單親天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

自己本身都多朋友.佢地一路都以為我好幸福.

不過近年我都少左去參與活動
其實由入紙到而家都成年幾. 我都無同任何人講.
係等上庭. 希望快D完.

但新年快到都有很多聚會
朋友問起, 都唔知點好.

你地點樣去輕輕帶過呢?

THANKS!

別墅

回覆 noherec 的帖子

舊嘅唔去,新嘅唔嚟!

係妳將哩個話題都睇得太重,先覺得講唔出口啫。可能妳啲朋友都覺得輕鬆咧

子爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

其實好普遍,不用介懷

大宅

happybelle 發表於 18-1-5 12:51

舊嘅唔去,新嘅唔嚟!
可能佢地一路都覺得我係好幸福既人,所以我先覺得好有負擔.

大宅

pinkiesalbe 發表於 18-1-5 14:09
其實好普遍,不用介懷
都係普遍既.不過提出離婚既係我.
可能甘我先覺得會比佢地話
所以個心好有負擔

大宅

輕鬆一句"我地分開咗"就算. 跟住就睇有幾friend再答.

大宅

回覆 SorenLorensen 的帖子

謝謝你

大宅

大家會係WHATAPPS 講左比朋友知先. (無甘監介)

定出黎見到先講呢?

子爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

這個勇氣不是人人有的,現代女性應覺得自豪

大宅

回覆 pinkiesalbe 的帖子

謝謝你

別墅

noherec 發表於 18-1-5 14:14
所以個心好有負擔

樓主意思係唔係怕朋友不同意你既決定?
我諗樓主先係最清楚自己感受的人,可以相信自己做的決定.
唔係所有人都能夠理解既,咁就可能會話你.
不過,你朋友亦可能會明白你,尊重你決定.
如果你想,亦可以簡單同朋友傾訴,可能佢地會支持你呢.
你好似都幾重視朋友既諗法,如果係好朋友黎,可以信任的,不妨講多D比佢地聽.

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

pinkiesalbe 發表於 18-1-5 14:09
其實好普遍,不用介懷 而家真係更有一間在附近差不多

大宅

啤梨腰小姐 發表於 18-1-5 15:24
樓主意思係唔係怕朋友不同意你既決定?
我諗樓主先係最清楚自己感受的人,可以相信自己做的決定.
唔係所有人 ...
因為好多朋友都由中學玩大.我怕佢地比我更接受唔到. (因我最先結婚的)

不過我相信係我朋友都應該會明既.

多謝你!

大宅

20150618bb 發表於 18-1-5 15:27
都唔知係好定唔好不過女性要當自強就真

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

noherec 發表於 18-1-5 15:29
都唔知係好定唔好不過女性要當自強就真
條路係你自己選擇係咪,行過喇...........但覺得唔適合又轉變,你應想得好深入.............

大宅

回覆 20150618bb 的帖子

係!唸左好多年了.

珊瑚宮

noherec 發表於 18-1-5 15:40
回覆 20150618bb 的帖子

係!唸左好多年了.
原因係什麼?

公爵府

noherec 發表於 18-1-5 14:14
所以個心好有負擔

我同你相反,提出離婚是我老公。我冇乜朋友,易處理,我想請教你,點同自己父母講,我覺得好沉重

複式洋房

我的經驗跟妳有像,跟妳分享一下,文長不過共勉之。
在朋友圈中,我跟他是感情超好的一對,我們一起已經13年了。可是在2016年底的時候我確診癌症的時候,同時也確定他有外遇了。一開始的時候,打擊真的很大,每天都在想跳下去就可以把事情解決了,不用面對治療,也不用再面對跟他的事情。幸好這段時間遇到一個人,他曾經患過跟我相同的病,他一直在安慰我,聆聽著我的發泄,所以他把我帶回來了,我也能順利完成所有的療程了。病好了後我就決定要跟他離婚,也開始辦手續了。這時候還沒有一個人知道我跟他的事情。

這段時間我完全消失了,所有的朋友,我的親戚,甚至我的爸媽也不知道我的身上發生了這麼大的事情,也只有少量朋友跟爸媽知道我生病的事情。一直持續到17年7月中,我開始跟他辦離婚後才把我跟他的事情告訴最好的一個朋友,而她也真的完全猜不到,只以為我躲起來了是因為我生病而已。然後到8月底,我才把我的事情告訴爸媽,因為事情已經成定局了,也已經處理好了,最讓我爸媽擔心的階段都已經過去了,所以爸媽也好快接受了。

可是受了傷的心並沒有好快復完,雖然是要慢慢回復正常生活了,可是我還是想繼續把自己關起來,最後到11月頭的時候我覺得自己已經準備好了,就在臉書貼文說我這一年來的經歷。

選擇用臉書有2個原因,第一個原因是我不用把我的事情重覆n次,每說一次就好像要重新經歷一樣,還是會痛的。第二個原因是我還不用跟別人見面,我能挑我想見面的人,所以到現在2018年一月我是還在躲起來,親戚跟大多數的朋友沒也沒有跟我見過面,可是最少跟他們在臉書有在互動了。
希望妳也可以跟我一樣,一步一步的慢慢走出來,慢慢的讓別人知道妳做了對的決定!

PS. 因為我生病的時候認識的那個人是台灣人,所以這一年以來用的最多是用國語,用廣東話的話我可能會表達的比較差,請見諒。

別墅

回覆樓主:

直接講我離咗咁咪得。又唔係傷天害理的事。好過隱瞞或欺騙總要面對

首頁

尾頁

跳至