跳至

首頁

尾頁

複式洋房

小二黃 發表於 18-1-19 11:07
想問妳們有當地或香港移民律師可介紹我嗎?我想資詢多一下過關時注意事情或真的遇到問題可以點做
...

你一定不要放棄綠卡,他們叫你都不要,他們無權收.....

別墅

小二黃 發表於 18-1-19 11:07
想問妳們有當地或香港移民律師可介紹我嗎?我想資詢多一下過關時注意事情或真的遇到問題可以點做
...

你想在東岸或西岸入境?我只有加州灣區律師資料. 當時我都問過移民律師意見,就算你身在機場移民局房間內,未算入到美國境,佢哋都幫唔到你!佢哋只建議唔明白就要求搵翻譯,簽任何文件都要睇清楚.

禁止訪問

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

JavinBB 發表於 18-1-19 16:48
我好明白,上年我都放下細仔在香港三個月。其實你最好叫你家人回來和你一起入境回美會易些,我老公就係629 ...

明白,我都有諗過在港做renew,但怕alert美領,叫我在港查問一大輪再打remarks.到時入美仲煩。。。直接買去程機票博一博。若入境唔俾要入房(預咗)再在移民局拎傳票。希望入境後找律師跟進。好難行。

大宅

suilangmui 發表於 18-1-22 21:47
我識得移民公司可幫你地安全入境,你地最好返去換咗綠卡後就即刻幫細囡入I-130。我也請咗移民律師幫我個仔 ...

香港移民局?可pm我聯絡嗎?minor child但我細囡已經8歲。可以嗎?我在美冇物業又係家庭主婦。但我先生在港工作,比較麻煩。

大宅

JavinBB 發表於 18-1-19 16:48
我好明白,上年我都放下細仔在香港三個月。其實你最好叫你家人回來和你一起入境回美會易些,我老公就係629 ...

我爸媽剛在聖誕回港。佢兩個年紀大,如要為我特登再回港,我會心痛,搭一次長途飛機對佢哋黎講好辛苦。

大宅

小二黃 發表於 18-1-23 19:13
香港移民局?可pm我聯絡嗎?minor child但我細囡已經8歲。可以嗎?我在美冇物業又係家庭主婦。但我先生在 ...

8歲肯定係minor la. 同埋如果你係怕自己冇收入做 avident of support咁大把移民律師收錢幫你做,我見好多大陸新移民都要俾一至3萬美金揾人擔保。反而你同大女入到境先係大前題....

禁止訪問

男爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

JavinBB 發表於 18-1-19 07:16
呢個問題我2016年遇過,大仔我及先生都有綠咭,之後一直香港生活,細仔香港出生,我就做直接回來,因為當 ...

我想問下你,你話"大仔及細仔可以入,我被扣留綠咭等排期取回",係米移民局照樣比你入境但就扣起了你的綠卡?咁你幾時取回綠卡?
我之前在細仔兩歲前帶他回美,但末等他打手指毛便回港了,所以他沒法再次入境,唯有從新申請了,15年已入紙,交了費,交了相關問件,找了financial sponsor, 上年收到NCV要求提交我的報稅表,但我不在美工作,沒有報稅表,我當時沒有理會,但我剛查我仔申請status似乎on hold了因為沒有報稅表,請問掂解你可咁快就批了申請?之前你不在美國也有報稅嗎?
其實考慮了很久應否為仔女移民,但一直都放不下在香港的父母(我同老公都係),細仔的申請展輾轉拖了三年又三年,現在已七歲,女兒一直都想去美國讀書和生活,我細仔亦好想去,所以如果細仔批了,大多數會走了⋯⋯只是我不太捨得這(emoji)的人和事,但他們很興奮

伯爵府

好媽媽勳章

cpmummy 發表於 18-6-7 18:10
我想問下你,你話"大仔及細仔可以入,我被扣留綠咭等排期取回",係米移民局照樣比你入境但就扣起了你的 ...

綠卡在海外工作也要報稅的。

男爵府

ivyscyip 發表於 18-6-7 18:32
綠卡在海外工作也要報稅的。

海外都要?報香港的收入?可唔可以補報?會否有罰款?如報了會否取消我綠卡和我仔的移民申請,因為我現時不在美國居住?

別墅

回覆樓主

申請DS-117 再去領事館interview
你有合理理由佢會批個回美證比你

伯爵府

好媽媽勳章

cpmummy 發表於 18-6-7 22:24
海外都要?報香港的收入?可唔可以補報?會否有罰款?如報了會否取消我綠卡和我仔的移民申請,因為我現時 ...

美國係global tax的,可以補報,最好問US tax accountant. 如果你係sponsor,一定俾人q 點解冇報稅啦。

複式洋房

cpmummy 發表於 18-6-7 22:24
海外都要?報香港的收入?可唔可以補報?會否有罰款?如報了會否取消我綠卡和我仔的移民申請,因為我現時 ...

我之前都係走咗好多年無報,係16年先開始報番再補多前2年,嗰陣無罰我呀!我而家都申請緊我老公,都無問題,等緊佢出interview日子

男爵府

heman_heha 發表於 18-6-7 23:50
我之前都係走咗好多年無報,係16年先開始報番再補多前2年,嗰陣無罰我呀!我而家都申請緊我老公,都無問題 ...

你現在都係香港?咁到時interview要帶埋所有documents,係海外工作報稅表和美國工作的報稅表會唔會有分別呢?會唔會到時俾領事問掂解冇留係美國而又申請仔仔過去呢?因為我估就算有interview 應只需我去見領事而唔洗帶我仔去

複式洋房

cpmummy 發表於 18-6-8 00:30
你現在都係香港?咁到時interview要帶埋所有documents,係海外工作報稅表和美國工作的報稅表會唔會有分別 ...

我同阿仔番咗美國喇,等我老公interview先飛番嚟再同佢一齊入境呀!嗰陣係我親戚幫我報,係交咗1044同2555

男爵府

ivyscyip 發表於 18-6-7 22:50

美國係global tax的,可以補報,最好問US tax accountant. ...

我找了親友做sponsor,他有交報稅表,我沒有,上年收到追補文件信後曾問親友要掂處理,但他就只答我"封信要問你攞稅單,你地都冇報稅!",我地問有"有冇咩要做, 係米等通知?",他就叫我地自己上網睇status",就此完了對話,奇怪掂解咁耐收唔到信叫interview,而加再番睇封信先發覺冇補交文件個case就on hold ,通知一年內冇回音就自動取消我個申請,已邀費用亦冇得退回,我真係湖湖塗塗,好怕睇政府部門的申請文件,中英文都睇唔明咁……
頭先同老公傾,他仲好肯定話兩年內一定走,補唔切文件就從新申請過,到時佢同啊女走先,我就等埋細仔批了先離開,但我話要移民有好多野要諗同安排,冇想像中容易,亦末必下下顺利,好似啊仔的申請就好多波折啦!佢仲話去到就即買屋………我暈了……連D錢掂搬過去他都冇想過

男爵府

heman_heha 發表於 18-6-8 00:35
我同阿仔番咗美國喇,等我老公interview先飛番嚟再同佢一齊入境呀!嗰陣係我親戚幫我報,係交咗1044同2555 ...

你係公民定居民?

複式洋房

cpmummy 發表於 18-6-8 01:03
你係公民定居民?

citizen

伯爵府

好媽媽勳章

cpmummy 發表於 18-6-8 01:00
我找了親友做sponsor,他有交報稅表,我沒有,上年收到追補文件信後曾問親友要掂處理,但他就只答我"封信 ...

你地拎綠卡?有冇keep住半年返一次?

你首先問清楚nvc你仔仔宜家的case status....再申請過,你地都要有tax returns㗎?亦要proof你係美國住?

首頁

尾頁

跳至