興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

虎到金來勳章 減齡達人勳章 睛靈勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

剛申請了數碼通家居寬頻, 請問點set用rounter上網呢? 之前用pccw modem上網的, Thx~

侯爵府

miriamfans 發表於 18-1-5 16:43
剛申請了數碼通家居寬頻, 請問點set用rounter上網呢? 之前用pccw modem上網的, Thx~

...

http://static.tp-link.com/res/down/doc/TL-WR841N(TW)_V11_QIG.pdf

侯爵府

虎到金來勳章 減齡達人勳章 睛靈勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

crshk 發表於 18-1-5 20:15
http://static.tp-link.com/res/down/doc/TL-WR841N(TW)_V11_QIG.pdf

請問我依個setting是否已連接到wifi呢? thx~

侯爵府

miriamfans 發表於 18-1-8 14:54
請問我依個setting是否已連接到wifi呢? thx~

你依家係用左 lan 線上網?

侯爵府

crshk 發表於 18-1-8 15:04
你依家係用左 lan 線上網?

師傅話lan線一邊接駁rounter,另一邊接駁佢提供既正方形盒仔

侯爵府

miriamfans 發表於 18-1-8 15:06
師傅話lan線一邊接駁rounter,另一邊接駁佢提供既正方形盒仔

咁你依家係上唔上到網?

用 lan 線上到 ? 用 WiFi 上唔到?還是怎樣?

侯爵府

crshk 發表於 18-1-8 15:09
咁你依家係上唔上到網?

用 lan 線上到 ? 用 WiFi 上唔到?還是怎樣?

我用電腦上到網,開了wifi後手機都連接到wifi, 因之前用pccw, 但仲未cut, 我只想求証究竟我係咪已經用緊數碼通家居上網呢!

侯爵府

miriamfans 發表於 18-1-8 15:10
我用電腦上到網,開了wifi後手機都連接到wifi, 因之前用pccw, 但仲未cut, 我只想求証究竟我係咪已經用緊數 ...

如果你熄左 Netvigator 個 modem 後都上到網,即係 Smartone 已成功連線,就係咁簡單。

btw, Smartone 師傅幫你裝時應該幫你甩左 Netvigator 條線,否則無可能一個 modem 插到兩條訊號線。

侯爵府

crshk 發表於 18-1-8 15:15
如果你熄左 Netvigator 個 modem 後都上到網,即係 Smartone 已成功連線,就係咁簡單。

btw, Smartone 師 ...

btw, Smartone 師傅幫你裝時應該幫你甩左 Netvigator 條線,否則無可能一個 modem 插到兩條訊號線。>>>因我裝完不是即時生效, 大約半個月後我先買條lan線接駁去smarone個盒仔, 所以我就係未搞清楚呢

侯爵府

miriamfans 發表於 18-1-8 15:17
btw, Smartone 師傅幫你裝時應該幫你甩左 Netvigator 條線,否則無可能一個 modem 插到兩條訊號線。>>>因 ...

侯爵府

crshk 發表於 18-1-8 15:19

...

thx~

男爵府

crshk 發表於 18-1-8 15:19

...

想問咁即係咩意思?

侯爵府

kakit703 發表於 18-1-10 23:24
想問咁即係咩意思?

你屋企的 ip 192.168.1.1 係咩用緊? Desktop PC? 還是其他?

Eset Internet Security 發現呢個 ip 突然使用大量數據,所以作出警告。

侯爵府

crshk 發表於 18-1-11 06:27
你屋企的 ip 192.168.1.1 係咩用緊? Desktop PC? 還是其他?

Eset Internet Security 發現呢個 ip 突然 ...

off左pccw modem後直駁電腦用到, router用唔到....

侯爵府

miriamfans 發表於 18-1-20 18:17
off左pccw modem後直駁電腦用到, router用唔到....

有無試過 hard reset 個 tp-link router?

侯爵府

crshk 發表於 18-1-20 19:00
有無試過 hard reset 個 tp-link router?

唔好意思, 點整?

侯爵府

miriamfans 發表於 18-1-20 19:02
唔好意思, 點整?

http://www.tp-link.com/tw/faq-497.html

侯爵府

crshk 發表於 18-1-20 19:15
http://www.tp-link.com/tw/faq-497.html

謝謝你(emoji)

侯爵府

miriamfans 發表於 18-1-20 20:31
謝謝你(emoji)

不用客氣

首頁

尾頁

跳至