自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

去完健康院,醫生話阿仔有脊柱側彎,點算好,有冇JM有經驗

禁止訪問

翡翠宮

HL711 發表於 18-1-3 11:24
回覆 TUNGWEI 的帖子

我仔上個月映左相, 過一天姑娘打來要1個星期後照X-RAY, 照完X-RAY無再收到電話跟進, ...

我仔試過同你仔仔一樣,照完x ray要等覆診先知結果....原來仔照完x ray側彎度數唔算嚴重,所以定期睇住就得,如果照完發現嚴重佢地會即call你安排跟進,所以無電話係好事

子爵府

回覆樓主

我女照完X-ray ,姑娘打來話要提早返去見醫生,10號約左我去見醫生,唔知係咪轉介去骨科。之前有去到九龍城間「挺直脊科中心」到免費check, 脊醫己check到有問題,而家每星期去做治療,幫你慢慢推返d骨,下星期去見埋醫生。希望問題不大,可以移正返。

大宅

TUNGWEI 發表於 18-1-3 11:18
但阿仔只係被安排去影莫爾照相,吾明

寶石宮

2023年兔年勳章

TUNGWEI 發表於 18-1-3 12:40
但阿仔只係被安排去影莫爾照相,吾明

莫爾照相去評估彎曲程度

禁止訪問

回覆樓主:

翡翠宮

Poyau 發表於 18-1-3 13:05
莫爾照相去評估彎曲程度

莫爾照相可初步評估側彎情況,無幅射,嚴重d先要照x ray

寶石宮

2023年兔年勳章

bb2 發表於 18-1-3 13:20
莫爾照相可初步評估側彎情況,無幅射,嚴重d先要照x ray

希望不用x-ray

大宅

回覆 hodorchin 的帖子

有冇介紹

禁止訪問

子爵府

GloriaCham 發表於 18-1-10 20:24
回覆 TUNGWEI 的帖子

我睇緊骨科中醫,醫師專門研究脊柱側彎,見到病人好多都係同類型既,效果唔錯,而且 ...
可以比中醫資料我嗎? 我女係OVER 咗20度, 醫生話要去睇骨科, T05-T11 cobb 22, T11-L03 cobb 27 話過咗小小, 唉, 唔知係咪要整固定架????

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

豬BBBB 發表於 18-1-12 09:59
可以比中醫資料我嗎? 我女係OVER 咗20度, 醫生話要去睇骨科, T05-T11 cobb 22, T11-L03 cobb 27 話過咗 ...

20 度好犀利下。 我大伯個女十幾度,要整日戴箍。 不過政府果種太硬,辛苦。 跟住睇私家,做咗個輕身d,幾千。

男爵府

ChloeMa 發表於 18-1-12 10:43
20 度好犀利下。 我大伯個女十幾度,要整日戴箍。 不過政府果種太硬,辛苦。 跟住睇私家,做咗個輕身d ...

十幾度都要戴架 唔係要超過二十先要咩?我見阿囡個同學,18度都唔駛戴架

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

馬騮狗 發表於 18-1-12 12:59
十幾度都要戴架 唔係要超過二十先要咩?我見阿囡個同學,18度都唔駛戴架
...

佢有呀,穩定咗之後,16-17 歲無戴喇!

禁止訪問

侯爵府

回覆樓主:

想問下係點發現呢?我自己有側彎,細個時有一次照肺,醫生發現,阿媽又唔識冇帶我去睇醫生,直到我大學時,自己去學校診所睇,佢refer去專科,不過已經太遲,冇得救,我都擔心會遺傳比小朋友,所以有時都會摸下佢哋條骨,唔知有冇d定期檢查可以做呢

珊瑚宮

ChloeMa 發表於 18-1-12 10:43
20 度好犀利下。 我大伯個女十幾度,要整日戴箍。 不過政府果種太硬,辛苦。 跟住睇私家,做咗個輕身d ...

我小孩都有10幾度(照了幾次莫爾),還說只要吾超過25度以上,不需要轉介瑪麗醫院骨科。
遲些半年后返九龍城健康院繼續覆診。

珊瑚宮

ckfamily 發表於 18-1-12 15:18
想問下係點發現呢?我自己有側彎,細個時有一次照肺,醫生發現,阿媽又唔識冇帶我去睇醫生,直到我大學時, ...

側彎-天生的。無特別原因。
健康院檢查發現。

水晶宮

TUNGWEI 發表於 18-1-3 11:18

我個仔都被健康院話脊椎側彎,安排照x ray, 我心急帶佢睇私+,冇事。私+叫我唔洗去政府,肯定冇事

首頁

尾頁

跳至