烹飪搵食

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

Jumama2000 發表於 18-1-15 09:02
於整個煲內抹一層食油,洗米加水(水比平時電飯煲煮的約8成),米浸在煲內約半個鐘,之後猛火煮滾後收小火 ...

會唔會黐底好難洗?

大宅

sodababy 發表於 18-1-16 22:47
一定係stub 兩隻都有

我結果都係買咗staub, 不過delivery攪錯咗,要呢個星期六先送貨

您個staub有無甩底(coating)情況?

子爵府

2018復活節勳章

littlebeebb 發表於 18-1-17 08:22
會唔會黐底好難洗?

查左油,所有飯焦起到,非常容易清洗。

男爵府

littlebeebb 發表於 18-1-12 11:18
Hello,我而家煩惱緊買Le Creuset定係Staub好。pan, 鑊同煲都要添置。有無人可分享下用後感?thank you! :k ...

我都係兩品牌都有用。 粗用一定係 staub。 LC 就係色靚。 但用得耐個白裡好花。 所以我自己都係鐘意用 staub 多啲。

至於 staub 養鍋,其實最初都有養吓。 後來經常用兼用完只係用熱水洗。 個鍋漸漸就有了保護膜。都不用再去養了。 用多了掌握到技巧就不會痴底了。

如果要作選擇,可以 18 炆嘢/煲仔飯、 24 蜂巢炒菜/餸、27 oval 或 24 round 煲湯

so far,我最舊個 staub 都用了六年 lu。 好襟用。

大宅

joycesw 發表於 18-1-17 11:02
我都係兩品牌都有用。 粗用一定係 staub。 LC 就係色靚。 但用得耐個白裡好花。 所以我自己都係鐘意用 sta ...
Staub點樣先唔痴底

男爵府

szmamaha 發表於 18-1-17 14:02
Staub點樣先唔痴底

凍鍋落油加熱至見煙。 食材要乾身。

翡翠宮

畀面勳章

Staub、LC同Berndes我都有

平日用得最多係Berndes, LC貪佢可以連煲上靚
日日是好日

翡翠宮

畀面勳章

Staub、LC同Berndes我都有

平日用得最多係Berndes, LC貪佢可以連煲上靚靚仔仔,Staub鎖水比LC好

日日是好日

大宅

joycesw 發表於 18-1-17 14:34
凍鍋落油加熱至見煙。 食材要乾身。

平時煮食主要用中火已夠?

大宅

joycesw 發表於 18-1-17 11:02
我都係兩品牌都有用。 粗用一定係 staub。 LC 就係色靚。 但用得耐個白裡好花。 所以我自己都係鐘意用 sta ...

我初初聽唔用洗潔精洗覺得好不可思義,驚會洗唔乾淨惹昆蟲,但原來好多人都係咁。

買咗番嚟第一次用之前用洗潔精沖洗可以嗎?

男爵府

littlebeebb 發表於 18-1-17 16:57
平時煮食主要用中火已夠?

睇吓煮咩。 基本上中火都夠。 有時中火後轉細火。 好似煲湯可以先大火。 大滾後轉細火。 收汁我會用大火。 所以火喉靠自己用得多執生。

男爵府

littlebeebb 發表於 18-1-17 17:00
我初初聽唔用洗潔精洗覺得好不可思義,驚會洗唔乾淨惹昆蟲,但原來好多人都係咁。

買咗番嚟第一次用之前 ...

第一次可以。 跟住用佢煮一排炆豬手、牛腩等。 然後只用熱水洗。 漸漸個鍋養好後有時用少少洗潔精洗都不成問題。

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 littlebeebb 的帖子

Staub兩隻都冇甩coating 反而Lc甩過兩次 所以你買staub 一定選擇正確

大宅

sodababy 發表於 18-1-17 22:47

Staub兩隻都冇甩coating 反而Lc甩過兩次 所以你買staub 一定選擇正確 ...

謝謝您

好期待快啲收貨養鍋煮飯仔
希望keep到唔好三分鐘熱度啦 :) :)

水晶宮

回覆樓主

Staub好用好多

大宅

Cheddar85ang 發表於 18-1-18 10:47
Staub好用好多

我都慶幸最後揀咗staub

今晚可能買多個蒸鍋(braiser),玩下無水蒸先

我朋友都買咗staub,但佢話好黐底
我仲未收到貨,有啲擔心招架唔住

大宅

請問你在哪裏買Staub?

大宅

Andrewwcm 發表於 18-1-18 17:01

請問你在哪裏買Staub?

我喺金鐘great超級市場入面staub嘅專櫃買的~

水晶宮

littlebeebb 發表於 18-1-18 11:06
我都慶幸最後揀咗staub

今晚可能買多個蒸鍋(braiser),玩下無水蒸先

煮慣咗,摸熟點用後就知Staub好好用。
我都有試過黐底問題,通常我冚蓋等一陣,有水氣焗一焗就唔黐。
我係先用Staub, 後上英國網再買LC用,比較過兩者就喜歡Staub

大宅

Cheddar85ang 發表於 18-1-18 18:01
煮慣咗,摸熟點用後就知Staub好好用。
我都有試過黐底問題,通常我冚蓋等一陣,有水氣焗一焗就唔黐。
我係 ...

Did u get your staub from the shops in hk or online?

首頁
12345...6

尾頁

跳至