0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

今胎都想餵人奶, 但又唔想大b感覺細b搶走晒佢d attention當我見肚之後因為怕大b反訓踢到我個肚, 所以跟工人姐姐訓.
但可能因為個肚愈來愈大, 佢sense到細佬就快出世,
呢排開始唔肯跟姐姐, 要lur同我訓~

如果同大細b一間房又怕細b夜晚太嘈大b會訓唔到
繼續俾大b跟工人訓我預計佢會晚晚半夜喊醒
初生細b跟工人我又唔放心..

求指教

大宅

其實預咗係一定會嘈醒個大架喇
你係細B喊之前盡快攪掂佢啦
一係就起身餵奶嘅時候自己行出廳
減少噪音唔好嘈醒個大

大宅

回覆樓主:

BB出世後,大仔必定自然要跟你訓,什至扭你抱,到時見.步行步……

男爵府

回覆樓主

大仔未夠二歲,我就生左細仔。
我一湊二,無工人。
細仔頭三個月訓bb床,大仔一直跟我訓。
三個月之後,細仔識轉身,就同大仔及我們一齊訓,so far無事發生既。
細仔喊,大仔如果被嘈醒左,都只係望下就自己訓返。
細仔同大仔一齊訓,會訓得好d!

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

我覺得你需要同佢解釋下吖,仲有大仔最好都係跟姐姐訓

複式洋房

回覆樓主

我都岩岩生左細仔,大仔而家兩歲9個月。大肚期間至生完細佬,哥哥都係同我訓,我又唔驚佢踢到我,因為我等哥哥訓著,我就會背住佢訓,有時佢踢到我條腰我仲舒服

而家細佬同我地同房訓BB床,即使細佬晚晚喊幾次夜奶,都嘈唔醒哥哥。反而係平時哥哥一喊或者大聲講野就會嘈到細佬冇教好訓。但我地唔會阻止哥哥整造燥音,我地要等細佬習慣咁嘈既環境都訓到。

大宅

rabbit_b 發表於 18-1-5 09:56
今胎都想餵人奶, 但又唔想大b感覺細b搶走晒佢d attention當我見肚之後因為怕大b反訓踢到我個肚, 所以跟工人 ...

我大仔2歲半,細的5個月,同你一樣,陀緊時怕大囝踢到,不會訓佢隔離,而且又無點抱佢同佢沖涼同玩,所以細b出世後,我差不多七成都照顧大囝,老公負責細,產假時有餵人奶,返工就無餵了,全力同兩個囝互動多d。好彩係陀緊時有講俾大囝知會有bb,又播相關書佢睇,佢又鐘意細bb,所以細b出世後,佢都好鐘意又好奇,無話呷醋。

洋房

回覆樓主

唉。。我都擔心緊同一個問題:( 不過我堅持要大女習慣同姐姐訓,希望可以work out 到

首頁

尾頁

跳至