嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

bb收水甩皮可以點處理?bb還在醫院訓箱用濕紙巾抹?還是揸cream好?

別墅

回覆樓主:

其實可以由佢甩,我bb岩出世都甩得好勁,沖涼輕輕洗下慢慢就靚哂,我起屋企沖完涼同佢查cream

大宅

cutiekoko 發表於 18-1-13 08:15
bb收水甩皮可以點處理?bb還在醫院訓箱用濕紙巾抹?還是揸cream好?

收水甩皮每個bb必經階段,唔使太擔心,做返一般清潔+查lotion就可以

複式洋房

kareneyipchan 發表於 18-1-13 09:13
其實可以由佢甩,我bb岩出世都甩得好勁,沖涼輕輕洗下慢慢就靚哂,我起屋企沖完涼同佢查cream
...

好的。
今天脫皮後,皮膚紅紅地都正常嗎?

複式洋房

灝灝媽咪 發表於 18-1-13 10:05
收水甩皮每個bb必經階段,唔使太擔心,做返一般清潔+查lotion就可以

好的。

別墅

cutiekoko 發表於 18-1-13 20:50
好的。

岩出世個身應該都仲易紅,應該冇咩野,你觀察下

子爵府

回覆樓主:

幫佢皮膚保濕
你也可以問下姑娘有冇乜用得/唔用得

回覆 cutiekoko 的帖子

Hello cutiekoko ,由於BB係媽媽肚入面皮膚表面有胎脂覆蓋,而出生後皮膚沒有胎水浸泡,身上的胎脂也慢慢脫下,皮膚接觸到乾燥空氣了,所以出現收水甩皮現象,脫皮後皮膚可能有會紅紅地,一般都唔駛太擔心。媽媽唔好用濕紙巾抹,正如JM分享選擇返無香料/成份天然嘅潤膚膏,或者搽薄薄既橄欖油、椰子油等都可以架。

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

複式洋房

kareneyipchan 發表於 18-1-15 10:39
岩出世個身應該都仲易紅,應該冇咩野,你觀察下

好的

複式洋房

little_monkey 發表於 18-1-15 11:13
幫佢皮膚保濕
你也可以問下姑娘有冇乜用得/唔用得

好的

複式洋房

海綿肚仔專家@牛欄牌 發表於 18-1-15 18:02
回覆 cutiekoko 的帖子

Hello cutiekoko ,由於BB係媽媽肚入面皮膚表面有胎脂覆蓋,而出生後皮膚沒有胎水 ...

好的
cutiekoko 發表於 18-1-16 14:20
好的
祝BB早日出院
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

首頁

尾頁

跳至