夫婦情感

跳至

首頁
12345...13

尾頁

大宅

想問下各位,我係FTM, 如果來緊有個初生bb, 一家三囗,衣食住行... 日常開支應該預幾錢?(當中包括一日三餐,水電煤、bb用品,奶粉及家庭日常用品..)

C6 話只可付7千, 佢還覺得應該有剩!

我只問真是要好慳先可能捱到.

請各位有經驗的媽媽俾d意見. 謝謝.

珍珠宮

7000蚊, 未必夠喎

大宅

anna59 發表於 18-1-6 16:49
7000蚊, 未必夠喎

我就係咁諗,但佢話已經俾突我!我未湊過B,吾知bb鎖費要幾錢?我吾想應承住,佢發我脾氣..

珍珠宮

回覆 紫希 的帖子

要睇番你老公人工幾多, 7000如果唔包屋租同水電煤, 剩係伙食同你2個人的開支都ok 嘅

子爵府

回覆樓主:

計下數囉, 三百五一罐奶粉,我估初生一星期飲一罐啩, 咁就千五,尿片平均兩蚊張, 一日10次片,一個月又六百。 未計有咩事睇醫生, 每次三百。... ...
而家每餐食買幾錢餸? 平均$100兩個人 x30日。 咁都$3000。 (咁你同C6 兩個人一日三餐都計晒落呢100蚊度。)

最基本野, 食,都未衣,住,行,已經用晒7000 啦!

大宅

anna59 發表於 18-1-6 17:02
回覆 紫希 的帖子

要睇番你老公人工幾多, 7000如果唔包屋租同水電煤, 剩係伙食同你2個人的開支都ok 嘅 ...

佢話要包埋水電煤. 仲有我平時帶b出街、健康院... 的交通費!過時過節亦吾會俾额外錢我買禮物去送禮. 連返娘家拜年都吾會出$ 買禮品.

大宅

紫希 發表於 18-1-6 16:39
想問下各位,我係FTM, 如果來緊有個初生bb, 一家三囗,衣食住行... 日常開支應該預幾錢?(當中包括一日三 ...

7000邊夠~

大宅

joetreemo 發表於 18-1-6 17:06
計下數囉, 三百五一罐奶粉,我估初生一星期飲一罐啩, 咁就千五,尿片平均兩蚊張, 一日10次片,一個月又 ...

係吖,我都係咁諗! 所以我自問做吾到!佢話我吾識持家.

又話佢問過朋友,$ 6000 一個月、 一家三口衣食住行(除屋租吾計) 已經夠數兼有剩!

我真是想打爆佢個朋友,真是吾知佢點生活?

大宅

infong2011 發表於 18-1-6 17:15
7000邊夠~

嘛係囉!所以我吾肯應承. 我寧願拎佢$3000 食飯,其他由佢自己去買去安排. 俾佢試下家庭開支並非佢想像中咁平.

子爵府

你先生收入大概幾多? 如果佢搵得唔多可能佢都盡左力。如果佢係有能力比多D但都同你計較咁你要好好諗下係咪應該出黎做番野。唔係應該成日都要睇你先生面色。

大宅

莫失莫忘 發表於 18-1-6 17:21
你先生收入大概幾多? 如果佢搵得唔多可能佢都盡左力。如果佢係有能力比多D但都同你計較咁你要好好諗下係咪 ...

佢之前逼我辭職安胎,依家逼我出來做野!
問題個b出世後無人湊. 吾知點安排?

子爵府

BK Milk勳章

紫希 發表於 18-1-6 16:39
想問下各位,我係FTM, 如果來緊有個初生bb, 一家三囗,衣食住行... 日常開支應該預幾錢?(當中包括一日三 ...

如果C6經濟能力只可比$7000, 你不滿都冇辦法。一個家,大家都要負出。

不如你諗下,生完放bb育嬰園,自己番工增加收入吧。

大宅

ada_fung 發表於 18-1-6 17:24
如果C6經濟能力只可比$7000, 你不滿都冇辦法。一個家,大家都要負出。

不如你諗下,生完放bb育嬰園,自己 ...

育嬰院都吾平了! 之前又無報名,應該好難排到.

翡翠宮

紫希 發表於 18-1-6 17:33
育嬰院都吾平了! 之前又無報名,應該好難排到.

排左先囉
佢吾願又好,吾夠錢又好,無得迫佢比你做 ftm

大宅

ada_fung 發表於 18-1-6 17:24

不如你諗下,生完放bb育嬰園,自己 ...

佢俾$7000 我慳吾緊要、 問題佢成日形住我有應該$ 剩. 無剩係我洗突左. 兼不停話$3000 一日三餐應該可以好豐富.

大宅

mini1204 發表於 18-1-6 17:36
排左先囉
佢吾願又好,吾夠錢又好,無得迫佢比你做 ftm

我吾想做FTM , 好辛苦. 日日為左三餐兼家用嘈. 兼聽埋d好難聽的說話!

如果bb安排到有人湊、我就吾使日日睇佢面色做人!

自己搵$ 自己用,邊會好似依家咁辛苦.
買條魚食,問我點解要食魚. 買新鮮野就問我點解吾買冰鮮..

珍珠宮

回覆 紫希 的帖子

佢好過份喎,唸辦法揾人湊,出去揾工做,你娘家有冇人幫你?可能你老公計錯數,叫佢果個比6000家用嘅朋友同太太一齊同你講

子爵府

BK Milk勳章

紫希 發表於 18-1-6 17:39

我吾想做FTM , 好辛苦. 日日為左三餐兼家用嘈. 兼聽埋d好難聽的 ...

就做媽咪喇,學下要成熟d,嘈係解決唔到問題。
先排育嬰院,或者家人可否幫手湊?
育嬰園唔平,但你自己搵到工,收入應該多過吧?

C6唔識計數唔緊要,以後自己試下記數,把日常開支記下,之後再同佢講道理。

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主

一直有睇你D post,你個C6連產檢都唔肯出錢,就知佢乜野人,其實佢係冇錢定有錢唔肯出?我覺得佢一直嬲緊你同佢媽反面,迫佢冇得痴阿媽住要租屋囉,覺得你攪風攪雨迫佢同男家反面。你盡快排育嬰院出工作啦,你C6根本靠唔住,同埋佢答你冇$你都冇得反對。

大宅

anna59 發表於 18-1-6 17:48
回覆 紫希 的帖子

佢好過份喎,唸辦法揾人湊,出去揾工做,你娘家有冇人幫你?可能你老公計錯數,叫佢果個 ...

娘家都無人幫手湊,好無助!我準備報育嬰院了!

首頁
12345...13

尾頁

跳至