懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

大家有無聽過補鐵可以改善脫髮(emoji)我frd介紹我飲呢隻

佢話產後脫髮飲左好好多

回覆 heimok 的帖子

Hello heimok ,產後荷爾蒙變化有機會影響頭髮生長,加上媽媽係懷孕期間時較多頭髮處於生長期,生完後原本係生長期既頭髮變成了休止期,所以感覺上好似甩多左頭髮,一般半年至一年內會慢慢自然回復。營養補充劑含有高劑量的營養素,攝取過量有可能加重肝腎負荷,媽媽係天然食物攝取鐵質係最好架,常見含鐵量豐富食物有黃/黑豆、蛋類、魚、蝦、蘋果、菠菜、香蕉、蘿蔔、薯仔等。BB依家幾大呀?

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

大宅

我產後有keep 住食ㄧ排materna 同埋飲湯水,脫髮情況都唔算太嚴重,營養均唔均衡應該都會有影響

別墅

mclau2012 發表於 18-1-10 09:35
我產後有keep 住食ㄧ排materna 同埋飲湯水,脫髮情況都唔算太嚴重,營養均唔均衡應該都會有影響 ...

謝謝分享

別墅

海綿肚仔專家@牛欄牌 發表於 18-1-8 14:32
回覆 heimok 的帖子

Hello heimok ,產後荷爾蒙變化有機會影響頭髮生長,加上媽媽係懷孕期間時較多頭髮處 ...

謝謝分享
heimok 發表於 18-1-19 00:25
謝謝分享

媽媽可以用木梳梳頭/用手指按摩頭皮,幫助頭部血液循環,加速頭髮生長,選用無化學成分嘅洗髮/護髮產品,避免電/染、(減少用風筒)都可以保護頭髮,保持愉快心情,情緒緊張有機會加重產後脫髮的情況架

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

大宅

笑得好勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

heimok 發表於 18-1-8 13:01
大家有無聽過補鐵可以改善脫髮(emoji)我frd介紹我飲呢隻

佢話產後脫髮飲左好好多
呢隻好work而且唔會便秘

首頁

尾頁

跳至