自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

fongfonglover 發表於 18-1-11 11:46
大便隱血只會check到部分嘅便便,所以唔係100%準確,如果見到便便係有鮮紅或者黑色就要留意,再加上體重持 ...

明白,謝謝

象牙宮

李家承 發表於 18-1-10 20:17
點檢查?要每年照腸是嗎?
照完一次無問題,可以5 年再照.

象牙宮

舊年都聽到親戚及舊同事有呢個病,舊同事好後生好彩已做手術康復中,
親戚好大年紀唔會做手術了.

禁止訪問

回覆樓主:

珍珠宮

yucl_hk 發表於 18-1-11 19:14
用咁多易潔廚具

複式洋房

祝福樓主親人早日康復

禁止訪問

回覆樓主

複式洋房

李家承 發表於 18-1-11 07:17
普通身體檢查可以check 到嗎?例如驗大便有無血? 照腸好似都會有危險。
驗大便不是最準, 因為有 cancer 不一定有血!
照腸鏡係準确好多, 但有機會扯穿腸, 所以好睇醫生手勢好唔好, 搵啲有經驗的專科醫生做較好

男爵府

照腸雖然辛苦(我指係之前的準備功夫,我試過才知道咁辛苦),但係做完始終會安心D。我都贊成搵專科醫生做。

祝
早日康復!

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

maymaysheep 發表於 18-1-10 19:32
發高燒入院大check,我爸就血便大半年先講,發現已三期

水晶宮

回覆樓主

我七年照入完照左三次,醫生話可以過多幾年先再照,照埋胃鏡

男爵府

原來呢個親戚好少食菜,鍾意肉,所以大家要食多啲菜,我媽擔心自己腸有事,前排都照完腸,報告好健康無事,我媽五十幾歲了,原因可能她食好多菜

用戶要求終止服務

回覆樓主

我之前大便有血,照左腸冇事,但醫生從我條腸睇到有氣泡知我好少食菜,鍾意食肉,后來照埋胃鏡,膀胱鏡,我都驗左兩年....我依家成日提醒自己要食多啲菜......

希望你爸爸同埋佢朋友都無事......

男爵府

^—^ 發表於 18-3-6 15:26
我之前大便有血,照左腸冇事,但醫生從我條腸睇到有氣泡知我好少食菜,鍾意食肉,后來照埋胃鏡,膀胱鏡,我 ...

無事就好了,相信你嚇過,一定肯去食返多啲菜,一齊都要健康飲食,唔想病就會乖乖食菜

寶石宮

回覆樓主:

早日康復,大家小心身體

禁止訪問

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

祝早百康復

大宅

2018復活節勳章

maymaysheep 發表於 18-1-10 19:32
發高燒入院大check,我爸就血便大半年先講,發現已三期

唔好意思請問血便 啲血係鮮血色定黑色?
因為我都痾鮮血便

大宅

我都痾過血便一段時間,但我體重無降,只有上升,應該唔會係腸癌呱?

我的心中每天開出一朵花。

大宅

maymaysheep 發表於 18-3-6 15:16
原來呢個親戚好少食菜,鍾意肉,所以大家要食多啲菜,我媽擔心自己腸有事,前排都照完腸,報告好健康無事, ...

我親戚病之前都食好多菜,但一樣有,一發現已經第四期,醫左兩年,前年走左

首頁

尾頁

跳至