婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

MommyPanel勳章 育兒性格勳章

pinkochang 發表於 18-1-10 14:55
多個人錫bb我非常樂意
當年細佬體弱, 阿媽經常放我姐响阿婆度/我响阿嫲度....所以我都有阿嫲錫

咁, 點解唔比BB阿嫲錫佢呢....
一黎多個人錫BB, 二黎C6好過D

男爵府

peggypeggy820 發表於 18-1-10 15:07
當年細佬體弱, 阿媽經常放我姐响阿婆度/我响阿嫲度....所以我都有阿嫲錫

首先要有個好99, 呢度好多jm既99真係唔講得笑(如果無誇張到99既惡行)

公爵府

回覆樓主:

如果我奶奶咁,我會好開心,起碼有餐安樂飯食
但以前我仔好細時,奶奶想帶孫去威自己又湊唔掂,一定迫我一齊,我唔肯去就俾說話我聽話我搞到個仔邊度都唔使去,就好似有d太太湊唔掂個仔一定要帶埋工人嘅感覺

大宅

Remido 發表於 18-1-9 15:37
1. 坐私家車要坐BB旁,叫你坐車頭
2. 食飯要坐BB旁,叫你坐對面
3. BB未食完飯,叫你抹乾淨 BB 手,佢要抱

你講果幾樣我奶奶都會咁做,例如都會成日買餸俾我,不過我又幾仲意bo,因為慳d錢,而且我覺得佢係有心先會咁做,有時佢覺得我湊住仔幫我買埋唔洗我咁辛苦。仲有,平時同佢出去食飯,佢會好快食完幫我湊仔,等我都有餐安樂飯食下,我又覺得佢好好。起碼有關心我。可能各人感受唔同,不如正面d想,其實你奶奶都幾錫你同個仔啊,bb多個人錫其實仲幸福啦

子爵府

protons31 發表於 18-1-10 02:33
我嗰個都係咁,尤其係塞爆冰格。
攪到我想買自己鍾意嘅嘢都冇位放。
佢一嚟到我屋企,第一時間係去廚房。

我見到會叫老公比返晒佢阿媽,一係同我掉晒佢
幾時先上到車.....

禁止訪問

大宅

Remido 發表於 18-1-10 08:49
唔明佢點解要控制人食乜

因話佢成日強調佢買嘅餸係靚啲,佢先識買。

男爵府

第4點,我99都好鍾意咁做,我明白佢真心對我地好,但真係唔洗做咁多野,有jm講得岩,佢買既野 ,真係唔岩口味,又自誇佢買既一定係靚野,彈番比佢,又好似浪費佢心思咁(雖然都試過幾次),好啦…實爆我雪櫃啦…就話你買得太多無謂野(佢眼中認為唔好既野),但佢又唔諗下,我唔會個個星期/每日預計你會買幾多/買野上黎我屋企架嘛,我都要補補倉架.......
所以第四點,我好明白樓主苦況

大宅

ccw1830 發表於 18-1-10 23:13
第4點,我99都好鍾意咁做,我明白佢真心對我地好,但真係唔洗做咁多野,有jm講得岩,佢買既野 ,真係唔岩口味,又 ...

係呀,c6同佢講過唔洗買咁多餸嚟,因逼爆咗個冰格。99就話係我地咁多即食意粉喺度梗係冇曬位

大宅

peggypeggy820 發表於 18-1-10 15:07

你接受到未食完飯就抱去玩?

大宅

ccw1830 發表於 18-1-10 23:13
第4點,我99都好鍾意咁做,我明白佢真心對我地好,但真係唔洗做咁多野,有jm講得岩,佢買既野 ,真係唔岩口味,又 ...

試過買十隻稯上黎,老公話食唔唒就唔煮飯,當飯食,我叫佢自己糯米當飯食

試過幾次我唔想再食佢買既餸, 結果我和老公分開煮分開食

水晶宮

回覆樓主

1. 坐私家車,我會自動坐去前面,等佢地喺後面同bb 玩。 bb 有 carseat 坐好,無咩危險。

2 and 3. 我bb 好難餵食的,所以由以前餵奶到而家餵飯,6299 都唔會插手,佢地知自己餵唔到。反而見bb 食完停口唔食,會抱bb 去玩,等我可以食飯。

4. 坐月時會幫我買餸,佢喺屋企附近街市買完拎嚟 (我屋企附近無街市既),佢知邊d 靚邊d 抵。 而家就唔會,bb 既食物我自己搞掂。

5. 兩三個星期見一次,見到bb 想抱都好正常。我反而開心有人幫輕下我,抱住bb 都重架。

別墅

回覆樓主:

我99有1點中,去親食飯就要坐阿b隔離,我一般由得佢,由佢照顧自己仲食得自由d...有次我同c6夾住阿b坐,我去完廁所,99自動坐左我個位換埋d碗碟筷子同茶,變左坐左c6隔離,所以我成餐飯係99面前不停嗲c6夾呢夾撈俾我食,再隔岸欣賞住佢追住阿b餵到天一半地一半既狼狽樣

珍珠宮

回覆樓主:

對家係99,感覺就會唔同!
1,2,5點我媽咪都有做,第3點,佢會等bb食完先,然後都係一樣,第4點就我叫佢幫我買,先會買~總括我覺得我媽咪係想幫輕我,所以我好感激~
但好現實,我99對我唔好,成日認為我搶左佢個仔,又多陰謀論,所以上面5點,佢試旦做一樣,我都會覺得佢一定不懷好意,事實上99點會想幫輕我呀~我唔辛苦佢唔安樂添啦!

子爵府

回覆樓主:

咁講
買得啱食啱用,咪叫錫
買啲靚嘢正嘢,咁叫好錫

用自己標準買啲奇怪人哋唔食嘅然後硬塞俾你,咪叫煩

自己食剩唔要嘅嘢就塞你食,仲話對你好,仲話你唔食你嘥嘢,呢啲叫 (!@#$%$#!!$ ) (有感之發吓啫)

珍珠宮

我奶奶都會咁。成日食飯想同個孫坐。本身無咩問題,但係佢會夾好多大人食既野俾我個女,濃味,又油都會夾。又黏完對筷子夾野俾我女。我唔係唔想俾佢一齊坐。佢咁樣做,我唔再想俾。

佢經常性買啲野上黎。但係無人鈡意食。餐餐拎燒臘上黎俾我個女。仲有一大堆零食。我又係唔鐘意。暗示明示都做過,都照帶。我有時會偷偷地掉咗。嘥都無辦法。

經常性要抱bb,唔喊又抱喊又抱。仲要邊抱邊un個bb...我想訓練個bb唔好扭抱。訓練唔到。

每次佢黎我都好大壓力。

大宅

Remido 發表於 18-1-9 15:37
1. 坐私家車要坐BB旁,叫你坐車頭
2. 食飯要坐BB旁,叫你坐對面
3. BB未食完飯,叫你抹乾淨 BB 手,佢要抱

其實除咗買餸呢點,佢都好鍾意爭抱。明明我抱住好地地,佢就會走嚟我面前,舉起雙手唔出,要我交俾佢。
試過同男家親戚去Disneyland 食自助餐,佢地死抱住,喊都要抱,因為佢地要抱住同啲卡通人物影相。
出去食飯,又係死抱唔放,食食下飯又鍾意抱走四圍行。

大宅

我99 晤會洗錢買餸來,我生之前老爺同我講的薑醋好貴,平日叫佢來陪下小朋友佢話有其他節目,我係返全職,如果咁既62、99 又如何?

大宅

protons31 發表於 18-1-12 18:25
其實除咗買餸呢點,佢都好鍾意爭抱。明明我抱住好地地,佢就會走嚟我面前,舉起雙手唔出,要我交俾佢。
試 ...

直情想去厠所都抱埋去,明明亞仔自己玩好地地,佢又走去抱,仲要單手抱,另一手做野

大宅

回覆 crazypaper 的帖子

係, 每次見都好大壓力, 佢比10個月大BB食炸春卷, 蒜蓉花生, 仲串我人地BB都係甘食

BB一出生到而家佢都係UN住抱, 未識坐又迫佢坐, 未識行又迫佢行

首頁

尾頁

跳至