義工

湊B百科 今日: 0|主題: 2740

跳至
樓主: cheungyeeta2016
帶bb去日本

大宅

國民生產總值:2700

布甸狗BB 發表於 18-1-26 20:52
嚟緊3月我都會帶9個月大BB去東京玩,我都諗住帶蒸餾水去,因都怕水肚不服,但唔知帶幾多好(去5日4夜)。
...

我黎緊下個月都會帶5歲既仔仔去北海道,而我也在懷孕中...

洋房

國民生產總值:46

食飯跟大人食都得啦~ 最緊要帶夠尿片~
我會揀住 air bnb
夠大又有洗衣機

別墅

國民生產總值:949

回覆 cheungyeeta2016 的帖子

我之前都帶過16個月大ge女女去日本~~其實首先可以放心ge係日本ge育嬰設備非常好~~我女當時仲細,去旅行我會自己租apartment, 每朝早自己煲定飯仔出門比佢當lunch~晚餐就有時比佢食d清清地ge麵食~ 有時就會坐熱食由香港帶過去ge即食bb飯仔~

至於平安藥,我當時都有問過醫生想拿~~但當時醫生ge建議係家長唔好胡亂替咁細個小朋友私自斷症餵藥,所以我會事先做定當地診所ge research~ 同埋search定一堆 發燒、咳嗽 etc etc ge日文字,in case 醫生唔識外語。

大宅

國民生產總值:1577

hil_hy_c211 發表於 18-2-2 15:28

我之前都帶過16個月大ge女女去日本~~其實首先可以放心ge係日本ge育嬰設備非 ...

我都book左民宿,同埋租左車,會方便啲~
不過係怕飲食方面
請問你有自己帶個細煲仔去煲飯仔比bb嗎?
同埋煮粥都係用當地水定係蒸溜水??
謝謝你呀 ^^

大宅

leefun123 發表於 18-1-29 00:18
我黎緊下個月都會帶5歲既仔仔去北海道,而我也在懷孕中...

2月北海道可能會落雪架喔~要小心啲呀~

別墅

國民生產總值:949

我有帶個自己ge煲仔~~用當地樽裝水~

我知有好多媽媽都主張要帶水去旅行,但我自己從來唔會帶水~~原因我有係另一個post回覆過~~主要係覺得水同水土不服無關~~("我個人覺得所謂水土不服其實應該指人去到外地腸胃唔適應當地飲食習慣/食物不潔而引發腸胃不適~~~同你帶唔帶水過去無咩關系~~如果小朋友過到去外地,飲食上沒甚麼突然ge改變就沒問題~~")

不過純粹個人意見比你參考~~最重要都係注意飲食衛生~

大宅

國民生產總值:2700

cheungyeeta2016 發表於 18-2-2 16:36
2月北海道可能會落雪架喔~要小心啲呀~

係呀!應該會落雪!行路都要好小心(emoji)又怕凍

大宅

leefun123 發表於 18-2-2 16:50
係呀!應該會落雪!行路都要好小心(emoji)又怕凍

我一月頭都去完北梅道,係夜晚凍啲
點都要著件打底暖衣,同打底褲,會好啲呀~

大宅

hil_hy_c211 發表於 18-2-2 16:39

我有帶個自己ge煲仔~~用當地樽裝水~

謝謝你意見呀^^
我第一次帶bb去 咩都唔知haha

大宅

RubyYu07 發表於 18-1-16 14:55
1歲半其實都好湊好多了,食飯可以跟大人食,當然,生冷嘢要戒。驚水土不服,就帶定 D水過去兩溝,帶定平安 ...

謝謝意見呀^^

大宅

sunshine_paris 發表於 18-1-16 10:34

我之前帶左一歲兩個月囝去日本,今次已經無帶水,用完自己朝早出發煲定的水就 ...

我諗住奶樽都係煲滾啲水之後浸一浸淥下佢,我諗應該都不大問題~

公爵府

國民生產總值:28074

cheungyeeta2016 發表於 18-2-2 18:10
謝謝意見呀^^

唔使客氣,祝旅途愉快!

禁止訪問

國民生產總值:192

大宅

國民生產總值:1142

布甸狗BB 發表於 18-1-26 20:52
嚟緊3月我都會帶9個月大BB去東京玩,我都諗住帶蒸餾水去,因都怕水肚不服,但唔知帶幾多好(去5日4夜)。
...

我的小朋友未夠一歲我都唔帶佢地去旅行,最早都係15個月,去大阪沖繩。東京就大啲先2,3歲 咁身邊都有朋友,1歲帶小朋友去東京。

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.