嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 1022pig 的帖子

仲有樣野話你知,到時見完醫生後埋單都好煩下,我同老公搵左好耐先搵到邊度比錢威院真係好鬼大,好似去左迷宮咁,之後走又唔識走,又搵左一輪先走到

複式洋房

lazy_baby 發表於 18-1-26 21:15
係ga~當時炆到想走呀真係!你諗下.........如果我真係要等兩個鐘先抽血,咁仲要返上去等見醫生,又唔知要等 ...

我依家去孫錫鴻睇~ 佢應該係同高醫生同一個診所架,佢地尖沙咀嗰邊個診所真係為都冇得坐,仲要等個幾鐘架,不過佢地係沙田石門個邊都有診所既,個邊就舒服好多,起碼去咁多次都一定有位坐仲要係鬆動既~ 我諗最主要係沙田依邊無咩大陸人,不過等就一定架啦。
其實當初我都有試過另再個係佐敦既女醫生,因為我都唔想等咁耐、 但睇過一次之後覺得等呀孫醫生都值得既~
因為第一佢部機真係好好好清楚、第二佢比我個感覺係好細心好肯定既,第三係佢同我係佐敦睇個醫生價錢一樣($1200 產檢) 所以我同老公都決定睇佢囉~

大宅

1022pig 發表於 18-1-26 23:37
我依家去孫錫鴻睇~ 佢應該係同高醫生同一個診所架,佢地尖沙咀嗰邊個診所真係為都冇得坐,仲要等個幾鐘架 ...

啱啱search過孫錫鴻,原來又係好出名啵!尖沙咀果度D人話起碼等兩三粒鐘!哇仲誇張!!咁沙田果間診症時間係幾點至幾點㗎?因為我住九龍區,我想book晏D,最好4、5點,佢有冇得睇咁晏?1200蚊係咪包哂診金加超聲波㗎啦?孖胎價?我有D興趣!不過沙田真係遠咗少少,我果日去威院都覺得好遠,搭巴士冇位,坐到最後,好登呀好似坐海渡船咁

複式洋房

lazy_baby 發表於 18-1-27 01:41
啱啱search過孫錫鴻,原來又係好出名啵!尖沙咀果度D人話起碼等兩三粒鐘!哇仲誇張!!咁沙田果間 ...

佢沙田一星期好似得一日,星期二,9~6 , 如果你搭到馬鐵就會方便d ,石門站一出就係啦,$1200 係孖胎,超聲波,仲會有隻CD比番d 相你,但係要等真係在所難免,我依家盡量book 最早頭幾個,就大概等半個鐵左右囉~

複式洋房

啱啱search過孫錫鴻,原來又係好出名啵!尖沙咀果度D人話起碼等兩三粒鐘!哇仲誇張!!咁沙田果間 ...

佢沙田一星期好似得一日,星期二,9~6 , 如果你搭到馬鐵就會方便d ,石門站一出就係啦,$1200 係孖胎,超聲波,仲會有隻CD比番d 相你,但係要等真係在所難免,我依家盡量book 最早頭幾個,就大概等半個鐵左右囉~

複式洋房

大宅

1022pig 發表於 18-1-27 16:50
佢沙田一星期好似得一日,星期二,9~6 , 如果你搭到馬鐵就會方便d ,石門站一出就係啦,$1200 係孖胎,超 ...

我今日打去石門果間book,高錦安星期六都有喎!但佢話孖胎產檢係$1700喎貴咁多嘅??佢唔係同孫錫鴻一樣嘅咩?

大宅

回覆 lazy_baby 的帖子

幫你照個一個係咪丁醫生呢? 佢份人好好,仲係好出資深既醫生,而家產檢都睇緊佢。個日我朝早10:00做唐氏檢查,等到12點幾先到我,照完都1點,跟住要去抽血。T21就1:45,個日攪完都3點鐘,我坐足大半日,好彩抽血就唔駛等。

大宅

debby51 發表於 18-1-27 22:06

幫你照個一個係咪丁醫生呢? 佢份人好好,仲係好出資深既醫生,而家產檢都睇緊佢。 ...
我原本唔知佢性乜名乜ga~ 你一講完,我即刻上網search,我搵到佢d相呀~係佢呀係佢呀!!!丁婉霞醫生!佢真係又好人又搞笑,你搵佢產檢幾多錢呀? 你幾多號去驗T21?我23號果日去,都係1:45pm喎~勁勁勁多呀公呀婆抽血喎!!!

複式洋房

lazy_baby 發表於 18-1-27 19:20
我今日打去石門果間book,高錦安星期六都有喎!但佢話孖胎產檢係$1700喎貴咁多嘅??佢唔係同孫錫 ...

咁我又唔知wor ,因為我一向都係睇孫醫生都無問其他醫生價,你試下打去問孫醫生係咪$1200 , 定係因為我係台灣愛群ref 所以平d ?

大宅

1022pig 發表於 18-1-28 02:04
咁我又唔知wor ,因為我一向都係睇孫醫生都無問其他醫生價,你試下打去問孫醫生係咪$1200 , 定係因為我係 ...

我星期一再打去問下孫醫生幾$先!如果佢千二我睇佢好過~平500蚊咁多喎

大宅

咁我又唔知wor ,因為我一向都係睇孫醫生都無問其他醫生價,你試下打去問孫醫生係咪$1200 , 定係因為我係 ...

哇!今日佢whatsapp答咗我!孫2200!高1700!
然後我話有朋友睇開孫只係1200喎~佢未答,睇下佢等陣點講先~

大宅

答咗!佢話12週前會收平D,12週後會收返正價喎~
你而家係咪11週?

複式洋房

lazy_baby 發表於 18-1-28 12:37
答咗!佢話12週前會收平D,12週後會收返正價喎~
你而家係咪11週?
...

係呀而家11週呀,原來唔同週數唔同收費我都唔知添 $2200 一次好肉赤呀..........

大宅

1022pig 發表於 18-1-28 14:25
係呀而家11週呀,原來唔同週數唔同收費我都唔知添 $2200 一次好肉赤呀..........
...

可能週數少冇乜野照?12週後已經成哂形手手腳腳眼耳口鼻乜都有所以貴D?咁你下次咪要貴成千蚊緊赤啦!你睇開1200,貴幾百都話啫~一加就加一千

大宅

我係12月18日做架,仲要收我$7300。T21個日係丁醫生負責,我以為佢係中大私家部啦!
T21後,番政府產檢,好多時都係丁醫生負責,會有學生會係度跟佢學野,當然我又學埋一份。
私家我睇左一次,政府每星期都番去,密到私家都無睇。

大宅

debby51 發表於 18-1-28 15:34

我係12月18日做架,仲要收我$7300。T21個日係丁醫生負責,我以為佢係中大私家部啦 ...

每星期都有得產檢?咁真係好密喎 你就好啦~政府產檢都有個咁好嘅醫生!我就慘,我政府睇聯合,個醫生乜都唔識,我之前係仁安ivf,因為我超高齡加上孖胎,醫生要我食亞士匹靈食到36週,預防妊娠毒血症同高血壓,我果日去聯合產檢叫佢開埋亞士匹靈比我因為我食哂,點知佢話病人D血冇問題佢係唔會開!仲黑起塊面!我果日驗T21都特登請教呀丁醫生其實我需唔需要食亞士匹靈?丁醫生都話緊係要啦!又高齡又孖胎!好易有妊娠毒血㗎!
我即刻覺得聯合果個醫生好流 所以而家要搵個私家醫生做產檢,靠聯合死硬!佢果日幫我照超聲波,一路教個實習醫生點照點照,佢照下,又比實習照下,至慘呀實習生又唔識照,成日大大力,D手指又hi住我個肚好痕呀!全程我只係一個比實習生練習嘅工具,冇解釋比我知照乜,一直教實習生應該點照,部機點用

T21係最近減價咋~你之前係貴呀~

大宅

俾你返得去一星期一次都唔方好野啦!本應係兩星期一次,但其中一個細b血流有d問題,醫生話安全起見,
要每星期睇住,直到佢地覺得ok先變番兩星期。
12週開始已經開始食阿士匹靈,除左丁醫生,威院幾他醫生都好專業,睇孖胎個d好多都好好。
私家醫生都話同卵雙胞胎,政府會好重視,係想黎幫bb影下相先黎搵我啦,都叫我唔好曬錢睇佢。

大宅

debby51 發表於 18-1-28 20:18

俾你返得去一星期一次都唔方好野啦!本應係兩星期一次,但其中一個細b血流有d問題 ...

哦~希望你個B冇事啦!咁如果你係正常兩星期覆一次都好丫~我一個月先覆一次咋~我喺仁安由放胎果陣已經開始要食亞士匹靈了~一直食到而家~丁醫生問我做乜唔叫聯合開比我,我話聯合唔肯呀咁佢話唯有出去私家睇囉~我有諗過去藥房買,但又驚藥房果D唔知穩唔穩陣,返仁安叫醫生開,佢又話叫我搵私家開,因為我已經唔洗再返佢度睇,佢唔可以開咁多比我搞到我好似冇主弧魂咁

大宅

多謝,我同bbs會繼續咁堅持落去!
你睇私家通常都開,佢地都係收錢啫,下次轉左第二個醫生又多口問下,可能個一個又肯開呢。
每個醫生睇法都唔同,可能有surprise呢。
陀bb最緊要開心,唔好咁忟憎或唔開心,bbs係會感受到架。

首頁

尾頁

跳至