親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

想帶小朋友行山,除了選擇啲一粒星難道的行山路徑外,還可以如何避免迷路?
香港啲家樂徑或郊遊徑是否通常都有足夠指引,跟著行就ok?
如果我預先下載Google 離線地圖, 係咪就算上唔到網都可靠GPS揾方向?

大宅

回覆樓主

驚迷路,建議星期六、日去行龍脊,人多到似去旺角,左右隔離都有人,唔怕迷路

版主

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

香港郊遊徑既指示牌好清晰,揀D簡單同熱門少少既路徑,唔識都可以隨時問到人。

事先上網搵下資料,睇下人地既行山分享,同埋可以去 google map 睇實景,有個印象先,起碼睇地圖知道自己由邊到行到邊到。

wcpcelia    發表於 18-1-9 11:40

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

假期撞口撞面好難迷路喎

公爵府

SpongeBoBo 發表於 18-1-3 21:21
想帶小朋友行山,除了選擇啲一粒星難道的行山路徑外,還可以如何避免迷路?
香港啲家樂徑或郊遊徑是否通常 ...

“香港遠足路線” app,內置地圖,唔洗網絡都用得,入面有晒香港大部份郊遊路線,有“跟隨路線”功能,如果行行下偏離左路線會有聲音提醒,好使好用

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 認識瑞士牛牛第一回 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

MiuMiuLi 發表於 18-1-6 14:13
“香港遠足路線” app,內置地圖,唔洗網絡都用得,入面有晒香港大部份郊遊路線,有“跟隨路線”功能,如 ...
多謝介紹
個APP 好正, 尋日我行錯路, 都係個APP提醒我

同佢每到一個CHECKPOINT都有提醒, 阿女都開心咁去"打卡"

公爵府

miumiu0101 發表於 18-1-15 11:10
多謝介紹
個APP 好正, 尋日我行錯路, 都係個APP提醒我

係架,呢個 app 真係幾冇得頂 ,事先可以搵下有乜啱行山路線,睇到條路上斜落斜多唔多,內置地圖又唔洗網絡,雖然香港既郊野徑一般指示都好清晰,不過有偏離路線會响呢個功能就更放心好多

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 認識瑞士牛牛第一回 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

MiuMiuLi 發表於 18-1-15 12:28
係架,呢個 app 真係幾冇得頂 ,事先可以搵下有乜啱行山路線,睇到條路上斜落斜多唔多,內置地圖又 ...
有無邊條行山路線好行D? 我太耐無行, 尋日行上斜路/樓梯扯晒氣, 比阿女笑我做"婆婆"

公爵府

miumiu0101 發表於 18-1-15 18:07
有無邊條行山路線好行D? 我太耐無行, 尋日行上斜路/樓梯扯晒氣, 比阿女笑我做"婆婆" ...

已經好耐冇行山,我以前行果 D 好長,大嶼山石壁去大澳,西貢西灣去黃石碼頭,5/6個鍾,一舖過行到隻野咁

珍珠宮

MiuMiuLi 發表於 18-1-15 21:00
已經好耐冇行山,我以前行果 D 好長,大嶼山石壁去大澳,西貢西灣去黃石碼頭,5/6個鍾,一舖過行到隻野咁 ...
你果D太高LEVEL, 阿婆挑戰唔到

首頁

尾頁

跳至