自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Gomme 發表於 18-1-20 14:14
Bingo!

Ground crew 覺得佢有potential hand carry overweight , 所以再spot check 佢

只要一話要罰款,我敢講有9成人都會拗呢樣拗果樣,又會問洗唔洗執到咁正黎做,爭論不果之後就會話啲staff態度唔好,禮貌唔夠blah blah blah
係咪笑住罰錢條氣就會順啲?
事主一行三人,逐一磅重之後有一件超左2.8公kg,即係另外兩件hand carry 都岩岩好過到磅,一啲空間都分唔到比果2.8kg,啲行李爆到咁罰錢真係道理囉!

翡翠宮

畀面勳章

都係嗰句,自己的確有錯在先,仲要同人有不愉快,俾人針對都冇計

日日是好日

公爵府

titwing 發表於 18-1-20 13:30
係公平問題和選擇性執法問題

我們已經將寄倉行李超出的部分執入手提行李,但唔知這樣就過重了。

嗰700蚊港纸對您咁重要?
老實講,如果您行李冇超重而佢罰您錢就先係針對您者。

我相信响外人眼中,成件事航空公司完全冇做錯。錯在您錯失良機,應該當時全家lur地,訓响地下跳蛇舞。上理頭條,航空公司高層即刻waive 埋超重行李費不特止仲即刻upgrade 機位去頭等,做埋代言人就叫做公平。
禁止用戶名稱、暱稱、頭銜、頭像、簽名欄,帶有商業/個人/團體 宣傳或推介成份,包括圖片、字句、超連結

珍珠宮

回覆樓主

到底英文有幾差先覺得人地句how do you handle.....係態度唔好、唔係以客為本
老實,你同太太要進修下英文

珍珠宮

回覆樓主:

唔係有個續二嘅post?
諗住追番可能已經封咗
有人可告訴我嗎?

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

WWT1234 發表於 18-1-20 15:38

呢個做法係香港對付CX就得,係歐洲。。。肯定即係call實Q,分分鐘比芬蘭航空永久black list

禁止訪問

回覆樓主

公爵府

回覆樓主

俾我估中,最後一定係投訴態度。

男爵府

回覆樓主

種族歧視,我試過希斯路機場飛赫爾辛基,我一件手提,冇過重,話座位上行李架滿,叫我寄倉,我咪寄囉,轉頭後面的外國人,行李箱大過我,一樣帶上機,仲有後面,唔止一個老外帶手提行李

男爵府

Ms.cheung 發表於 18-1-20 14:09
針對你又如何?呢個世界有公平咩?睇開d啦
By the way, 其實好似係機場內duty free 度買野,好似唔計重量、 ...

香港快運照計Duty free 買的東西,因為太多強國人買十幾袋野塞爆行李架

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

禁止訪問

大宅

titwing 發表於 18-1-11 22:34

最近與家人乘坐芬蘭般空,在倫敦希斯路機場,乘機往赫爾辛基轉 ...

其實做好自己,就唔會俾人捉到錯處,俾人捉到,就承認自己錯,就算過左0.5kg,要罰款都要俾啦,你去投訴人哋公司都唔受理,仲要公審人地,唔好咁啦

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

catcat6083 發表於 18-1-20 23:57
種族歧視,我試過希斯路機場飛赫爾辛基,我一件手提,冇過重,話座位上行李架滿,叫我寄倉,我咪寄囉,轉頭 ...

我好多時都遇到ground staff 問想唔想寄hand carry, 如果唔ok 唔會勉強呀。亦有遇過問前面d 白人無問我。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

titwing 發表於 18-1-20 13:30
係公平問題和選擇性執法問題

我們已經將寄倉行李超出的部分執入手提行李,但唔知這樣就過重了。

你下次放落褸袋丫嘛

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

catcat6083 發表於 18-1-20 23:57
種族歧視,我試過希斯路機場飛赫爾辛基,我一件手提,冇過重,話座位上行李架滿,叫我寄倉,我咪寄囉,轉頭 ...
搭咩機?好多歐洲內陸機D剩客好常唔寄倉,所以上面行李架好容易滿,被叫寄倉係好正常既事,叫到你就你,唔關膚色事,我試過被叫,亦都試過無被叫

子爵府

回覆樓主

首先我要投訴呢位jm令個舖嘅閲讀性下降!
同一回應出咁多次,以為我們盲咩

你好似小學生比老師捉上堂傾計
你不遵守規矩就是要被罰啦,比人捉到就話呢個都係咁嗰個又係咁.....
我時常教個仔,你顧好自己先啦!自己都冇做好,講咩人呀!!
再講現實啲,大家都係搏過唔過到關,過到咪神仙囉,過唔到叫斷正,無計!比錢唔該!
成件事完全冇問題喎

大宅

titwing 發表於 18-1-20 09:50
登機閘口前,同樣是那3位地勤職員,量度我們一家三口的便是地勤那位白人女職員,她逐一量度我們的膠袋,行 ...

你自己超重
係到嘈都無用
現場得你係到
佢係咪選擇性執法我唔知
我只睇到你超重 同 係咁強調人地既種族 - 白人

琥珀宮

畀面勳章

titwing 發表於 18-1-20 10:00
真係唔好同人交唔係自己蝕底

登機閘口前,同樣是那3位地勤職員,量度我們一家三口的便是地勤那位白人女職 ...

呢個世界邊有絕對既公平呢?人地唔罸你係人情,罸你係道理

珊瑚宮

WWT1234 發表於 18-1-20 15:38
lur地跳蛇舞。笑死我
係呀。 上次國泰大嬸上吾到机lur地。好似下班有商務坐兼國泰道歉
玩具萬歲!

首頁

尾頁

跳至