跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

Siuwilwil 發表於 18-3-1 14:42
呢個就係技術移民政策諷刺既地方...一D行業需要專才,政府幫佢地引入專才,但係無政策幫助專才新移民落地 ...
因為佢哋班僱主就係咁, 我睇得好開, 因為喺澳洲做低層啲既勞工, 同中層少少既職業, 相差唔係好遠, 我呢份工會辭咗先, 搵啲一技之長學下, 學定做定去到澳洲即可搵到嘢做, 而家呢份工係OK好PAY啦叫做, 但講真做到厭了, 而家見到啲電郵都想嘔.... 我抱住好似WORKING HOLIDAY咁既心態去澳洲, 咁樣自己會開心啲. 因為我既行頭喺澳洲, 可以話100%搵唔到, 所以我都冇乜所謂. 我已經有定心理準備做PART TIME, 喺餐館或者華人超市做, 又或者地產, 又或者其他低技術行業.
EASTWOOD係一個算幾旺既地方, 睇下你係咪會幫小朋友報PUBLIC SCHOOL, 因為佢有兩間叫做不錯的小學, 視乎你住邊區. 而家要考慮定, 下年6月可以申請入學, 2020年1月開學, 好似係.

複式洋房

BK Milk勳章

Siuwilwil 發表於 18-2-28 18:50
你小朋友幾大?係邊隻移民?189/190?
我而家擔心緊搵工,因為都算係香港大企業中層管理人員,我知道好多 ...

我未過嚟澳洲前試過收到interview invitation,對方可安排用Skype,唔洗特登飛過來,如果有機會可嘗試問下,好似幾普遍

民房

tvjink 發表於 18-3-4 20:59
我未過嚟澳洲前試過收到interview invitation,對方可安排用Skype,唔洗特登飛過來,如果有機會可嘗試問下 ...

Thank you!

你最後搵唔搵到本行?

同埋澳洲未有住所前,公司肯同你簽Contract嗎?

複式洋房

BK Milk勳章

Siuwilwil 發表於 18-3-5 10:45
Thank you!

你最後搵唔搵到本行?

我未有着落,不過朋友試過又成功搵到工;關於簽約問題,我都唔清楚,應該有得傾嘅

公爵府

isabelshan 發表於 18-1-9 12:36
hi hi, 我住Canterbury, 你呢?

hi, 我住係Auburn呀。
都算近掛

複式洋房

回覆樓主

我是住在Ryde嘅媽媽,仔仔上年八月喺E邊出世!都想識多D香港朋友呀!

別墅

回覆樓主:

我都喺sydney, 想識多d 有bb既朋友

男爵府

momobi21 發表於 18-4-7 09:59
我是住在Ryde嘅媽媽,仔仔上年八月喺E邊出世!都想識多D香港朋友呀!

我諗住年底過離,諗緊住邊.....請問你覺得Ryde 好住嗎? 治安如何?

複式洋房

CutieMcmug 發表於 18-4-11 02:46

我個bb armarm 一個月大。
你個幾大?

複式洋房

CutieMcmug 發表於 18-4-11 00:46

我覺得Ryde 好住。雖然無火車,但揸車去Chatswood, Macquarie,Rhodes 都係廿分鐘。搭巴士出city 大概半個鐘多D。

區內又有top Ryde shopping mall, 一般生活用品,唐人超市都有

複式洋房

JAlove 發表於 18-4-15 10:22
我諗住年底過離,諗緊住邊.....請問你覺得Ryde 好住嗎? 治安如何?

Sorry I was meant to reply your message, but pressed wrong button, pls see above for my comment about Ryde

男爵府

momobi21 發表於 18-4-16 12:39
我覺得Ryde 好住。雖然無火車,但揸車去Chatswood, Macquarie,Rhodes 都係廿分鐘。搭巴士出city 大概半個 ...

Thanks

我都留意緊Ryde 啲unit, 請問north Ryde, West Ryde 和Ryde 有冇特別唔同? 例如治安方面....

我見Ryde 都有好學校.....

另外,請問你知道meadowbank 0k嗎?

大宅

大家好~~
我年尾會過黎悉尼, 而家想識定媽媽朋友

我有2個小朋友, 一個5歲, 一個1歲

大嗰個年尾5歲尾, 好似仲未上到小學, 可能讀一年kindergarten先

同埋我應該會做FTM, 到時應該多時間可以出黎食下lunch 飲下嘢

打算住响Riverwood嗰邊, 搵緊樓呀

複式洋房

JAlove 發表於 18-4-16 13:50
Thanks

我都留意緊Ryde 啲unit, 請問north Ryde, West Ryde 和Ryde 有冇特別唔同? 例如治安方面....

機本上Ryde, north Ryde, east Ryde, West Ryde 都係差唔多,治安我覺得幾好。

north Ryde and east Ryde 會清靜D,因為主要係得house, 較少unit

West Ryde 可能旺D嘈D,因為有火車站,同埋嗰邊D 屋我覺得殘舊D。

Meadow bank 幾好呀,方便有火車,有D屋有water view添

如果你買Ryde, north Ryde 這邊嘅unit, 因為無火車,你留意一下附近D巴士線,咁會方便D

我嘅奶奶及姑奶都係住喺Ryde, 你有咩問題隨時可以問我㗎

複式洋房

irislukwy 發表於 18-4-17 09:37
大家好~~
我年尾會過黎悉尼, 而家想識定媽媽朋友

點解你想住riverwood 嗰邊嘅?

大宅

回覆 momobi21 的帖子

因為住近D朋友, 佢地大部份都係附近住

p.s. 我老公係回流返過去

別墅

janetlks 發表於 18-4-15 21:52
我個bb armarm 一個月大。
你個幾大?

4 個月多d

民房

isabelshan 發表於 18-1-9 12:20
我剛移民到澳洲,暫時未能上班,朋友圈子比較細,亦比較難識香港人。
依度有住悉尼既姐妹可以大家認識認識 ...

Hello 大家好
我哋一家人兩年前攞咗PR, 不過一路都唔捨得離開香港,直至到上星期,我老公有機會搵到工,所以好努力爬文,因為如果佢一接受果份工,我哋就要好快過去。我有兩個小朋友,一個五歲一個六歲,我自己冇親戚喺悉尼,一諗到要走,個腦都實晒。最煩惱都係搵學校,去到應該會住Carlingford 請問大家有乜嘢意見?

大宅

畀面勳章

回覆樓主

Hello 大家好呀!我今年年尾會同阿女過悉尼讀書,阿女今年9歳,1月升year 4, 我地會住North Sydney. 我都係冇朋友。我係天主教徒,請問近Chatswood 有聖堂嗎?

複式洋房

Markean 發表於 18-4-24 17:07
Hello 大家好
我哋一家人兩年前攞咗PR, 不過一路都唔捨得離開香港,直至到上星期,我老公有機會搵到工,所 ...

聽講carlingford 有好學校,但我唔知邊間,你可以search 吓。但記住留意學校嘅catchment zone, 先確保小朋友有機會入到你心儀嘅學校

Carlingford 嘅火車站係癈癈地,因為係尾站,要好耐先出到city,又要轉車,但如果你老公返工近carlingford 都ok ah。

首頁
12345...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊