親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

未試過自由行去星馬, 要簽證嗎?

點搭車? 交通方便嗎? 如包車要幾錢?
有無JM可以幫我PLAN下 5日4夜, 中午到, 中午上機走
2大2小想去以下地方:
動物園 (日間)
S.E.A. 海洋館(Singapore)
新加坡環球影城 Universal Studios (Singapore)
Legoland Malaysia(Theme park + Water park)
Hello Kitty Town + The Big Little Club (Malaysia)

想食:
Jumbo黑胡椒蟹

還有什麼提議?

子爵府

BK Milk勳章

回覆 bb716 的帖子

香 港 特 別 行 政 區 護 照 免 簽 證 國 家
http://www.immd.gov.hk/hkt/service/travel_document/visa_free_access.html

Legoland, Hello Kitty Town & The Big Little Club 在新山, 你個行程最好住2晚新山
有小朋友我會包車來回, 舒服好多.

5日4夜 應該玩唔晒動物園 (日間), S.E.A. , Universal Studios

wcpcelia    發表於 18-1-1 11:31

男爵府

ada_fung 發表於 17-12-30 10:32

有無包車資料?

5去hello kitty同big city夠時間嗎?

子爵府

bb716 發表於 17-12-30 10:06
未試過自由行去星馬, 要簽證嗎?

點搭車? 交通方便嗎? 如包車要幾錢?
一落機去Legoland住一晚但呢日唔會有時間入園玩,第二日入園玩完返新加坡,剩返3日2夜

包車單程至少S$80,check PM

子爵府

BK Milk勳章

我之前係夜機到, 所以包車在機場接直去新山酒店.
第二天Legoland Malaysia(Theme park + Water park) 每到玩半日, Theme park比較悶及啱細D小朋友.
我住的酒店在Hello Kitty Town + The Big Little Club樓上, 見到好細, 都幾幼稚, 冇玩.

其次, S.E.A. 海洋館 & 新加坡環球影城 Universal Studios 玩左一日

新加坡酒店貴過新山好多, 所以你可以計算下即日來回好, 還是住一晚.
而過關遇上traffic jam, 都會花時間.
你又要睇下, 太細小朋友, 可能每個景點後要休息下.

中午機離開, 嗰朝可以一早check out 去機場, 機場有 slide (有一條免費), 入閘後另有 playground.

子爵府

最關心BB問題熱投勳章

回覆樓主

星馬特區護照唔駛簽證

你要玩Legoland theme park, Waterpark, Hello Kitty Town,連過境前後三日,住兩至三晚新山。你得返一日喺新加坡玩USS同SEA,因為最頭最尾兩日冇時間玩,所以你要放棄Day Zoo。一係唔玩hello kitty town, 第三日中午飯後就返新加坡去Day Zoo。

包車新加坡往新山SGD80, 新加坡境內SGD55。

大宅

ada_fung 發表於 17-12-30 16:28

我之前係夜機到, 所以包車在機場接直去新山酒店.

想請問一下在新加坡市中心去S.E.A 海洋館,交通方便嗎?

男爵府

回覆樓主:

求意見

Day 1 
抵達新加坡樟宜機場 → 聖淘沙(入住)

• Day 2 
S.E.A 海洋館→ Universal Studios 環球影城 → 出發馬來西亞(入住)

• Day 3 LEGOLAND 樂高樂園→LEGOLAND 樂高水上樂園→(入住)馬來西亞

• Day 4 
出發新加坡動物園→??→(入住)新加坡

• Day 5 
新加坡樟宜機場→香港機場

搭乜車方便? 諗住星馬來回包車

子爵府

BK Milk勳章

晴晴浩浩 發表於 17-12-30 20:46
想請問一下在新加坡市中心去S.E.A 海洋館,交通方便嗎?

邊度為之新加坡市中心?
不如你講住邊區

男爵府

回覆樓主:

求意見

Day 1 
抵達新加坡樟宜機場→星加坡聖淘(入住)

Day 2 
S.E.A 海洋館→ Universal Studios 環球影城→星加坡(入住)

Day 3 動物園→ ??→出發去馬來西亞 (入住)

Day 4 LEGOLAND 樂高樂園→LEGOLAND 樂高水上樂園→(入住)馬來西亞

Day 5 
馬來西亞出境→新加坡入境→新坡樟宜機場→香港機場

子爵府

bb716 發表於 17-12-30 21:31
求意見

Day 1
你Day 2先去馬來西亞不是落機直去,咁新加坡會搬多次酒店

Day 4馬來西亞直去動物園要帶埋行李放locker

男爵府

LCHF 發表於 17-12-30 22:45
你Day 2先去馬來西亞不是落機直去,咁新加坡會搬多次酒店

Day 4馬來西亞直去動物園要帶埋行李放locker

即是#8個plan好d?

子爵府

bb716 發表於 17-12-30 23:03
即是#8個plan好d?
我#11係回覆#8嘅

#10要預留時間過關塞車,太早要喺機場蒲,太遲又驚趕唔到飛機,之所以我最初提議一落機就去馬拉。

不過樓主喜歡就可以

男爵府

回覆樓主:

咁樣好d嗎?

Day 1& 2同一間酒店
day 3&4同一間酒店

Day 1 
抵達新加坡樟宜機場→出發去馬來西亞(入住)

Day 2 
LEGOLAND 樂高樂園→LEGOLAND 樂高水上樂園→(入住)馬來西亞

Day 3
出發去星加坡動物園→ ??→星加坡 (入住)

Day 4
入聖淘沙→S.E.A 海洋館→ Universal Studios 環球影城→星加坡(入住)

Day 5 

子爵府

最關心BB問題熱投勳章

bb716 發表於 17-12-31 09:43
咁樣好d嗎?

Legoland兩個園一日唔夠喉,你可以買2-day combo pass, day2-3玩盡佢,可重複入場,day3中/下午先過返新加坡去Day Zoo再入住聖淘沙酒店。建議一早開門就去USS,冇咁多人;玩到咁上下就出去睇海洋館,到夜晚就入多次USS玩未玩同想再玩既野加買野,最後睇埋煙花先返酒店。

男爵府

回覆樓主:

咁樣好d嗎?
乜原來環球影城出左去可以再入架!
仲想問來回星馬包車,咁其它坐乜交通工具方便? 酒店有無提議?

day 3&4同一間酒店

Day 1 
抵達星加坡樟宜機場→出發去馬來西亞(入住)

Day 2 
LEGOLAND 樂高樂園→(入住)馬來西亞

Day 3
LEGOLAND 樂高水上樂園→出發去星加坡動物園→星加坡 (入住)

Day 4
入聖淘沙→ Universal Studios 環球影城→S.E.A 海洋館星加坡(入住)

Day 5 

子爵府

最關心BB問題熱投勳章

bb716 發表於 17-12-31 17:13
咁樣好d嗎?
乜原來環球影城出左去可以再入架!
仲想問來回星馬包車,咁其它坐乜交通工具方便? 酒店有無提 ...

USS可以re-entry, exit時同職員講,佢會蓋個螢光印喺手臂。返入園用ticket加手臂水印就可以。
新加坡市內搭的士(德士)就可以,酒店門口有的士,睇錶比錢。

男爵府

alicewtw 發表於 17-12-31 17:29
USS可以re-entry, exit時同職員講,佢會蓋左螢光印喺手臂。返入園同ticket加手臂水印就可以。
新加坡市內 ...

全程的士出入? 係5係有幾種的士?

子爵府

最關心BB問題熱投勳章

bb716 發表於 17-12-31 20:07
全程的士出入? 係5係有幾種的士?

新加坡的士有幾間公司,但服務一樣,起錶價會有少少分別,但差不太遠,有車就可以上,睇錶收費。豪華的士(七人車)就一個收費,好貴,唔係多過4人同去好遠唔值得搭。

wcpcelia    發表於 18-1-1 11:32

男爵府

回覆樓主:

馬來西亞呢? 都係全程的士出入?

首頁

尾頁

跳至