自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

有親戚想從外國回流返香港(父母是香港出世, 有女兒現3.5歲是在外國出世的), 上兩個星期才回香港入表辦理女兒取香港身份証一事, 現等待消息能否成功.

請問大家, 如他的女兒想2018-19年度入讀幼稚園(不是找國際學校),

1.)是否要先向入境處申請回港讀書的文件才可以找幼稚園?

2.)還是不用到入境處, 可以直接找幼稚園呢?

謝謝!

綽盈媽咪 ;-)

寶石宮

2023年兔年勳章

綽盈媽咪 發表於 18-1-2 00:21
有親戚想從外國回流返香港(父母是香港出世, 有女兒現3.5歲是在外國出世的), 上兩個星期才回香港入表辦理女 ...

國際學校不用

男爵府

玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

Poyau 發表於 18-1-2 00:29
國際學校不用
如果不是找國際學校呢?

綽盈媽咪 ;-)

寶石宮

2023年兔年勳章

綽盈媽咪 發表於 18-1-2 00:31
如果不是找國際學校呢?

本地要去問 因担心語言問題
基本上幼稚園係私校 要睇學校本身

子爵府

畀面勳章

回覆樓主

我以前係,身份証同居留visa一齊申請,批visa係快過批身分証,有居留visa一樣可以申請本地學校,一樣有免費教育,身份証批左後再去取消居留visa。

仲有個小朋友有可能要住7年先有永久居留權,要睇小朋友出生時父母入左外國籍未

我個女都係用居留簽證住7年,最近先有永久居留權

wcpcelia    發表於 18-1-2 12:24

男爵府

Poyau 發表於 18-1-2 01:26
Thanks
綽盈媽咪 ;-)

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

綽盈媽咪 發表於 18-1-2 00:21
有親戚想從外國回流返香港(父母是香港出世, 有女兒現3.5歲是在外國出世的), 上兩個星期才回香港入表辦理女 ...

有身份証就可申請學校喇
放下自在

男爵府

啫喱黃 發表於 18-1-2 02:51
我以前係,身份証同居留visa一齊申請,批visa係快過批身分証,有居留visa一樣可以申請本地學校,一樣有免費 ...
謝謝!父已入籍, 母未入籍, 唔知有冇機會有永久居留權?
可以的話, 佢想先找學校後,再回去, 到時開學前一個月才回港, 因外國還有些事情要辦妥才能回來, 冇居留VISA同身份証唔知有冇學校收.
我見現在D幼稚園要有什麼入學許可証/註冊証? 同以前好唔同.....

綽盈媽咪 ;-)

水晶宮

回覆樓主:

都要申請到有學証先有學校收

寶石宮

2023年兔年勳章

綽盈媽咪 發表於 18-1-2 08:21
Thanks

Welcome

男爵府

spikenard 發表於 18-1-2 10:39
都要申請到有學証先有學校收
thanks今早問了, 私校可以, 但有政府資助的幼稚園就要辦好VISA才可以申請到有學証再攪
綽盈媽咪 ;-)

男爵府

啫喱黃 發表於 18-1-2 02:51
我以前係,身份証同居留visa一齊申請,批visa係快過批身分証,有居留visa一樣可以申請本地學校,一樣有免費 ...
你幫小朋友申請的是否其受養人身份在港逗留人士VISA? 人境處職員話申請此VISA, 但係最快要6星期又唔SURE是否批.
小朋友的旅遊VISA下星期又到期, 去延期又話只批1-2天, 即係唔留小朋友在香港由其中一位父/母留在香港等到2,3月下學期插班K1[因今早打去其中一問私幼說有位可插K1(2017-18年度), 不用大一歲才讀K1]
綽盈媽咪 ;-)

子爵府

畀面勳章

綽盈媽咪 發表於 18-1-2 16:48
你幫小朋友申請的是否其受養人身份在港逗留人士VISA? 人境處職員話申請此VISA, 但係最快要6星期又唔SURE是 ...

係呢個,可以試吓寫二封信,申請時交

第一封要求旅遊visa批長少少,原因係現正辦理收養人居留visa,再加申請表影印本證明

第二封要求快D批受養人居留Visa,原因係希望盡快可以同小朋友報學校(我當時有講我要回流唔會再返去)

我果時都係12月返黎,係入境處叫我申請呢個比小朋友報學校先,其他再慢慢申請,佢哋都好緊張小朋友既學業,可能因為我D小朋友當時已經係K3和小2,2星期後已經出比我。只要有住址、有銀行單、父或母有收入,佢哋要既文件都交齊,仲要父母都係香港人,小朋友既居留visa唔難申請

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

入境處所有不同既申請都可以同一時間做,佢哋全部樓層都係河水不犯井水,就算去2樓詢問處問都無用,只會得到官方答案,決定權在於果個部門,仲有交去居留部既資料,visa延期部係唔會有,所以填過D咩from全部影印證明申請中,咁就可以同旅遊Visa果到傾下可不可以批長D,所以要影印多幾份做後備

我當時都好似你親戚咁,延左3次旅遊visa,才知道要辨受養人居留visa

男爵府

啫喱黃 發表於 18-1-2 23:11

入境處所有不同既申請都可以同一時間做,佢哋全部樓層都係河水不 ...

真的感謝你!

身份証要幾耐先知批到(半年?)

子爵府

畀面勳章

綽盈媽咪 發表於 18-1-3 00:09

我都等左3個月,先有消息,因為我同先生已經入左籍所以唔批,可能因為唔批所以唔駛等半年

住夠7年之後,申請後1星期已經收到通知去攞信換身分證

子爵府

畀面勳章

回覆樓主

如果係牽涉到國籍問題係會耐少少,只係居留權可以好快,我D小朋友宜家都只係有永久居留權既外國人,如果要特區護照同回鄉證就要轉國籍,入境事務處都係話要半年時間,仲要唔知批唔批

仲要佢哋嘅永久不是無條件的,好似係要求3年內最少有唔知幾多日係香港咁架,長細情況我忘記了

男爵府

啫喱黃 發表於 18-1-3 00:54
如果係牽涉到國籍問題係會耐少少,只係居留權可以好快,我D小朋友宜家都只係有永久居留權既外國人,如果要 ...

受養人visa, 咁保証人寫父親,小朋友到時延到travel visa後, 母親和小朋友留在港,而父親返回外國可以嗎?到時批到受養visa父親再港可以嗎?因父親出過境唔知會唔會唔批visa比佢
綽盈媽咪 ;-)

子爵府

畀面勳章

綽盈媽咪 發表於 18-1-3 01:15
受養人visa, 咁保証人寫父親,小朋友到時延到travel visa後, 母親和小朋友留在港,而父親返回外國可以嗎? ...

可以,我老公都係保証人,佢都係空中飛人每月都離港兩星期,主要睇小朋友,個旅遊visa出左境就無左架啦,我記得要有香港既銀行三個月既來往紀錄,有糧單就最好

珍珠宮

Poyau 發表於 18-1-2 01:26

細路仔其實唔使太擔心語言,佢地一玩好快學會,越細越快適應,反面大人不適應,常常負面,影響佢地仲大。。

首頁

尾頁

跳至