婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

mini1204 發表於 18-1-1 15:14
呢D係打網球
有來,所以有往
吾可以完全怪哂施虐者

阿嫂好識用眼淚攻勢,阿媽費事家嘈屋閉咪唔出聲,我諗阿媽都快頂唔住,身體機能係最明顯話比阿媽知佢自己頂唔順,希望阿媽出聲時,佢兩個識做

公爵府

Newelaine20 發表於 18-1-1 10:51
阿媽要幫佢地手揍3月大的bb, 阿哥、阿嫂只比$10000仲包埋佢地三餐、水、電、媒、屋租,其實係咪算少?

宜 ...

本身返夜班,日頭湊b?仲要7x24?
後生仔都頂唔順啦,何況幾十歲?

子爵府

虎到金來勳章

你直接同你哥傾, 話明到時你媽身體有咩事都係幫唔到佢地湊bb, 你唔阻止你媽點幫佢地, 但係攪到媽身體你就有權出聲, 仲要鬧佢當亞媽最衰過工人, 佢地兩公婆俾既錢都唔理夠唔夠先, 工人都每星期有一天假, 一年有7天大假, 而家佢兩公婆係駛到盡, 叫佢地試下俾bb婆婆湊又睇下婆婆有冇說話講

禁止訪問

回覆樓主:

禁止訪問

伯爵府

阿媽要幫佢地手揍3月大的bb, 阿哥、阿嫂只比$10000仲包埋佢地三餐、水、電、媒、屋租,其實係咪算少?

宜 ...

日頭湊B夜晚返工,後生都唔掂窩。

我覺得唔係10000還是15000既問題,而係成個模式都唔work。我覺得‘租’你阿媽就好難收自己個仔既,我覺得叫你阿哥請個工人啦,日頭你阿媽可以休息下,你阿媽係屋企工人唔會亂來對bb既。最多$6-7000,包距食同水電煤,仁至義盡。唔係錢既問題,係根本需要多個人手。

mother904    發表於 18-1-3 09:34

珍珠宮

回覆樓主:

算係咁喎
我屋企人俾超少
媽咪都一樣照湊
間中嫌辛苦超正常
佢呻下啫
應該唔關錢銀事架
你都係唔好理咁多

子爵府

回覆樓主

都已經唔係錢嘅問題! 就算佢地俾十皮都有錢冇命享呀! 點湊呀? 仲要一皮係包晒屋租水電,咁咪即係實收得返雞碎咁多?佢地有冇良心呀? 阿嫂喊大晒呀?你阿媽喊佢地受唔受得起?
你出聲佢地實唔聽,一定要你媽出聲,最好你同你媽一齊當而對佢兩公婆講

子爵府

Newelaine20 發表於 18-1-1 11:27

6千幾,一直一齊住
屋租都6千幾,1萬蚊家用緊係少啦,剩返果3千食都唔多夠,比我會剷阿哥

男爵府

回覆樓主:

呢個係99,姑9,新抱的反轉版

複式洋房

sammanyu 發表於 18-1-2 10:42
請個姐姐得唔得

我地屋企容納唔到工人,除非佢地兩公婆搬出去住

大宅

宜 ...

問題係你媽想唔想湊,如果佢唔想湊就早出聲,無謂又要做又要怨。

大宅

Newelaine20 發表於 18-1-1 13:19
佢兩個加埋搵3萬幾

佢地係咪儲錢買樓,如何唔幫下,真係一世都夾住一齊住。

禁止訪問

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

你阿媽仲返緊夜咪即係24小時都要做野? 幾廿歲人仲咁辛苦真係好慘

我係你媽我會叫佢地加多$5-7千,咁你媽可以辭左返夜份工只幫佢湊B,唔肯既叫佢地搬走(物業佢地有冇名)

大宅

回覆樓主:

$10000 話多唔多, 話少唔少
新抱肯同 99 老人家住好難得架啦
不如收小d, 請個工人好過啦

子爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

我其實有d同情個心抱,其實最衰係個男人,射完就要兩個女人執手尾,又無本事養老婆,又要兩個女人一起住,家務又唔幫手,當正自己做仔,有嘢嘈就叫老婆讓下,話哂寄人籬下,返到屋企就做自己嘢,叫做放工抖下,老婆做自己嘢就係懶、唔負責任的媽媽

呢個post 我知係笑緊某d人

都係果句,窮真係唔好生,男人以為同住係孝子,俾個孫自己ar媽湊係好過信外人,ar媽好想湊孫

翡翠宮

jacobkit 發表於 18-1-5 08:27
我其實有d同情個心抱,其實最衰係個男人,射完就要兩個女人執手尾,又無本事養老婆,又要兩個女人一起住, ...

女既可以拒絕比人中出囉

複式洋房

carolchingma 發表於 18-1-4 22:39
叫你呀媽同你呀嫂講話唔舒服,叫佢揍返幾日,等你呀媽可以抖下, 等佢知道就仔有幾辛苦。
...

佢當然知揍仔辛苦,如果唔係使咩成日放假扮晒野出左街買野,但最後去左個爛鬼超市買幾包零食返

侯爵府

回覆樓主

其實佢地都俾左1/3人工,我反而覺得唔係錢嘅問題,如果阿媽覺得辛苦,就要坐低同阿哥阿嫂傾,唔係俾左錢就大哂,幫手湊個細都唔係問題,但有冇d功夫可以幫輕吓個老人家,例如家務就等後生返後自己做,後生放工返黎又可以幫吓手預備定第二日嘅食材,盡量令老人家舒服d, 如果老人家又要湊孫又要做家務都真係好辛苦吓
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

首頁

尾頁

跳至