母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

stewie_griffin 發表於 18-1-3 22:10
請問有冇喺法國醫院順產又可以成功餵母乳嘅媽媽?因為第一胎喺法國醫院生,下午生完要到第二朝先安排我去親 ...

我第一胎都係係法國,我覺得佢地唔support bf. 又有可能第一胎唔識餵同爭取餵。

第二胎係浸會,佢地姑娘好support你餵。我零辰都有去餵。個仔全埋身。宜家十五個月。

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

EstrellaDamm 發表於 18-1-6 18:27
我朋友。。。不過BB食得唔好,所以佢就算係FTM都被迫做泵媽。。。我聽佢講都覺得呢間醫院對母乳support麻 ...

本身見呢間私家中最便宜仲諗住揀呢間添.....

珊瑚宮

saijanjan 發表於 18-3-9 02:09
我第一胎都係係法國,我覺得佢地唔support bf. 又有可能第一胎唔識餵同爭取餵。

第二胎係浸會,佢地姑娘 ...

請問妳開刀定順產?想知道兩間個價錢同埋醫生,姑娘態度好唔好

複式洋房

JD930 發表於 18-3-10 21:30
請問妳開刀定順產?想知道兩間個價錢同埋醫生,姑娘態度好唔好

兩胎都係同一個醫生順產。兩邊姑娘都好,不過係法國會成日叫你補奶粉。
浸會貴一萬。不過有可能係因為inflation

珊瑚宮

saijanjan 發表於 18-3-10 21:41

兩胎都係同一個醫生順產。兩邊姑娘都好,不過係法國會成 ...

知道,唔該妳

子爵府

回覆樓主

我開刀,都是全母乳媽媽
其實bb都只是係醫院2/3日,媽媽放鬆些

珊瑚宮

stewie_griffin 發表於 18-1-7 21:53
我今次試吓強硬啲話唔補粉先。不過冇諗過醫院肯幫你用杯餵,因為太花時間同麻煩,覺得啲姑娘理得你,最緊 ...

Hmm....

珊瑚宮

stewie_griffin 發表於 18-1-7 21:51
係呀... 我第一胎喺法國生完都覺得呢間醫院對母乳差不多零 support 咁濟。每次去餵奶房餵bb 都仲要喺門口 ...

原來咁樣㗎 我都係諗住法國醫院生

珍珠宮

回覆樓主:

我都係法國生,一直全母乳到依加,bb已經22m啦!我會繼續餵直至自然離乳~
我記得我當時一落床就走去餵,真係唔識餵,我生時,有成3,40個產婦,戈幾日唔知點解咁多人生,所以成個餵奶房都係人,我見啲姑娘都逐個教,我第一次係唔成功,學極都唔識,番到房,我就用奶泵,用按摩模式震下個胸,唔係泵奶,係按摩,一開始就泵,好易傷到乳頭,人地仲教我,唔好一尼就食咁多上奶食物,而係要確保乳腺通左先,有啲人就係未通,就一味要上奶,結果咪發炎發燒囉!所以未有得餵,咪用個泵震下先,刺激下先囉~
都唔好亂用手去按,唔識按,就傷左乳腺啦!
我記得我第二次去餵,一開始都係唔識,姑娘教左我唔止一次,之後有個前輩款嘅姑娘,行過尼話,你將個乳頭一下咁推入去俾bb就得架啦~戈一下成功左,bb啜啜啜,我好興奮,就係咁,所以我覺得其實姑娘都唔錯,對住咁大班產婦,佢地都一樣逐個循逐個教,反而我覺得有啲人不滿,係因為佢地希望自己可以霸住個姑娘教佢,我理解佢地係心急餵bb,我未識時都一樣心急,但姑娘始終無可能一對一啦~係咪?太心急會失去理智~
到第三次餵,有個姑娘直頭話我好熟手,係咪第二胎,我都笑左,所以我覺得,其實bb識唔識啜,都有講天份,每個bb情況唔同~
我一直覺得法國最唔好,就係無得一開始就全人奶,要補粉,但上個月,我先見有jm講,依加可以自己泵定奶,攞去俾姑娘餵,唔補粉,所以尼梗如果我生第二胎,我都會去番法國,同埋有左第一胎嘅經驗,我會試下泵左先,攞俾姑娘餵,唔補粉~

大宅

做個靚太 發表於 18-3-24 09:19
我都係法國生,一直全母乳到依加,bb已經22m啦!我會繼續餵直至自然離乳~
我記得我當時一落床就走去餵,真 ...

想問下,泵左出來係咪叫姑娘用杯餵,同埋一開始唔好泵咁頭一日係補奶粉定點?

珍珠宮

breadmother 發表於 18-4-19 15:41
想問下,泵左出來係咪叫姑娘用杯餵,同埋一開始唔好泵咁頭一日係補奶粉定點?
...

其實一出世就可以以埋身餵奶,而且埋身係最好,BB叻嘅,仲可以幫媽媽通乳同上奶,只係個個BB情況唔同,有D一野就識啜,有D啜極都唔得,我個女好叻啜奶,所以我母乳路好順,但我因為新手,都要第二次先成功埋到身,我見有jm話,依加可以泵俾姑娘攞去餵,我唔知用杯定係樽,不過有奶咪準備定,到時再睇姑娘要點餵,我生時未有得咁樣餵,所以焗住俾姑娘補奶粉~
至於頭一日唔好泵,係因為怕你唔識用力,乳腺未通就夾硬泵,怕奶泵嘅力度好易到傷到乳頭,萬一你乳腺未通,又上到奶,就好易石頭發燒,所以先會建議唔好第一日就泵奶~
你可以上網,睇定手擠姿勢,同埋點樣按下乳頭,幫助刺激乳房嘅教學,好有幫助架~

大宅

做個靚太 發表於 18-4-19 18:45

其實一出世就可以以埋身餵奶,而且埋身係最好,BB叻嘅,仲 ...

謝謝你

大宅

doubleice 發表於 18-1-6 21:58

想問下,第一日冇得去B.B. 房係咪自己揸出來入奶樽交比姑娘?姑娘會幫你雪?

複式洋房

breadmother 發表於 18-4-19 20:20
想問下,第一日冇得去B.B. 房係咪自己揸出來入奶樽交比姑娘?姑娘會幫你雪?
...

係呀!手擠針筒吸!

大宅

doubleice 發表於 18-4-19 23:08
係呀!手擠針筒吸!

太好了,謝謝

大宅

doubleice 發表於 18-4-19 23:08
係呀!手擠針筒吸!

咁我係咪入院時講明只人奶唔補奶粉

複式洋房

breadmother 發表於 18-4-20 20:18