自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

子爵府

我想問下有無過來人或者患者可以講下點為之確診哮喘?

例如:小朋友患支氣管炎,需要吸舒張氣管藥(藍色)或之後需要吸類固醇(啡色)數週,是否已代表患上哮喘?或是要在短時間內復發先算?

另外,食青蛙藥係咪都係患上哮喘?我見好多小朋友都有食

另外,有無話幾耐無吸氣無發病就算斷尾?

希望有經驗的JM 分享一下

珍珠宮

回覆樓主

留毛,想知大人是不是同小朋友一樣

公爵府

MerryMe 發表於 18-1-9 23:21

例如:小朋友患支氣管炎,需要吸舒張氣管藥(藍色) ...

我有哮喘,阿仔細個被診為氣管敏感,每次感冒有咳都會咳到氣促,食過順氣藥,青蛙仔,用過止喘噴霧,4歲開始學游水,學識至操水後,加上大個仔左,就一年比一年減少了……係減少咳到氣喘,至現在14歲,咳時已沒有再氣喘了,我覺得游水係有幫助的。
而我至宜家入5都未斷尾,空氣差或天氣轉涼就會氣喘,好似宜家瞓到半夜就會無缘故喘的了。

水晶宮

回覆樓主

我細個有哮喘(5歲到),無用過你講呢隻藥

我記得當時係中醫西醫都睇,幾年黎戒任何凍飲(真係0),無記錯8歲前好返曬

我期間無做過運動

禁止訪問

回覆樓主

公爵府

畀面勳章

我女2個月時大感染微支氣管炎,之後每逢上呼吸道有感染就會黎料跟住氣管收窄,有hehe聲,如事者斷斷續續過左成年,睇專科就話算係哮喘要聞氣控制。

聞左2年藥叫斷尾,但過左幾年冇事,近一年又有少少反發跡象。

子爵府

bkfans123 發表於 18-1-9 23:44
我有哮喘,阿仔細個被診為氣管敏感,每次感冒有咳都會咳到氣促,食過順氣藥,青蛙仔,用過止喘噴霧,4歲開 ...

好多謝你的回覆

但係有時有d醫生就話氣管敏感,例如感冒丶咳果陣,就會話氣管有d緊,要聞氣,但無話你係哮喘!
但係,有d醫生又話你屬於哮喘,不過又未至於好似要成日入院吸氣喎

所以我都唔知點為之哮喘?
因為我以前有同學都患過哮喘,連體育課都唔可以上,唔可以跑步丶去宿營,成日面青青,但我外甥個情況又唔係咁喎!

所以想問下氣管敏感同哮喘的區別

大宅

認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

回覆樓主:

我睇醫生果陣,佢同我試藥,話用枝噴霧有效等如中獎…其實係真唔係

子爵府

kirstyau 發表於 18-1-9 23:56

我女2個月時大感染微支氣管炎,之後每逢上呼吸道有感染就 ...

要連續聞兩年類固醇?

公爵府

畀面勳章

MerryMe 發表於 18-1-10 00:14
要連續聞兩年類固醇?

係。睇呼吸道專科醫生開藥。好似係紫色樽,因已經幾年前唔太肯定隻色。

因久唔久就hehe聲,半夜咳都好似透唔到氣咁,醫生話其實好低劑量,咁咪信佢。

子爵府

kattsang 發表於 18-1-9 23:54
我有哮喘,8歲到前年都無事,舊年復法。專科醫生講跟本無斷尾呢回事,係睇有無接觸到致敏源誘發佢出黎
...

咁專科醫生有無話做脫敏測試可以有幫助?

我發覺香港好多小朋友都因為致敏原的問題,引起好多不同的病,例如濕疹丶鼻敏感、哮喘

香港空氣丶環境質素太差,我有親戚移民去左澳洲,佢話d鼻敏感不藥而癒!

子爵府

kirstyau 發表於 18-1-10 00:26

係。睇呼吸道專科醫生開藥。好似係紫色樽,因已經幾年前唔 ...

我外甥同仔仔都係細個支氣管炎誘發

醫生話小朋友細,氣管窄,一轉天氣就嚟料,有時都會叫我仔仔早、晚吸兩個月紫色樽保護一下氣管,佢話都有類固醇成分,不過低劑量,但佢又無好正式講佢係咪哮喘,或者咩程度?

你睇的專科有無測試可以評估到哮喘的程度㗎?

因為我見有d嚴重的患者,係成日要入急症室聞氣

公爵府

回覆樓主:

吸藍色同啡色氣,好明顯係哮喘,呢兩隻係入門藥,聽話按時去聞,其實係幫助氣管復原,持續一段長時間唔翻發醫生就會停藥。我仔由三歲開始係政府覆診到宜家,上星期覆診,唔駛再聞啡色。佢係由藍同啡開始吸,控制得唔好就吸紫色,吸左紫色一年完全無覆發就轉返啡,又吸左年半無覆發就唔駛再吸。藍色就常備當睇門口。

家庭醫生比較常用氣管敏感,可能佢地唔係專科,只係憑表徵判斷,唔敢話係哮喘。

公爵府

Hazelzel 發表於 18-1-10 00:01
我睇醫生果陣,佢同我試藥,話用枝噴霧有效等如中獎…其實係真唔係
...

應該唔係,噴劑都有幾隻,常見係藍色,係即時擴張,但無預防作用,啡色同紫色就係長效同定時用,有預防同治療作用。只不過話斷尾就唔係一時三刻,都好講個人保養。

侯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

持續/反覆咳
氣喘、呼吸困難、喘鸣
胸口有壓迫感

大宅

回覆樓主:

我細個,大概三至五歲左右,由支氣管炎引發哮喘,亦同時有鼻敏感,算嚴重嗰隻,每日一起身打10個打乞嗤,啡色藍色紫色藥全部用過,當藍色藥都止唔到哮喘嘅時候,試過四次call白車入院,嗰陣時大概10幾歲,啲醫生話壯年時候冇斷尾就一世跟住,亦睇過無數嘅中西醫,啲苦茶好似泥漿咁,食過什麼鱷魚肉,打鼻針,針灸,各式各樣民間食譜,其實全部都冇用,千祈唔好試!
我依家斷咗尾,嗰個原因我估都估唔到,係屋企養咗幾隻長毛貓,我個鼻打乞嗤流鼻水咗兩個星期,好辛苦又哮喘發作,之後有朋友俾我噴左支鼻藥水止敏感,兩個星期後我對啲貓冇敏感,之後10幾年都冇哮喘發作過,呢個我自己都諗唔到,所以哮喘可能要搵出致敏源,只要解決咗敏感問題,我唔肯定個個都係一樣。

公爵府

MerryMe 發表於 18-1-9 23:59
好多謝你的回覆

但係有時有d醫生就話氣管敏感,例如感冒丶咳果陣,就會話氣管有d緊,要聞氣,但 ...

係呀。我中學都係無上體育課的,一跑就會氣喘,而阿仔就係因為咳到氣喘,平時做運動係可以的,醫生都只係話佢氣管敏感,可能這就是同哮喘的分別

侯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

papat 發表於 18-1-10 02:52

我都聽過。。。。 但你點樣肯定你係養咗長毛貓先至令哮喘好番?

禁止訪問

大宅

認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

rean_chau 發表於 18-1-10 01:25
應該唔係,噴劑都有幾隻,常見係藍色,係即時擴張,但無預防作用,啡色同紫色就係長效同定時用,有預防同 ...

啲顏色係個蓋嘅顏色?

首頁
12345...6

尾頁

跳至