跳至

首頁

尾頁

子爵府

FatherDaddyPaPa 發表於 18-1-15 09:39
我想問哩度一年人工一般加幾多個%, 我見而家D火車司機要求一年起碼要加6%. 咁哩個係咪一般打工仔合理期望? ...
http://www.abc.net.au/news/2017-05-17/wage-price-index-abs-march-quarter/8532810
Average annual increase 1.8% to 2.4%

Individual cases may be different - train drivers are trading off other conditions for a better pay increase.

複式洋房

whoami1977 發表於 18-1-15 07:55
http://www.abc.net.au/news/2017-05-17/wage-price-index-abs-march-quarter/8532810
Average annual incr ...
咁真係死得...................睇O黎真係要搏升職或者轉工先得............

洋房

回覆 FatherDaddyPaPa 的帖子

我仲要得新畢業人工,做完一年,工作表現好都係加得 1 個 % 都無...>< 所以你話擔唔擔心丫...

洋房

回覆 HxH 的帖子

Thank you~~等我有機會試下apply 下醫院職位

複式洋房

Wongchan12 發表於 18-1-15 10:19

我仲要得新畢業人工,做完一年,工作表現好都係加得 1 個 % 都無...>< 所以 ...

我一個人做O野, 搵少過你地, 但係都係一家三口, 兩大一細都重OKAY. 你唔洗太擔心.

別墅

Wongchan12 發表於 18-1-15 10:19

我仲要得新畢業人工,做完一年,工作表現好都係加得 1 個 % 都無...>< 所以 ...

其實我覺得你一份,老公做causal job湊下B都ok.只是覺得一齊來得太急,又供車,又供樓,又要即係生B,所以咪大壓力。其實慢慢來,等d嘢一樣一樣settle落嚟,好多嘢就慢慢行得通。

男爵府

回覆樓主:

其實錢可以永遠都唔夠洗,視乎你的洗錢方法,就好似車咁,點解要買架要供的車而唔係買架你可以full paid無難度的二手車? 係澳洲90年代甚至80年代的車都仲有大把人揸。

如果認為生bb係重要事項,咁其他野就?女配合,開源節流,點解老公係local都搵唔到份full time咁慘?

香港高收入的一群,移民後要減人工都算是十分common的事。

洋房

回覆 HxH 的帖子

你都講得好岩,一步一步來。依家個樓花未起好,就兩個比心機儲錢先。

洋房

回覆 kooliestgirl 的帖子

車方面我地個時其實係有足夠資金PAY OFF 曬成架車,但又唔想一次過用咁多積蓄,所以比左40%。我地都係買KIA 車,都不是甚麼Honda Toyota...
我老公之前因為一D 私人原因都無咩工作經驗,係近呢一年兩年先正正式式返份工,但佢話佢個行大部份都係causal 工,好多年經驗個d 都係得causal..唔係個個人的際遇都咁順利.所以都無法,佢要慢慢再儲工作經驗...

依家兩個人生活財政係無問題,我地唔係洗好多錢的人,我一年都無剪過頭髮,無買新衫,我地兩個返工全部自己帶飯,日日屋企煮,我地又無咩交際應酬、或要好花錢的嗜好,d 錢主要都係用來去超市買野、入油、屋租、car loan、車保、車牌費、醫保、間中外出食飯同水電媒。

但只係想計劃下將來ge 時候就覺得好似樣樣野唔多可行咁...不過多謝之前comment,依家個picture 可以clear 少少。

男爵府

FatherDaddyPaPa 發表於 18-1-15 07:39
我想問哩度一年人工一般加幾多個%, 我見而家D火車司機要求一年起碼要加6%. 咁哩個係咪一般打工仔合理期望? ...

正常一年加2.5%. 我都係喺transport nsw 做,做左十幾年,慣左加得少,叫做stable, 裁我就有package, hours 又夠flexible, 我做咁耐,未見過一年加多過4%,所以佢地要求6%都痴缐。

男爵府

回覆樓主

如果兩個返工,老公做半日,可考慮family day care, 唔貴$70 全日,又有rebate, 我女返9-3 preschool 都係$40 一日。如果生小朋友喺Public hospital, 已一蚊都唔冼比,你Hornsby hospital 又正,今日我去完royal north shore hospital 上breastfeeding class, facilities 好好,midwife 又supportive,又免費。

洋房

回覆 scmtse 的帖子

唔知有呢d center , thank you very much for your information.
我上網再搵下多d 相關資料先。

我都諗住public hospital, 你講到d 醫院咁好真係放心曬

男爵府

Wongchan12 發表於 18-1-18 15:36
回覆 scmtse 的帖子

唔知有呢d center , thank you very much for your information.

Family day care 可以返半日,真係唔係負擔唔倒。

North shore 嗰d Public hospital 真係好好,佢地單日房都有,房又有時候多張pull our 床,老公可以訓。產後又有midwife 上你屋企睇你,之後你餵唔倒人奶又可以去返醫院搵免費LC...好似我咁唔好彩中埋產後憂鬱,已經有免費psychologist 見,早輪亞女跌斷腳,入政府急症,五個鍾x 光丶石膏做唒,又問我女肚唔肚餓,又比雪糕佢。相信喺香港冇咁好,d tax 有時咪去唒呢度。

我生第一胎嗰時31,依家第二胎生時已經過唒36。所以你如果等多一陣都有時間:)

複式洋房

scmtse 發表於 18-1-18 12:14
正常一年加2.5%. 我都係喺transport nsw 做,做左十幾年,慣左加得少,叫做stable, 裁我就有package, hour ...
佢地罷工個日我WORK FROM HOME算, 我住HORNSBY番CITY, 冇火車死梗..........

複式洋房

scmtse 發表於 18-1-19 08:50
Family day care 可以返半日,真係唔係負擔唔倒。

North shore 嗰d Public hospital 真係好好,佢地單日 ...
哩邊急症室同香港比少好多人, 睇過兩次半/非緊急都係等個零鍾就見到醫生了

首頁

尾頁

跳至