自由講場

跳至

首頁

尾頁

用戶要求終止服務

開心吸收勳章 玩具勳章 BK猜猜猜慶中秋

goosema 發表於 18-1-5 12:15
你運動量咁大

就算restday, 我都唔可能只食一杯latte, 一碗米線同一盒m&s salad
“Nothing in the world is more dangerous than sincere ignorance and conscientious stupidity.”
― Martin Luther King Jr.

珍珠宮

wawaliluk 發表於 18-1-5 11:39
現我中午果餐食紅米飯一碗,肉片六片,菜,食完好飽肚,但好快肚餓,估計因食肉份量減少,應多番肉嘅份量 ...

假設妳食大約100g 瘦肉,妳午餐大約食咗400-500Kcal, 如果一般坐office, 熱量應該足夠了。妳可以試下食少啲半碗飯,但換同等熱量蛋白質,例如豆類。又或者改變正餐時間,縮短午餐同晚餐之間距離。又或者將飯後水果改為下午茶

珍珠宮

TPMummy 發表於 18-1-5 11:39
意思連飲檸茶丶檸水都要走糖嗎?

係,糖係減肥大敵。唔習慣檸水走甜就飲清茶啦

珍珠宮

webjen 發表於 18-1-5 11:09
減糖真係有用,早上奶茶走糖,lunch 有時熱檸茶半包糖! 咁樣幾個月已輕了幾磅! ...

有好多人覺得自己食少少都肥係無留意飲咗幾多熱量落肚

珍珠宮

MM2005 發表於 18-1-5 10:59
嘩,你真是好有恆心
前排睇到少少東張xx,話8小時飲食法,個女仔又減到,但我無認真睇晒佢 ...

之前好多post 都有分享過8小時減肥法。我無試過但我相信係work 嘅,起碼食嘅時間短咗,自自然然都食少咗。但無糖尿病先好試

大宅

回覆樓主

我自己每朝都會上磅,一發覺重左就會係之後既三至五日食得好清淡。因為發覺如果重得多,埝遲理佢就越難減。

一般那幾天都係朝早食紅豆綠豆薏米粥,午餐烚菜菇再加少少紅豆綠豆薏米粥,晚餐就平時家常便飯走飯。期間會飲好多水,肚餓時會食果仁同一匙蜜糖。

我自己就好work同唔怕反彈,中少女至依家生埋小朋友都係100磅,1磅都無多無少。

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 月餅勳章

Ononluk 發表於 18-1-4 20:04
三十尾,由上年二月開始減肥,用咗六個月由125減到104, 之後一直keep 到102-106之間,最驚喜係最近body che ...

請問靚油是邊款

珍珠宮

smile11 發表於 18-1-5 15:00
請問靚油是邊款

少食飽和脂肪、反式脂肪,適量吸收不飽和脂肪。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

livewiflove 發表於 18-1-5 13:57
我自己每朝都會上磅,一發覺重左就會係之後既三至五日食得好清淡。因為發覺如果重得多,埝遲理佢就越難減。 ...

珍珠宮

christyheihei 發表於 18-1-5 11:02
請問精鍊糖係咩呀?

砂糖,包括黑糖丶黃糖丶白糖,亦要留意加工食品加嘅糖。就算一個一般甜度全蛋蛋糕,入面已經有幾匙糖

侯爵府

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Ononluk 發表於 18-1-4 22:27
大約$40-80,佢有汁分開裝,加多加少隨意。佢部分沙律嘅醬係低脂低糖,好好味㗎
...
係咪要大型嘅M&S先有得賣架? 我見好似唔係間間有雪柜咁?

珍珠宮

我自己每朝都會上磅,一發覺重左就會係之後既三至五日食得好清淡。因為發覺如果重得多,埝遲理佢就越難減。 ...

豆類同薏米好有營養又飽肚又好味,除非個胃唔好,否則真係多吃無妨

侯爵府

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

紅豆綠豆薏米粥 - 可唔可以講下點煲? 生定熟薏米?

珍珠宮

March 發表於 18-1-5 15:52
係咪要大型嘅M&S先有得賣架? 我見好似唔係間間有雪柜咁?

應該有食品部就有。香港島中環丶CWB丶太古都有。減肥高峯期我直情代佢啲沙律(尤其有eat well label) 係代餐

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

Ononluk 發表於 18-1-4 21:25
早餐只飲牛奶咖啡(唔食早餐唔好學我)

午餐食清湯米線,少米走腐皮,兩菜一肉。或者大大碟沙律。總之食 ...
你一日加埋同我一餐差唔多
你若盛開, 蝴蝶便來!

珍珠宮

超級特務 發表於 18-1-5 16:15
你一日加埋同我一餐差唔多

唔肥就得啦,每日體質唔同,我好吸收,食多少少就會肥。又有人食極都唔肥

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

Ononluk 發表於 18-1-5 16:41
唔肥就得啦,每日體質唔同,我好吸收,食多少少就會肥。又有人食極都唔肥
...
都肥咗, 所以我要食少D, 我仲以為自己唔算大食
你若盛開, 蝴蝶便來!

侯爵府

回覆 Ononluk 的帖子

原來有咁多, 簡單黎講係咪即係介 甜既 食物/飲品?

珍珠宮

christyheihei 發表於 18-1-5 17:01
回覆 Ononluk 的帖子

原來有咁多, 簡單黎講係咪即係介 甜既 食物/飲品?

天然甜嘅食物我照食,例如水果,蕃薯,唔過量就得

減肥期間我就戒加咗大量糖嘅食物同所有甜嘅飲料(包括鮮果汁丶蜂蜜等有營養但高糖份飲品)。但始終避唔到少量調味用糖,同加麵包等加工食品嘅用糖

首頁

尾頁

跳至