自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

珍珠宮

熱狗媽 發表於 18-1-13 22:27
某程度上我有d厭架。

講緊無論係工作或者家庭。

自己唔好太上心la! 串咀大把人係咁!

我以前公司好大,對好多人,實大把人串你玩你,睇開d!

份份都話吾做,但份份都有咁嘅人!要tough d, 開心d, 放I就係自己!

公爵府

siubear718 發表於 18-1-13 23:14
一路都有睇你post, 也知道你生活不易。香港有很多人都欺善怕惡,對需要幫助的人沒有同理心。

我想話你知, ...
係,只要相信。

子爵府

回覆樓主:

不要為明天憂慮,因為明天自有明天的憂慮。一天的難處一天當就夠了

公爵府

melonfans 發表於 18-1-14 00:15
自己唔好太上心la! 串咀大把人係咁!

我以前公司好大,對好多人,實大把人串你玩你,睇開d!
明白。
唔上心就假嘅,不過你講得啱,份份工都有呢d人,唔通唔做咩。我都唔知道自己仲可以點tough落去。

伯爵府

BK Milk勳章

人在遇到機會之前難免悲觀。不過有時命運的轉機就在偶然遇到的一個,或某一個轉角。

伯爵府

BK Milk勳章

以我的經驗,女上司要不得。最nice就是外國男人。有的選,一定打鬼佬工。對女性nice到爆。

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

唔知講咩好, 樓主加油

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

某程度上我有d厭架。

努力加油 , 明天會更好 。

公爵府

今晚我一直諗緊一件事:

我記得做呢份工之前,我有打比一位舊老闆,叫佢比意見。佢同我講“做邊份工都唔緊要,你應該搵一份你自己可以做得耐又唔會比人炒嘅工。”

可能呢句說話,我頭先又問吓自己:

番工有無覺得苦惱?(少少啦)
留戀嗎?(一點點,只因為工作地點理想)

翡翠宮

回覆樓主:

否極泰來

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我都試過面對一班講野完全唔理人感受既8婆(全都是男家親戚), 每次見到面都單單打打(串我:「點解你仲未有得生b? 點解你蛋都無隻? 乜你咁肥呀? 咁肥緊係無得生啦, 仲唔快d去做人工受孕?」), 試過我同佢地飯局, 我去一去廁所, 佢地即刻叫我老公快d離婚搵過個, 但老公無理佢地
想同你講, 其實每個人都有各自既困難, 做人就係咁架喇, 過完一關又一關
我睇過d關於心理既書, 覺得幾好可以同你分享下
當我地遇到一d對我地好差既人, 可以換個角度想想, 多謝佢地既出現, 令我地eq得以提升, 同埋更加明白幸福非必然, 要好好珍惜真心對我地好既人
加油

侯爵府

你好叻嫁啦 要加油 總有日日子會好

男爵府

回覆樓主:

可以同你分享一個故事嗎?
一個女人第一份工其實係因為兩個仔女要返學,老工揾唔到錢,但個女人好識包裝自己,佢唔會透露自己既真實境況,香港地先敬羅衣後敬人,老細都衰過人,越有需要賺錢既員工佢越中意作賤你,因為佢知你好等錢洗,鬧下你你都會忍唔會走,反而話自己賺錢買花戴既仲客客氣氣,d同事唔敢恰佢。佢話佢老公揾大把,佢陪人來見工,點知老細睇中佢(佢同同事咁講,大家都唔會去同老細求證),佢當時境況好差,一家四口迫係一間房,老公幾乎零收入,但佢好叻,用少少錢投資係著裝上,其實係屋企食乜住乜鬼知,佢講大話冇人會知,但人地見佢著得幾光鮮,又講老公揾好多,大家自然對佢客客氣氣,老細見佢ok,不斷pass佢跟d揾錢既job, 冇幾耐就上位,如是做左好多年,依家都係揾到錢嗰個。
有時要適當既投資,佢好中意買少少嘢食請同事,佢都幫個女包裝很好好,依家嫁左個大醫生。香港地唔好比人知根知底,知你底細咪恰你lo...你諗返轉頭,返咁多份full time part time都有相同遭遇,一定有d地方出左問題,人地我地冇辦法改變,唯有諗改變自己去適應當下,同埋如何改變。

呢個女人好犀利㗎,之後仲捉住左一條大水路,如果佢當初講老實說話話屋企冇錢開飯要出嚟做嘢,佢係嗰間公司肯定生存唔到。

男爵府

回覆樓主:

香港地就係咁衰,見高拜,見低踩,去邊返工都好,一開始仲會有人中意嚟扮friend chok你d料,然後四圍報料,如果一開波你比人chok曬料,咁你條路一定好難行。保護自己,保持神秘感,千祈唔好話自己等錢開飯,嗰d part time工話係幫朋友手挨義氣咋,~嗰d亞姐都夠膽恰你就擺明知你等錢開飯lo..呢d就係醜陋既中國人。

男爵府

回覆樓主:

幾苦幾艱難都要含住淚往自己肚裡吞,自己媽媽都靠唔住,更何況外人?聽過祥林嫂既故事嗎?比自己多多正能量咁先可以遠離衰運。我自己經歷過好多,屋企冇人幫過我,我地依家關係ok,但我知凡事只可以靠自己,我經歷既苦冇同任何一個人講過,收埋係我個心度,好彩我依家亞女差唔多大學畢業,我自己都有自己既新家庭了,睇返過去,都過左去,全部放低了。祝你工作生活都順利,有時要自私d,愛自己多d,保重!

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

某程度上我有d厭架。

一直都有睇妳嘅帖,人生有時就係咁,撐住吖,有唔開心上嚟呻喇。

水晶宮

回覆樓主:

為自己,為小朋友,要膽大,心細,面皮厚,有左頭家,有左細路的我地,反工最最最最重要的是有糧出呀~,那些理想呀,骨氣呀,尊嚴呀~也不及自家小朋友的重要

我在職場極生氣,極嬲的時候都未試過喊,要懂得看透!工作只是人生的1部分,離開了現有的剛位又可在其它地方再來,並不雖感到難過,每人的性情都不同有好也有差,遇到差的,我是會做好本份,仲要好過差的那1個,有咩事都直接大大聲表達我的感受,問心無愧怕佢咩!一個厚臉皮又有道理又做得好的c9天下無敵的

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

改變唔到別人既,唯有調節自己心態。

當人地講野寸時,就同自己講,佢其實唔係針對自己既,只不過佢性格係寸既啫。

當人地講野無禮貌時,就同自己講,佢可能生活都有壓力,少顧左佢自己既儀態,自己要謹記記戒呀,唔好學佢。

唔好只睇自己既壓力,其實各人都有各人既壓力既。

多抱平常心,多諗其他人其實唔係針對你,亦無必要針對你既,只係佢地性格係咁啫,語氣咁係啫。

要記住,大家平等,千奇唔好用卑微既心睇自己、對待自己,當自己覺得其實自己係有能力時,一切就變得強大喇、變得好好多架喇。

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

有時,如果人地寸我,

1 : 頭腦轉得快既,轉個彎寸返佢。

2 : 當佢講笑,用搞笑語氣回應。如 :睇你個樣咁醒,睇唔出添(可以用周星星語氣)

3 : 扮唔明人地寸我,hea回,如:哦,原來咁架、我以為你做咁耐會知添。
有時詐傻扮懵係有用既,阿Q精神都幾好用。

4 :雞肶打人牙較軟,出手不打笑面人。謹記。

5 :做好本份,有時自己能力做到做多d無妨,唔好用蝕底心態睇野,總有人會睇到邊個好,邊個做到野既。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

公爵府

千千萬萬 發表於 18-1-14 06:20
幾苦幾艱難都要含住淚往自己肚裡吞,自己媽媽都靠唔住,更何況外人?聽過祥林嫂既故事嗎?比自己多多正能量 ...
多謝分享,好有啟發。
我外面果浸都著到自己好似唔憂生活,正正常常咁。係任何工作(不論part time/全職/見工果陣),我都唔會同人地講自己背景。我同意當人地知道自己係單親就會更加借位冶你。

今日天氣好好,聽日雖然要番工,不過心情無轉差。或者自知同呢個女上司唔會見得幾耐,佢成日郁少少就講粗口,我覺得好困擾。我無諗到一個charter com sec, 就算壓力幾大,都日日要插人媽媽,再唔係就成日要釣魚。

首頁
12345...7

尾頁

跳至