婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

vanbux 發表於 18-1-6 20:53
如果佢知道身在福中就好啦,但佢仲成日同人講,佢老公過咗身之後依家嘅生活係一世人最慘嘅。
咁佢年紀都大 ...

佢好似我太奶奶,以前一齊住,佢成日發脾四要離家出走,開頭都會去搵下佢,後尾都無人理佢。佢又話自己好淒涼,唔知前世做過乜,但佢餐餐食一大碗飯,好多餸,到90幾歲都只係每朝食一粒血壓葯,無乜病痛(過身前一日都仲有力氣踢人,但第二日就走左,無乜痛苦,我話佢前世修到)。我奶奶又係對佢唔錯,去邊都帶佢去。

大宅

多謝大家嘅回覆,坦白講我練左十幾年,已經知道晒我99嘅性格同玩嘢嘅劇本。有時完全唔理佢又好似好不考,所以我會做返正常嘢俾佢免麻煩俾人講,但呢D突發事件,我真係冇氣去同佢鬥智鬥力。

我自己爸爸,媽媽已經過左身,我可以好大聲咁講我自己嘅親生父母成世人都冇問過我攞一毫子,到過身世後都冇用過我一蚊。所以見到呢個貪得無厭嘅99,真係接受唔到,只能夠將自己EQ提升到最高去應對。

只能夠講家家有本難念的經,做人新抱甚艱難!

大宅

vanbux 發表於 18-1-6 17:07
其實每次去完都話下一次唔預99,今次訂機票前都再三考慮,但最後c6 都心軟。

...

叫你老公同佢媽兩個親子遊

子爵府

vanbux 發表於 18-1-8 12:00
多謝大家嘅回覆,坦白講我練左十幾年,已經知道晒我99嘅性格同玩嘢嘅劇本。有時完全唔理佢又好似好不考, ...

啱嘅,改變唔到環境,咪改變心境
當練自己eq
對得麻煩奶奶多,自己待人接物都火箭咁進步㗎,尤其唔再覺得啲客好煩,因為有個低處未算低的墊底囉

子爵府

多謝大家嘅回覆,坦白講我練左十幾年,已經知道晒我99嘅性格同玩嘢嘅劇本。有時完全唔理佢又好似好不考, ...

你蝦子餅係獨子?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

vanbux 發表於 18-1-7 09:07
已經於某次緊急情況下驗証過,真係自己一蚊都冇帶

我99好過你99
佢都係老奉唔唱錢,話我地有就得啦!當然食嘅買嘅一毫都無出過
買完個手袋話覺得我媽果個靚d,不如交換(咩人黎架)
去到最後一日買團體相,我媽拎錢出黎同我地拉扯左十分鐘。我99開始慢動作拎銀包話佢俾,但一直無拎過錢出黎咁囉
全程消費就係來回機場巴士俾八達通。勁呢!

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我媽係一個傳統小c9,好怕事,成日叫我要尊敬長輩,對佢地好d。
你估我變態架咩!我都成日同我妹講佢99已經好好,做人要惜福,小事就唔好計較(我妹自知天蠍座臭脾氣煩人一個)我話你睇下我啦!唔係我想記仇,係發生左嘅hurt左嘅唔可以當無發生囉

水晶宮

vanbux 發表於 18-1-6 22:54
人地終於兩母子,我曾經試過做和事老,佢兩個和好如初後一齊埋怨我•

我明白、真係好慘、人地打死不離兩母子、錯既始終係新抱

大宅

汽水餅 發表於 18-1-8 19:25
你蝦子餅係獨子?

兩兄妹,但他妹妹經濟條件跟我們有點距離,所以我99甚至會貼佢妹,十幾年家庭聚會佢一蚊都冇出過就梗啦,但我冇怪佢妹妹。

大宅

Charlotte_mom 發表於 18-1-8 19:34
我99好過你99
佢都係老奉唔唱錢,話我地有就得啦!當然食嘅買嘅一毫都無出過
買完個手袋話覺得我媽果個靚d ...

哈哈,我地call 車機場來回,所以99可以八達通都唔帶。

其實同99去旅行全包佢就預左啦,但要受氣,仲要做苦力搬嘢先最慘。佢張手信list 長到得人驚,曾經試過喺某日本水族館一入門口買左十二盒過一尺長大盒裝朱古力要我地抬足一日,你話死唔死。

教育左佢十多年,加上佢朋友數量又減少,近年左先有D改善咋。

別墅

回覆樓主:

同99去旅行真係好疲累,剛結婚無耐,我同家人去旅行,一行差不多十人,當中尚有姨媽姑姐咁,結婚前見99都算易相處,咁咪打算叫埋99同我地一齊去囉,點知就恨錯難返,全程99只翹實C6隻手影形不離,仲要與我家人分開行同坐到好遠,除咗食飯,唔知仲以為佢兩母子自己去旅行,我只係隔離好似陪太子讀書,咁我同C6本身都拍咗好多年拖,我既親戚同C6已經好FD,果幾日有時會大家講下笑潤下C6,99就即時黑面,我都有少少唔好意思,最後成個旅行每日同C6吵嘢收場,自此我唔敢再同99去旅行

子爵府

Jessicalws 發表於 18-1-6 16:30
你真係好,仲同佢去旅行,唔洗錢我都唔會同佢去旅行

你仲好,就算貼埋錢俾我都唔同佢去囉
Hi

男爵府

回覆樓主

痴線,最怕呢啲99
我唔信佢唔想去旅行囉
你老公識做咋,唔係佢實再發瘋

伯爵府

ps1314 發表於 18-1-6 23:53
父母去旅行食飯用仔女錢梗架啦
可能佢有帶錢您地唔知者
下次扮走失試試就知

我奶奶可以去到酒店之後,一齊出去,我發現距連護照電話都唔帶!莫講話銀包同錢!

係,當然所有野我地會俾錢,距真係唔需要用錢,但萬一走失呢!無電話無護照距又唔識講英文,點搞呀!有時真係覺得吹漲。

大宅

大豬既老婆 發表於 18-1-11 11:32
我奶奶可以去到酒店之後,一齊出去,我發現距連護照電話都唔帶!莫講話銀包同錢!

係,當然所有野我地會 ...

哈哈,我99個電話直情放係香港屋企。護照呢係就一直自己keep。

所以我自從認識我99後,不斷提醒自己將來老咗,要做一個知情識趣的長輩。

大宅

Kikifai198 發表於 18-1-9 10:35
同99去旅行真係好疲累,剛結婚無耐,我同家人去旅行,一行差不多十人,當中尚有姨媽姑姐咁,結婚前見99都算 ...

其實親子旅行我已經身兼數職,又領隊,又導遊,真係出錢出力。但要去満足99嘅要求實在麻煩,事關佢每去遊行之前會打鑼噤問所有親友要D乜嘢手信,之後一到步就日鵝亱鵝要買呢樣買果樣,仲慘過做代購,事關錢冇得收翻不止,仲要做咕哩兼浪費時間。

例行有一次我地去泰國,有個親戚夠叼轉要求一塊”沙浪”布,我估現代人真就唔知乜東東。99就真係日搵亱搵,最後梗係搵唔到啦。

男爵府

vanbux 發表於 18-1-12 02:18
其實親子旅行我已經身兼數職,又領隊,又導遊,真係出錢出力。但要去満足99嘅要求實在麻煩,事關佢每去遊 ...

其實你同老公都縱慣左99了

珍珠宮

你真係無得頂的新抱

大宅

CACACAROL 發表於 18-1-12 11:22
你真係無得頂的新抱

真係唔敢當。只想做個快樂普通人。

侯爵府

vanbux 發表於 18-1-6 16:21
親子旅行本來是很期待的事,但由於有不速之客,每次都會有突發事件令大家掃興。今次講一下剛回來的首爾之旅 ...

你都幾慘遇到d 咁既99

首頁

尾頁

跳至