咩褔。我已經買在private medical insurance, 每年都仲要比levy. 我一家4口,兩個小朋友都仲係初小,我一d褔利都攞唔到,除在當我送小朋友去before同after school care,可攞返差不多一半rebate, 但都要比成300幾一星期。好彩我老公剛同佢boss講今年轉part time,老細叫佢返4日工,而呢4日灘長5日做,咁老公便趕得及放工後接女,咁就慳返after school care.

同埋你可計下數,我有d同事唔想比咁多稅,佢地人工升地咁上下,會轉part time, 夾啱個收入可繼續攞政府benefits,又唔使比咁多稅,轉在part time後收入同做full time差不多。

洋房

回覆 HxH 的帖子

咁大負擔,又無福利,真係生1 個就算數。
但我見D 澳洲人又生好多個,我有個同事仲誇張,生9 個,佢地仲要唔係專業職位,得廿幾蚊澳紙一個鐘,真係唔知佢地點樣handle。

別墅

Wongchan12 發表於 18-1-5 08:04
回覆 HxH 的帖子

咁大負擔,又無福利,真係生1 個就算數。

好多呢d family都有政府養嫁!呢d family,好多住唔使錢,因好多都住government house。生多幾個話間屋唔夠住,嘈要搬過大屋(知有個family,一家6口,本來已住緊4房,但話為在細路著想,要求要搬去5房,咁每人可以有自己房間,大家有自己privacy. 有d父母衰到,每月攞到d錢用晒係自己到,只是provide very basic 比小朋友。

大宅

Wongchan12 發表於 18-1-4 13:04

Thank you.

萬事起頭難,你係咪第一次供樓,個人經驗,其實供樓頭幾年係好似辛苦啲,因為大部份供息,供供下人工高咗,又供多啲個本,相對又無咁辛苦㗎啦!

要去childcare嗰幾年係重皮啲,上小學後public school 唔算多使費,after school 我都係大約$30/day, rebate後十幾蚊一個,ok啦。

宜家未生就儲多啲儲備

大宅

Wongchan12 發表於 18-1-3 19:23

提你以我所知,你租金收入,扣完利息(不是供金)和費用,係要交稅。另外,如果雙方冇工,可申請family tax benefit, 而政府會俾1/4租。
香港係多勞多得但零福利,澳洲係多勞多交稅,一定善用福利。游覻規則完全相反,留意。

首頁

尾頁

跳至