想生BB

跳至

首頁

尾頁

別墅

上年5月份發生宮外孕後一直對再懷孕有陰影,請問有過來人分享一下如何再準備懷孕嗎?有冇人做IVF ?

大宅

畀面勳章

回覆樓主:

你想再有BB無得預會唔會再宮外孕, 當時我砌左一邊輸卵管, 一直無聲氣,準備做IVF ,接受完輸卵管檢查就有左BB, 期間左右卵巢輪住痛,我驚自己又宮外孕,同先生5weeks 幾時去檢查,好緊張,一照醫生話落正子宮等7weeks 再去照閃閃, 就咁呢架BB4個幾月,一切隨緣,係你既就係你既,加油

大宅

回覆 manlaii 的帖子

幾年前我都試過,不過我都唔放棄,上年年頭成功自然懷孕,雖然不幸小產,但我都會繼續試,希望有一日bb會返黎

別墅

回覆樓主

多謝分享。我都想再試試下既。當時擇左打化療針無做手術,所以唔知患宫外孕的原因

大宅

manlaii 發表於 18-1-13 23:12
多謝分享。我都想再試試下既。當時擇左打化療針無做手術,所以唔知患宫外孕的原因
...
唯有放鬆心情,好好調理下,起碼盡左力,就算唔得都唔好俾自己後悔,加油

大宅

manlaii 發表於 18-1-13 23:12
...

我都係16年打MTX . 之後過左成年都無消無息照輸卵管見有積水。看左一排中醫。再照就無左積水。而家打算做IVF . 剛初診左。

別墅

pkh0207 發表於 18-1-15 21:14
我都係16年打MTX . 之後過左成年都無消無息照輸卵管見有積水。看左一排中醫。再照就無左積水。而家打算做I ...

祝你一切順利!

大宅

回覆樓主:

我第一次懷孕就係宮外孕。手術後保留到輸卵管。而休養3個月之後再去照輸卵管。證實手術果邊塞左。(因為手術令輸卵管受損) 照完果個月再意外懷孕。發現時已經 6周。當時好驚又再宮外。所以趁早去照一照。今次好彩岩晒位。但仲未照到 BB,8周再照過。同時間肚臍內個腹腔鏡傷口發炎。7周去急症室睇傷口之餘。上婦科又比醫生照陰超。都只係見到胎囊見唔到BB。不幸地出院開始流血。7周5晚上肚痛流產。自己流左出黎。實在太傷。當晚又去醫院係咁照係咁檢查。真係好傷。好怕。雖然內心好想再努力。但諗起不斷照不斷檢查。到依家都仲未返黎。
不過休息之餘。都有排定公家 IVF. 2019年1月開針

大宅

我上年6月宮外孕,已經切左一邊輸卵管
之前已經試過兩次小產
而家我已經開始左ivf,抽左卵等下兩個cycle放胎

別墅

shan0609 發表於 18-1-22 15:07
我上年6月宮外孕,已經切左一邊輸卵管
之前已經試過兩次小產
而家我已經開始左ivf,抽左卵等下兩個cycle放 ...

我都考慮緊IVF, 不過我上次keep 輸卵管, IVF 都有可能遊返入去,再宮外孕。

大宅

manlaii 發表於 18-1-22 17:03
我都考慮緊IVF, 不過我上次keep 輸卵管, IVF 都有可能遊返入去,再宮外孕。
...
如果你做ivf,醫生正常都會要你照輸卵管,無積水先幫你做

複式洋房

manlaii 發表於 18-1-13 11:03
上年5月份發生宮外孕後一直對再懷孕有陰影,請問有過來人分享一下如何再準備懷孕嗎?有冇人做IVF ?
...

我4年前宮外孕,切左一邊輸卵管。之後中醫調理左一年,再照埋輸卵管,跟住自然有左。而家就黎生第二個喇!你要確保自己輸卵管無問題,咁就安心啲。加油(emoji)(emoji)

複式洋房

catcat_yu 發表於 18-1-20 23:54
我第一次懷孕就係宮外孕。手術後保留到輸卵管。而休養3個月之後再去照輸卵管。證實手術果邊塞左。(因為手術 ...

你好,請問去公家做IVF需要咩要求架?

大宅

tonny1122 發表於 18-2-22 23:59
你好,請問去公家做IVF需要咩要求架?

最緊要醫生寫紙排不育科。再等不育科醫生決定你接受咩療程。 iui IVF 都係醫生決定

複式洋房

CKBB2015 發表於 18-1-29 12:19
我4年前宮外孕,切左一邊輸卵管。之後中醫調理左一年,再照埋輸卵管,跟住自然有左。而家就黎生第二個喇! ...

Pm

複式洋房

回覆樓主

我都試過宮外孕,仲試咗2次,一次切一邊,最後2邊輸卵管冇晒,要bb只能做ivf,但你一路驚而唔去試,會唔會到遲d年紀大d而面對嘅問題仲多?除非你好清晰自己唔生唔會後悔,如果唔係我都覺得可以正面d,試咗再算,未必次次都係你唔好彩嘅嘛,加油啦!

首頁

尾頁

跳至