自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

blackypurin 發表於 18-1-2 10:13
無知一問,馬鞍山已經有馬鐵,咁坐馬鐵會唔會避到塞車?

你自己試下繁忙時間係大圍站轉下車咪知囉!

子爵府

Chowying 發表於 18-1-1 16:13
我唔明咩叫冇做配套,我係最初果批搬入馬鞍山,大佬山隧道重未起好,日日坐好耐車出觀塘,我都捱左幾年先冇 ...
最基本配套一定有, 當年有幾條巴士線, 1火車站, 1出地鐵站, 好似仲有出觀塘同中環, 另外仲有出荃灣?? 除左當年白石難民事件塞, 平時好少塞車(隧道口另計). 年輕時我又唔去夜街, 其實配套算係咁.

珍珠宮

回覆樓主:

邊度填海都會有人嘈

禁止訪問

回覆樓主:

侯爵府

yucl_hk 發表於 18-1-1 13:28
【明報專訊】政府研究在5個近岸選址填海,其中唯一作住宅發展的沙田馬料水填海計劃,顧問完成技術可行研究 ...

馬料水響正馬鞍山對面囉,響正你屋企前面填海,咁你話關唔關馬鞍山人事?

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

回覆樓主

我都係住馬鞍山,我老公坐馬鐵去尖沙咀,我坐小巴去沙田,除非有交通意外,我又唔覺大塞車到咁,返工時間我諗全香港都有多車問題,我老公話馬鐵冇人多到上唔到,一定冇東鐵線咁多人

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

那臨海地段, 有無敵海景望向中大, 將來起好後相信只會起貴價私樓, 普通人根本不能受惠! 那靚地也不會用來起公屋

珍珠宮

yucl_hk 發表於 18-3-31 17:58
我其實讚成填海, 不過唔好係我住果區填!

你自己都係咁諗,仲問人點解反對填海?

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

藍尾巴 發表於 18-1-1 20:39
真係塞到癲線,佢搞得掂交通理得佢起幾多樓,但事實係塞車塞到喊。有無試過返中環要搭2個鐘,7點上車8點仲 ...

塞一個鐘出唔到馬鞍山

伯爵府

+3金熱血

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

好多人咁諗,影響樓價/觀景一定反反反

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

jaycee_mami 發表於 18-4-1 09:05
那臨海地段, 有無敵海景望向中大, 將來起好後相信只會起貴價私樓, 普通人根本不能受惠! 那靚地也不會用來起公屋..
根本就係,好似棕地咁,高價收返嚟,都唔會起公屋,只會賣地起私樓,政府用公帑做嘢,要講成本效益同巿民交待,我都唔明啲人嘈收棕地起公屋嚟做乜?

伯爵府

畀面勳章

回覆樓主

但我又想知點解高球場唔起得樓? 仲有嗰d美國會、 三軍會唔駛比地租用咗咁多年但當私人會所咁點解唔用來起屋?

男爵府

因為自私.
唔填海, 個海大D, 又望到綠游游的郊野公園.

禁止訪問

禁止訪問

回覆樓主:

侯爵府

yucl_hk 發表於 18-4-1 16:07
係前面100米起樓就反對, 好合理!

但係依家係對面海1公里填都反對, 有無霸道左少少?

你有冇睇過實地環境先? 你估個對面海係維多利亞港呀? 你話人反對好無理,咁點解香港政府唔先發展新界宗地先? 西鐵過左荃灣西一出隧道,你就會諗下係咪真係咁冇地方起樓。 D 人話反對填海起樓既人自私,你諗下如果發生響你身上,你會唔會出聲? 就等於每個區都起骨灰龕場,都大把人反對啦!

大宅

回覆樓主

但係嗰邊近大學站同吐路港公路喎,除非去東九龍,正常吾會影響到馬鞍山交通架。
[img align=left]http://tickers.baby-gaga.com/t/dogdogard20070117_7_BBD+is.png[/img]

男爵府

Chowying 發表於 18-1-1 16:13
我唔明咩叫冇做配套,我係最初果批搬入馬鞍山,大佬山隧道重未起好,日日坐好耐車出觀塘,我都捱左幾年先冇 ...

即係你認為有計劃嘅配套係搬曬人入去,再慢慢改善,咁叫有計劃?要全區甚至幾區嘅人一齊去捱唔知幾多年係理所當然?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

YAC0601 發表於 18-4-1 18:58
即係你認為有計劃嘅配套係搬曬人入去,再慢慢改善,咁叫有計劃?要全區甚至幾區嘅人一齊去捱唔知幾多年係 ...

正路係有人口先,因為巴士公司要有人先開新綫,鐵路加卡/班次,商場/街市租戶都係,起道路支綫/擴闊道路亦唔係一件易事,所有野人人計成本。

首頁

尾頁

跳至