0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

唔好以為BB嘔奶就真係好平常...我個仔就係中左「幽門狹窄症」剛做完手術康復中。

阿B足月39週出世,6磅幾。第一個月食得訓得,滿月已經飲4安一餐,每4個鐘一餐,重得唔錯。

但滿月之後開始嘔奶...之前係完全無的,而且有趨勢約來約嚴重,一日6餐有4餐都嘔,一次嘔20-30ml, 可以係掃完風之後半個小時到一個小時之後先嘔,嘔出係啲好似豆腐渣的奶,無其他色的。同埋雖然尿夠多,但便便3-4日先一次,墨綠色。嘔時「ur」出來,唔係噴泉咁,但多起身連鼻都湧出來,嚇到我傻... 我個陪月好好,做咗8年呢行,好有經驗,但都未見過BB滿月先開始咁嘔奶...通常都係初生嘔得勁,之後慢慢發育好啲,就嘔少啲... 期間呢個過程,我有試過好多方法,例如掃耐啲風,一餐分好多次掃風,但好多時「ur」曬都照嘔...或者減奶量,少食多餐,但無論食60ml定90ml都係嘔差不多20-30ml出來...轉奶粉,甚至後來轉埋豆奶粉,當然都係咁...期間睇過私家醫生,開咗止嘔水同開胃水,唔work...第一次入政府醫院住院,因為照X-ray照到腸脹,但後來再照又無事出院...

同時,阿B黃疸滿月都未退曬,仲有150,去健康院打滿月針兼複雜,馬上因為黃疸轉介去醫院急診。由於之前因為嘔住過一次院,今次就乾脆黃疸同嘔一齊睇。由於上次無發現啲咩特別,但出院後依然嘔,所以今次醫生做多好多檢查,Xray, 抽血,驗小便,到最後做超聲波,終於確診係「幽門狹窄症」,馬上call兒科外科醫生,翌日做手術... 我即刻喊爆...阿B先得個40幾日人仔,就要全身麻醉做手術...

手術係微創,好在順順利利, 依家佢係病房康復緊,開始慢慢食翻奶奶,希望可以早啲康復出院。所以我趁依家,分享呢次經驗同一啲諗法,希望可以幫到大家,早啲發現問題,早啲對症:多謝Baby Kingdom

呢篇2014年關於呢個病的分享,希望可以繼續幫到大家:
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=10272356

呢度有篇關於呢個病的具體解釋,大家如果發現嘔奶同時有其他符合的症狀,如黃疸未退等等,唔好猶豫,快啲去急診:
http://www.tait.mohw.gov.tw/?aid=509&page_name=detail&iid=916

唔好輕視嘔奶。連衛生署網站都話嘔奶平常,因為BB「賁門」未發育成熟,所以要掃好風,奶先落到隔,落到胃...但其實賁門係食道落胃的門,而幽門係胃落腸的門。如果BB嘔出來的奶係「豆腐渣」咁,似係已經消化過的,應該就係已經落格兼到胃,但都嘔翻出來,就可能係過唔到幽門,可能係幽門狹窄喇...

黃疸過長未退係可能同幽門狹窄症有關的。

就算陪月真係好好,好有經驗都好,唔可以完全依賴,因為始終佢唔係醫護人員,唔係醫護專業人士。唔好逃避問題,驚就睇醫生啦!

希望分享呢次經歷,可以好似我見到2014年果個post咁,可以俾啲意見大家參考喇!希望大家BB都健健康康!

大宅

回覆樓主:

多謝樓主既分享,非常有用!希望BB早日康復,身體健康!

伯爵府

祝早日康復, 身體健康

大宅

回覆 HSSBB 的帖子

謝謝!

大宅

回覆 rachel_tim 的帖子

謝謝!

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

回覆樓主:

祝早日康復,以及多謝你既分享

大宅

回覆 我要做媽媽 的帖子

謝謝!

複式洋房

回覆樓主

祝bb早日康復,你呢篇文章真係提醒左我地,多謝分享

大宅

回覆 angelachan0516 的帖子

謝謝!我都係被呢度一篇舊文提醒,好多謝佢,所以都想大家關注多啲。

男爵府

開心吸收勳章

回覆樓主

多謝分享,祝bb早日康復!

aimeemin    發表於 18-1-13 15:36

別墅

回覆樓主

多謝分享,祝福BB快啲好返,健康成長

aimeemin    發表於 18-1-13 15:38

大宅

回覆樓主

多謝樓主既分享,非常有用!希望BB早日康復,身體健康!
我B女3個月、由初生開始又系成日嘔奶、又時會口鼻一齊、我係全埋身人奶、満月BB就退黃、問過健康院E生姑娘都覺得嘔奶好平常加上BB增長得0k、E生話BB胃淺、越大會好D!而家3個月大都系一樣、嘔親都系豆腐花、不過BB就好精神、又有增長、多謝你分享、睇黎要c下兒科先

別墅

回覆樓主

多謝樓主分享。
我仔仔由出世到而加就黎7個月成日嘔,之前有睇過醫生又話胃淺。但而家越嘔越多,睇完你文章老公終於認真正視問題。
請問應該睇小兒科定睇腸胃科?

大宅

回覆 baby_yoyo 的帖子

其實唔一定㗎!唔好太擔心!最緊要有體重有增長,BB又精靈健康就好!我B果時係瘦咗㗎。希望你BB健健康康!

大宅

Tomi 發表於 18-1-13 21:03
多謝樓主分享。
我仔仔由出世到而加就黎7個月成日嘔,之前有睇過醫生又話胃淺。但而家越嘔越多,睇完你文章 ...

我係睇兒科㗎!或者都唔一定係㗎!唔好太擔心!希望BB健健康康!

大宅

多謝各位!BB今日出院喇~由急症入院到今日出院,一共住咗5晚,手術前兩晚,做完手術3晚。所以大家唔使太擔心,唔好逃避,如果有懷疑積極睇醫生。最緊要BB身體健康!

大宅

回覆 aimeemin 的帖子

多謝樓主分享,我b兩個月,佢不嬲都易嘔奶,但又係滿左月之後餐餐都嘔,隔成個鐘都嘔,真係好擔心

大宅

crystalyucobb 發表於 18-1-14 15:25
回覆 aimeemin 的帖子

多謝樓主分享,我b兩個月,佢不嬲都易嘔奶,但又係滿左月之後餐餐都嘔,隔成個鐘都 ...
唔一定有事的!唔使太擔心!仲有其他症狀,我BB真係中曬...如果唔係都唔使太擔心的!希望你BB健健康康!

別墅

回覆樓主

請問樓主當初醫生有無驗牛奶蛋白感敏?

大宅

回覆 Tomi 的帖子

無驗呀,陪月建議可以一試豆奶粉,咁我都會試下喇。但其實喂咗幾餐豆奶就入咗醫院喇。喂豆奶都有嘔。入咗院後,我都有問過醫生,有無得做下敏感測試。醫生話如果真係牛奶敏感,唔會只係嘔,會痾埋,甚至大便有血絲。所以我B唔似係牛奶蛋白敏感呀。

首頁

尾頁

跳至