少年成長

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

禁止訪問

侯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 BK Milk勳章

RiteMi 發表於 18-1-12 14:56
我個女小學個時成日都同我分享心事,佢同邊個fd,邊個唔fd, 佢都會同我講,每次佢有咩比賽,佢都想我去睇 ...
佢唔肯傾,不如寫張紙仔比佢
努力加油!

侯爵府

回覆樓主

上到中學,表示孩子已經進入人生另一個新階段。同小學嘅時候唔再一樣架啦,等於小學時嘅佢唔再係幼稚園嘅佢一樣。不過作為父母未必一下子適應我都明白的
其實佢自己都未適應架,所以會無耐性,喜怒無常,其實係因為佢自己都在調節中。呢個年紀佢地學習獨立,所以渴望自主,唔希望別人再當自己係小朋友。

If children live with encouragement, they learn confidence. If children live with acceptance, they learn to love.

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

珍珠宮

回覆樓主:

興趣會隨時間改變,亞女小學都鍾意運動,合唱團等,暑假時,仲話要參加校隊,但一上中學已興趣大減。樣樣都唔想玩。

侯爵府

olkan 發表於 18-2-6 23:25
興趣會隨時間改變,亞女小學都鍾意運動,合唱團等,暑假時,仲話要參加校隊,但一上中學已興趣大減。樣樣都 ...

係呀,上咗中學有啲人會變成另一個人咁。
我個女就變成宅女,鏟都唔出街,衣著又求其,以前會著裙,而家衛衣六件,七條uniqlo 牛仔褲 (黑白各2+3藍),再兩對波鞋走天涯,頭髮永遠只用頭繩求其扎起就算
喺學校就乜都唔參加,佢話返學係讀書唔係玩活動

珍珠宮

YolandaTam 發表於 18-2-6 23:36

係呀,上咗中學有啲人會變成另一個人咁。

我女差不多 ,但有參加吓樂團,因為小學時有參加,唔捨得放棄。

侯爵府

回覆樓主:

今日兩父女嗌交,我夾喺中間,但唔知爭拗點在哪
事源今日阿女約朋友出街食午飯,我老公應承俾返錢佢,下午個女返嚟,兩父女都多嘢做,大家冇咗件事。
六點幾,老公同個女講叫佢計下星期飯錢同零用錢。
女:不如照返平時規矩,星期日先俾。
老公:今日午飯錢要即刻清咗先,費事唔記得
女:星期日一次過俾咪得囉
老公:咁唔俾啦!
女: 咩事呀而家?
(跟住二人互相吼叫)
女:好啦好啦我錯晒,我天打雷劈啦(跟手自摑)
(我喺一旁唔出聲 ,因為之前有類似情形,我出聲只令事情更複雜,幫邊個都死,講道理咩,兩個都覺得我幫對方

侯爵府

回覆樓主:

真心唔明,老公點解一定今日俾,其實個女揀話聽日一次過,佢自己有責任計返幾多錢㗎嘛,個波去咗佢度咪自己諗囉

又唔明個女究竟咩事?佢話當佢見阿爸開始惡,已經妥協收咗午飯錢,其實 case closed. 但佢話阿爸一副唔善罷甘休咁款
我心目中呢件好小事,是但一個唔咁堅持咪得囉,唉

piklam1    發表於 18-3-7 14:48
piklam1    發表於 18-3-7 14:48

子爵府

親子王國15週年勳章

回覆 YolandaTam 的帖子

我反而係唔明你老公點解兩句就可以突然嬲起來,係咪個女態度唔好?但係單睇文字,我又唔覺得真係咁差。 如果我話星期日一次過清,而我阿爸驚唔記得,佢會寫係電話到提自己。
不過話時話,我同你女一樣,都係 Uniqlo 人,成個衣櫃唔係 Baleno 就係 Uniqlo。阿媽唔叫出去買衫我係唔會去買,著黎著去都係果幾件

侯爵府

1998Ruby1998 發表於 18-2-11 07:56
回覆 YolandaTam 的帖子

我反而係唔明你老公點解兩句就可以突然嬲起來,係咪個女態度唔好?但係單睇文字, ...

我都 可能個女太堅持自己啩?
另外,我女係叫都唔去買衫 (bra 除外),假如我唔幫佢買,佢應該會拖到自己得返一兩件衫,或者無件啱着先會去買。

首頁

尾頁

跳至