自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

Ononluk 發表於 18-1-4 21:25
早餐只飲牛奶咖啡(唔食早餐唔好學我)

午餐食清湯米線,少米走腐皮,兩菜一肉。或者大大碟沙律。總之食 ...

肉有加油鹽嗎?
點煮呢?
Thanks

珍珠宮

chichiho 發表於 18-1-5 19:39
肉有加油鹽嗎?
點煮呢?
Thanks

當然有啦,如果自己煮食,都係正常調味,炒都係用普通植物油。減肥都要顧及自己口味

大宅

March 發表於 18-1-5 15:53
紅豆綠豆薏米粥 - 可唔可以講下點煲? 生定熟薏米?

我係超級巿場買的薏米,細細包寫住有機薏米,唔知係生薏米定熟薏米呢。我就好隨意咁兩匙紅豆,一匙綠豆,一匙薏米,臨瞓前放晒落燜燒壺落熱水暖壺,十分鐘後倒走熱水再加滾水八成滿,cover lid. 第二朝起身倒出黎已經食得。

珍珠宮

Ononluk 發表於 18-1-4 20:04
三十尾,由上年二月開始減肥,用咗六個月由125減到104, 之後一直keep 到102-106之間,最驚喜係最近body che ...

請問女仔係咪都係要1200每日卡路里

珍珠宮

livewiflove 發表於 18-1-5 13:57
我自己每朝都會上磅,一發覺重左就會係之後既三至五日食得好清淡。因為發覺如果重得多,埝遲理佢就越難減。 ...

請問有邊隻果仁推介?
同埋你食唔食朱古力㗎?有冇朱古力係低脂推介?

珍珠宮

livewiflove 發表於 18-1-6 00:41
我係超級巿場買的薏米,細細包寫住有機薏米,唔知係生薏米定熟薏米呢。我就好隨意咁兩匙紅豆,一匙綠豆, ...

請問你個壶係咪750ml

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

livewiflove 發表於 18-1-6 00:41
我係超級巿場買的薏米,細細包寫住有機薏米,唔知係生薏米定熟薏米呢。我就好隨意咁兩匙紅豆,一匙綠豆, ...

咩調味都唔加?咪完全冇味?

公爵府

醒目開學勳章

chowqv 發表於 18-1-5 02:50
營養師教我,先食蛋白質既食物,跟住澱粉質,最後先至菜,生果…咁就唔會食大個胃。如果飽就好停口。
...

但生果蔬菜易消化應該要食前喎!

大宅

回覆樓主

餐同餐中間肚餓,可以食咩?

子爵府

牛年勳章

汽水餅 發表於 18-1-5 02:47
睇完,知道自己一定無恆心做到,你

me too

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

Ononluk 發表於 18-1-5 17:35
天然甜嘅食物我照食,例如水果,蕃薯,唔過量就得

減肥期間我就戒加咗大量糖嘅食物同所有甜嘅飲料(包括 ...

戒精製糖真係work,而且皮膚仲會好咗添。自從要戒精製糖,至發覺原來日常生活中,不知不覺已食咗過量精製糖:奶茶咖啡、檸茶華田、樽裝飲品、蛋糕餅食、甜品糖水、快餐汁醬、朱古力芒果乾等零食……
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

加油

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

fundfund 發表於 18-3-4 20:09
但生果蔬菜易消化應該要食前喎!

食咗果d,就無位食其他。因為個胃好細。
不知所謂的乙陸!!!

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

Piggyroll_kelly 發表於 18-3-4 20:40
餐同餐中間肚餓,可以食咩?

生果,或者沖杯麥糠水,唔高卡,低GI又可防便秘清宿便。
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

大宅

可愛教主2 發表於 18-3-4 18:06
請問有邊隻果仁推介?
同埋你食唔食朱古力㗎?有冇朱古力係低脂推介?
...

我食almond,韓國有好多有味既almond,好好味,雖然比無調味既會多少少卡路里,但食得太淡的話,反而令減肥更難持之而行~

我好少食朱古力,個人唔係太好甜野。

大宅

可愛教主2 發表於 18-3-4 18:07
請問你個壶係咪750ml

500ml

大宅

aaaiqc 發表於 18-3-4 19:00
咩調味都唔加?咪完全冇味?

試過加糖,但我自己就唔鍾意主餐食甜既野。試過加鹽,怪到不得了。

後來發覺乜都唔加,豆有自然既好淡既清甜味的,食落最好味。

子爵府

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

三十尾,由上年二月開始減肥,用咗六個月由125減到104, 之後一直keep 到102-106之間,最驚喜係最近body che ...

你好勁!有無做運動?同埋分享下你三餐食啲乜野多?

珍珠宮

弱弱一問: 朱古力係咪精製嘅糖?

別墅

回覆樓主

樓主(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

首頁

尾頁

跳至