自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

畀面勳章

睇字都覺得你難捱。轉個心態會好受些。現在有人幫你湊女有得食有得住,你只需要努力搵錢。現在周圍都缺人手,爭在啱唔啱你。東家唔打打西家,預咗返工會有適應期,有衰人會蝦新人,捱過就好了。眼前的困境始終需要你去面對,你好需要一份穩定的工。8000蚊之後的錢先系你的錢,唔好灰心,時間過阿女會大,樓會有,比心機搵錢先可以解決目前的問題

公爵府

liumeowjen 發表於 18-1-16 17:03
其實我係佩服你絶無貶低你的意思,不過家人個度冇得拆先建議你搬開。
我明你難處
不如試下做學校文員or政府 ...
明白。我覺得自己有斯德哥爾摩後群症,由我開上個post係度呻,雖然每日都比個女上司話,但係好似回呢個post d comment咁,一日復一日,佢又未叫經理炒我,我又每日係比佢話,然後灰心,又然後有新工作,跟住又繼續做,咁樣又一day啦。都唔知道好嬲定好笑。

禁止訪問

珊瑚宮

熱狗媽 發表於 18-1-16 19:15
明白。我覺得自己有斯德哥爾摩後群症,由我開上個post係度呻,雖然每日都比個女上司話,但係好似回呢個post ...

物以類聚, 你係咩人, 自然身邊有咩人。
JM日日係BK呻, 好老實BK幾怨婦谷, JM負能都唔少, 聚於你身邊都會係呢類人--->個女人。
平常心去面對, 心態好, 運氣就會轉好, 放開心情吧。

公爵府

cbeyond 發表於 18-1-16 19:35
物以類聚, 你係咩人, 自然身邊有咩人。
JM日日係BK呻, 好老實BK幾怨婦谷, JM負能都唔少, 聚於你身邊都會係 ...
你話呢度怨婦谷…
係嘅,早幾年,個氣氛唔同d,果陣大家都比較多鼓勵。而家唔係無,相對性少d咁啦。其實我都仲未肯完全放手呢份工,有人搵我去in, 暫時因為時間頗長又唔能夠安排我收工先去見,所以拒絕左,但係仲有一份,我個心,1516中。

大宅

熱狗媽 發表於 18-1-16 20:06
你話呢度怨婦谷…
係嘅,早幾年,個氣氛唔同d,果陣大家都比較多鼓勵。而家唔係無,相對性少d咁啦。 ...

熱狗媽,你近來的返工問題post 所以開始識得你。唔好介意,我自己感受係返工受人錢財,唔多唔少就預左有同事上司未必識尊重人,未必會識欣賞人,係會受氣係,亦有自覺受辱情況,無奈你唔係出糧畀佢地嗰個,就係咁簡單! 個海咁大,咩人都有,有耐性無耐性,有時間無時間,有品無品…
又或者咁講,你父母同你感情唔好,包二人食住包湊小朋友,雖然唔係收少,亦收唔多架喇!雖然會有說話,但切肉不離皮,總算勞煩左兩老幫你湊小朋友呀!
我都明白工作環境的人事係好影響心情,好難話當無事就無事,但其實亦好歹你有父母收留你地,工,堅持過,夾唔到就轉啦!反正亦算有後盾!家父家母都係要求子女畀佢地可以曬命享清福的人,可惜事與願違,所以我都好明白你的壓力,但唔好忘記你的囡囡係佢地湊,其實你同父母的關係亦會影響自己小朋友同佢地的關係,同小朋友的成長息息相關…
你好想人關心你欣賞你,換轉你有感恩有欣賞自己父母嘛?
老人家長輩去轉變自己的睇法唔係易事,咁不如你為左自己同小朋友試試換轉個心態,其實你未必係自己心目中咁寄人籬下架!其實你都可以係你、你父母、你小朋友一家關鍵的中心人物,可能你轉變左另一個心態去轉變會慢慢多點互諒…你同囡囡已經無左你先生,但至少你同囡囡仲可以有錫佢的外公外婆…
感情可以一點一滴培養,關係係可以一步步拉近,係好唔容易!但我覺得將對人的期望放喺出面工作,不如將心思放喺同自己生活的親人上…至少為你小朋友努力吖!

好少打咁多嘢,可能語無倫次,加油!

公爵府

回覆樓主:

知妳捱得辛苦,明白的!撐下去!
改變自己心態,少呻少申訴,默默做默默付出,多做少言!
恭賀新禧,迎春接福!

大宅

回覆樓主:

我明白你。未苦過既人又點知苦,用把口批評人好易,但事情發生係自己身上又點呢,每一分一秒都係難捱,下下都煎熬。但係,我相信總會有轉好既一日,所以一定要頂住跨過去,總會有好日子過。加油!

公爵府

野原美冴 發表於 18-1-14 11:48
我看你説的例子,平常過平常,只是你心態負面。

半杯水理論,聽過未?未聽過就去google下。

閣下的先生都不在嗎?
否則我唔明白你為何講樓主的經驗好平常

男爵府

熱狗媽,啱啱先睇番你5年前的post,我覺得你她勇敢,真係非常勇敢,唔開心嘅時候,試下睇番以前啲post,回望過去,你還是一直努力去行,你會有好日子過的,祝福你。
我是一隻大草蚊

珍珠宮

減齡達人勳章

Ol0314 發表於 18-1-17 01:42
閣下的先生都不在嗎?
否則我唔明白你為何講樓主的經驗好平常

我只是在樓主此post的資料去作comment, 樓主邊粒字有說先生不在?我亦從來沒有「起人底」的習慣!我唔起人底是錯的嗎?

公爵府

熱狗媽 發表於 18-1-16 20:06
你話呢度怨婦谷…
係嘅,早幾年,個氣氛唔同d,果陣大家都比較多鼓勵。而家唔係無,相對性少d咁啦。 ...

如果係我, 會請sick leave去in
公司會估到你去見工,反而公司先會驚冇左你

相反,你而家份工就算冇左都唔可惜

公爵府

inotenten 發表於 18-1-16 22:39
我明白你。未苦過既人又點知苦,用把口批評人好易,但事情發生係自己身上又點呢,每一分一秒都係難捱,下下 ...
早晨,我唔敢講自己好苦,又係果d,一同人比,大把人話自己幾難都捱過左。我又唔覺得自己好苦,係覺得好孤獨。就算有個女,我工作上同埋屋企人相處嘅問題,係無人會幫到我,只有我自己點去決定。

男爵府

睛靈勳章

熱狗媽 發表於 18-1-17 08:43
早晨,我唔敢講自己好苦,又係果d,一同人比,大把人話自己幾難都捱過左。我又唔覺得自己好苦,係覺得好孤獨 ...

早晨,樓主有冇宗教信仰? 有段日子我在巨大壓力下,引致焦慮心悸,我念 [ 心經 ]。希望幫到你

瑪瑙宮

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

add oil

珊瑚宮

熱狗媽 發表於 18-1-17 08:43
早晨,我唔敢講自己好苦,又係果d,一同人比,大把人話自己幾難都捱過左。我又唔覺得自己好苦,係覺得好孤獨 ...

都係果句, 放開心情。
我都經歷過長時間失業, 仲要搵到工, 返新工幾日就發現身體有問題要做手術, 即時要resign。
但當你心態好, 正面去面對, 運氣就會轉好。我以前乜都自己承擔, 現在會同家人,朋友講。會發覺反而越來越多關心, 因為大家覺得以往同我係溝通唔到, 有牆的。
溝通係雙方面的, 自己肯行出第一步亦係重要的。

公爵府

野原美冴 發表於 18-1-17 07:25
我只是在樓主此post的資料去作comment, 樓主邊粒字有說先生不在?我亦從來沒有「起人底」的習慣!我唔起人 ...

你睇多幾版
樓主同其他JM 都有提到樓主的背景
絕對唔洗起底

但閣下一望第一個舖就惡言相向
以偏概全 令人難受

珍珠宮

回覆樓主

只能夠抱住一個心態,人工包埋

幾惡頂都好,只要份糧係合理嘅,又準時出,同自己講,呢幾個小時我當出賣臉皮,要幾厚有幾厚,要幾麻木有幾麻木

aimenchan    發表於 18-1-17 21:02

公爵府

唔好煩我 發表於 18-1-17 13:30
只能夠抱住一個心態,人工包埋

幾惡頂都好,只要份糧係合理嘅,又準時出,同自己講,呢幾個小時我當出賣臉 ...
明白,呢個知道的。
我聽日有份工要見,但係你話我自虐狂都好,就嚟過年,個女上司反正都唔like我,但我又間唔中有d野做到,我諗,好唔好佢地唔炒我,我不如就繼續做。

珍珠宮

減齡達人勳章

Ol0314 發表於 18-1-17 13:24
你睇多幾版
樓主同其他JM 都有提到樓主的背景
絕對唔洗起底

你的文字理解力好有問題。樓主開post講嘅係工作上遇到及日常生活遇到的人際關係難題,我已經再補充我comment說呢d人際關係問題很平常!!!!!

佢無提及丈夫去世,我亦無comment丈夫去世好平常!

而且我沒有惡意批評,係你完全理解錯誤。我叫樓主搵半杯水理論,係要佢向正面思考,事情沒有好壞之分。請你也search下乜野叫半杯水理論,想清楚。

我唔會再回你了。

首頁

尾頁

跳至