自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

嚴重肩頸膊痛及痺應睇咩醫生?西醫骨科、物理治療、中醫、針灸、鉄打?都唔知睇乜好,朋友話物理治療又貴又要睇好多次好耐都唔好,是真的嗎?我真係好痛及痺,嚴重影响日常工作及生活,有無人睇呢D痛証醫返好?

大宅

回覆樓主

物理治療

侯爵府

我前年試過肩頸至手酸痛到坐車搖下都想喊。
睇咗門診寫紙照X-ray, 後來再安排物理治療,但排半年後才有得做。
根本痛到冇可能等半年。
結果都去咗做私家物理治療。
做物療冇得急,要睇你嚴重程度,我做咗10次好返。
提提你,就算做私家物療也要有醫生轉介信。

子爵府

ucuniversal 發表於 18-1-13 17:06
嚴重肩頸膊痛及痺應睇咩醫生?西醫骨科、物理治療、中醫、針灸、鉄打?都唔知睇乜好,朋友話物理治療又貴又 ...

我做推拿, 350蚊,你邊度痛就話佢知,我做左8次。 每次約45分鐘左右,不過响工廠大廈。

因為真係好返左,所以想介紹比人

水晶宮

回覆樓主

我會睇家庭醫生再睇下佢refer去邊或要做d咩

禁止訪問

回覆樓主:

珍珠宮

回覆樓主

我之前腳痛,醫生開物理治療俾我,6次起。For我嚟講係有用的。佢會幫你做啲機去舒緩,亦會幫你做啲測試睇吓關乜嘢事,唔關乜嘢事,教你正確動作要點,平時要點做。

珍珠宮

回覆樓主

你有冇諗吓係咩原因造成你咁?枕頭?床褥?你平時姿勢不良?對症下藥先得㗎。

大宅

回覆樓主:

針灸,快見效,搵擅長醫頸椎科的中醫
物理治療,私家物理治療都要轉介信,搵睇開的醫生,甚至街症醫生都得,物理治療要搵會教你在家做練習個種,唔係淨係喺診所做超聲波止痛、用儀器幫你舒緩個種
同埋,係咪長時間低頭玩手機?試下停玩一、兩日,睇下會唔會痛少D

珍珠宮

回覆樓主

我揾医師做,鬆返啲拉緊晒既肌肉,但就貴700次,真係得! 但哩啲一定要定期做,因為耐唔做啲肌肉會緊返.
地球和火星 完美與破爛 現實對幻象 這樣的差距離還有盼望 嗎

大宅

回覆樓主

我試過比人啪骨,lock頸後,頭痛左幾年,冇一刻唔痛,痛到做什麼都沒有力,返工又集中唔到!最後做左物理治療,好左好多

大宅

嚴重肩頸膊痛及痺應睇咩醫生?西醫骨科、物理治療、中醫、針灸、鉄打?都唔知睇乜好,朋友話物理治療又貴又 ...

我之前都肩膊痛兼硬,我靠日日食番薯葉真係鬆左好多!近來我街市無得買,我就飲蒜頭醋亦都有鬆!

大宅

回覆樓主:

天天拉肩頸筋,自癒

子爵府

2018復活節勳章 BK Milk勳章

先睇骨科,然後會refer你去做物理治療,通常好既物理治療師,你做1~2次已經會見到功效,同埋佢會教埋你一d運動或動作,等你返到屋企自己做,如果淨係靠物理治療師,返到屋企唔做,咁會有排都好唔到。
我阿媽之前坐骨神經痛,痛到行路都行唔到,我同佢去睇骨科,再去做物理治療,做左大約2,3次,已經舒緩左好多。

大宅

ccn008 發表於 18-1-13 18:36
我做推拿, 350蚊,你邊度痛就話佢知,我做左8次。 每次約45分鐘左右,不過响工廠大廈。

因為真係好返左 ...

係邊嫁 我想介紹我細佬去 佢成日肩痛

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

睇骨科, 會寫紙叫你做做物理治療

我之前腳痛, 醫生話根膜炎, 但物理治療師佢幫我按就話係另一種發炎解釋得好清楚
我覺得點都去做物理治療幾次好啲, 佢會教你做啲動作叫你返去拉返鬆啲根
另外我有睇針灸, 針過幾次覺得分別唔大

大宅

回覆樓主:

肩膀痺最好去醫院檢查一下,我鄉下有個親戚一邊肩膀痺,痺咗一排了的,後來去醫院驗到癌症,具體乜癌唔記得了,有時身體有咩唔尋常嘅疼痛去做下全身檢查好d

男爵府

畀面勳章

幾年前試過, 睇過 西醫、 中醫、 針炙、脊醫都無用, 最後去正骨, 啪返正脊椎和腰椎才好返(過程都要一段時間才糾正到D 肌肉來 support 返脊椎)。好返後一定要要 keep 住做護脊運動,畢竟傷過, 懶運動就容易復發。

P.S. 一定要介撟腳、 介坐梳化

男爵府

ccn008 發表於 18-1-13 18:36

因為真係好返左 ...

請pm, thx

男爵府

回覆樓主

痛症科

首頁

尾頁

跳至