親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

因為第一次一家人2大2細去首爾自遊行,有d資料上網搵唔到想問問大家
1)3月25日去首爾,天氣大約幾多度左右?會否好乾燥?
2)首爾容易截的士嗎?有時怕行到太攰推住車仔上落地鐵站又麻煩,容唔容易喺街截車
3)另外仲想問首爾係咪無動物園,水族館係咪得樂天果個?
求好心人回答(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

大宅

Sumsum3533 發表於 18-1-13 09:56
因為第一次一家人2大2細去首爾自遊行,有d資料上網搵唔到想問問大家
1)3月25日去首爾,天氣大約幾多度左右 ...

1.往年三四月天氣都係少少凍凍地,都係要著件外套嗰隻,但唔會話好凍。幾度好難講定。不過今年整體天氣凍咗,而家都好難預計。會乾燥。

2.唔係返工放工繁忙時間,唔難截的士。如果識少少韓文字,可以download返個kakao taxi app,用app call 車,點對點,唔使同司機講任何野,超級方便。

3.首爾大公園同兒童大公園都有動物園。COEX,63大廈,蠶室都有水族館

wcpcelia    發表於 18-1-13 19:57

大宅

大食媽咪 發表於 18-1-13 16:35

1.往年三四月天氣都係少少凍凍地,都係要著件外套嗰隻,但唔 ...

唔該哂你呀,你既資料非常有用

大宅

Sumsum3533 發表於 18-1-13 21:51

唔使客氣

男爵府

2024年龍年勳章

Sumsum3533 發表於 18-1-13 21:51

韓國的士有分顏色,黑色係貴啲架

大宅

ck816 發表於 18-1-15 11:33
韓國的士有分顏色,黑色係貴啲架

對,黑色的士係deluxe taxi,比其他顏色的士貴少少。其實黑車本身同其他的士無乜分別,唔係特別豪華或舒適。以我所知,分別在於黑的標牓"此車未曾有過交通意外紀錄"。
(而除咗黑色的士,其他色既的士其實係無分別,收費亦一樣)

水晶宮

畀面勳章

大食媽咪 發表於 18-1-13 16:35

1.往年三四月天氣都係少少凍凍地,都係要著件外套嗰隻,但唔 ...

請問水族館邊個好d,thx

大宅

lovelybaby2015 發表於 18-1-15 12:30
請問水族館邊個好d,thx

蠶室樂天嗰個係最新最大,不過我自己就未去過。因之前一直傳聞此樂天二期大樓地基有問題,補鑊後開張無耐,個水族館又發生水族缸有裂痕漏水事件,我自己就怕怕。但聽講嗰水族館好大好正,唔驚既都值得去睇睇。
其次COEX水族館都好多野睇好有趣。63嗰個規模就比較細。

水晶宮

畀面勳章

大食媽咪 發表於 18-1-15 12:38
蠶室樂天嗰個係最新最大,不過我自己就未去過。因之前一直傳聞此樂天二期大樓地基有問題,補鑊後開張無耐,個 ...

侯爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

前年3月尾復活節,仁川應該2度左右,日頭約8-10度,有時可以12-14度

大宅

回覆樓主:

唔好俾啲數字嚇到,韓國冬天一般都係徘徊喺零度上下,但其實香港12度13度一定凍過韓國零度 。除非好似上周末咁落到負十五負十六度咁,又大風,就真係會好凍。原因應該同濕度有關。好似今日首爾日頭3-7度,其實感覺唔係好凍。所以用氣溫度數做指標,可能會同大家既想像有少少落差。

男爵府

大食媽咪 發表於 18-1-17 07:39

唔好俾啲數字嚇到,韓國冬天一般都係徘徊喺零度上下,但其實香 ...

係咪你吾怕凍?

我試過係首爾0至-幾度, 著3件衫加厚羽絨都重好凍。 上星期香8度我著2件薄衫加同一件羽絨我覺得好暖, 裡面可以著小件。

大宅

Noire 發表於 18-1-17 10:00
係咪你吾怕凍?

我試過係首爾0至-幾度, 著3件衫加厚羽絨都重好凍。 上星期香8度我著2件薄衫加同一件羽絨我 ...

哈哈,都可能係,可能係因為住咗喺韓國好多年,慣咗?不過我返香港十二三度我覺得好凍

大宅

回覆樓主:

同埋有風同無風,體感都會差好遠

大宅

Sumsum3533 發表於 18-1-13 09:56
1)3月25日去首爾,天氣大約幾多度左右 ...

細仔無買過羽絨著,睇黎都係要買返件去韓國穩陣D

男爵府

上年3月尾去韓國時我有著羽絨,早晚會凍,中午都長袖衫加皮褸

首頁

尾頁

跳至