嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

如題。小兒3歲,12月18日因支氣管炎入院5日出院,后因受涼再次咳嗽。西醫開了Ventolin和類固醇霧化,以及止咳化痰和抗敏感藥物,均無明顯效果。尤其夜間咳嗽犀利,每日半夜都要劇烈和長時間咳嗽,無法安睡。請問各位姐妹有無合適中醫推薦?非常感謝!

回覆 laog 的帖子

Hello laog ,明白囝囝唔舒服,媽媽會好心痛 ! 支氣管炎需要多D時間慢慢好,除左按醫生指示用藥,飲返多D暖水可以幫助稀釋黏稠的分泌物,保持喉嚨既濕潤,亦可以改善血液循環、新陳代謝,將廢物或毒素從尿液中排出身體。瞓覺時可以用枕頭墊一墊小朋友背部,半坐卧姿勢都會令囝囝氣管較為暢通,保持家居通風,室內濕度不要太乾燥呀。祝囝囝早日康復

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

禁止訪問

BB防敏心得分享勳章

複式洋房

回覆 11july2012 的帖子

多謝你!請問是乜種精油?可否俾張圖片睇下?

複式洋房

回覆 海綿肚仔專家@牛欄牌 的帖子

好多謝你既建議!我地都開佐加濕器,的確有用。今年冬天流感好犀利,我既仔中招幾次了。

禁止訪問

BB防敏心得分享勳章

laog 發表於 18-1-18 17:28

好多謝你既建議!我地都開佐加濕器,的確有用。今年冬天流感好犀利,我 ...

用左加濕器有幫助就好啦 轉天氣會比較容易病, 尤其係對於抵抗力未完全成熟嘅小朋友,媽媽可以係增強囝囝抵抗力方面著手,飲食同運動好重要。每日要食五穀類、水果類、蔬菜類、奶品類及肉/魚/蛋/代替品,一日三餐固體兩餐奶,多食含豐富維生素A同C食物,例如柑、橙、士多啤梨、黑加倫子、奇異果、番茄等等,都係有助提升免疫力嘅蔬果。多D帶囝囝去遊樂場玩,曬曬太陽,呼吸新鮮空氣,舒展筋骨,有做運動小朋友,身體都會強健D。媽媽有冇每日同佢去遊樂埸、公園玩呀?

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,

複式洋房

好多谢您俾我甘详细既建议!一定要试试。
laog 發表於 18-1-23 16:00

好多谢您俾我甘详细既建议!一定要试试。 ...

首頁

尾頁

跳至