自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

珍珠宮

回覆樓主

就算我唔驚食生果,我都從來唔會食有生果嘅蛋糕。乜好出奇咩!?我覺得蛋糕店店員奇怪啲囉。

珍珠宮

回覆樓主

前排bk先有人討論黎驚水果咋禾,大把人陪你,你唔係孤單一個

伯爵府

2018復活節勳章 王國教室勳章

回覆樓主:

你咪當系水果敏感,唔影響人架。我仔有g6pd,我見臭丸同蠶豆都彈開9丈。

侯爵府

s160656 發表於 18-1-14 23:22
今日睇過一單舊聞, 說內地有個姑娘患水果恐懼症, 情況都是由小到大都唔吃水果, 怕水果, 連掂都唔敢掂..
睇 ...

其實唔駛太當自己有問題
每個人都有自己的弱項
其實你唔講身邊的人未必懂得了解你
不如向身邊的朋友透露個狀況
唔駛迫自己太緊
唔食無乜咁大件事

水晶宮

回覆樓主

我有啫喱恐懼症,如果見到D啫喱、或者係肥豬肉喺度震騰騰,即係wobble wobble咁,我都會毛管棟

身體朋友都知都會笑,不過我覺得我係怪,又如何?佢哋都冇唔當我係朋友,做唔做朋友唔係只取決於一、兩件事

禁止訪問

好媽媽勳章

子爵府

回覆樓主

如果身邊有人同我講佢怕水果
我只會覺得「哎呀,唔食水果少咗好多樂趣」
但唔會歧視你或整估你

唔好諗得太嚴重啦
唔係人人都會因為咁而對你反感
每個人總有一啲嘢係唔掂唔食

水晶宮

回覆樓主:

冇所謂架,等於吃素的人,一吃肉就嘔出來!

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

我仔唔食滑嘟嘟的食物,例如鮮冬菇丶啫喱丶豆腐丶水蛋⋯⋯

但老師丶導師通常請小朋友食軟糖,我仔會照食,然後反胃嘔出來。

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

小小馬奇朵 發表於 18-1-15 07:48
如果身邊有人同我講佢怕水果
我只會覺得「哎呀,唔食水果少咗好多樂趣」
但唔會歧視你或整估你

同意!

水晶宮

LittleRoxie 發表於 18-1-15 07:30

有兩個方法,唔知work唔work

如果當事人有決心去刻服,應該係work的。
以我仔為例,無人迫佢食軟糖,老師獎軟糖佢自己一定要食,老師都有勸佢唔好食,經過2年幼稚園時間,佢現正可以含住粒軟糖,唔反胃,不過未敢咬粒糖及吞。

伯爵府

今日睇過一單舊聞, 說內地有個姑娘患水果恐懼症, 情況都是由小到大都唔吃水果, 怕水果, 連掂都唔敢掂..
睇 ...
我驚龜驚到一個點, 我覺得人人都有一樣野架, 你唔好放到驚果樣野咁大, 你尊重自己感受, 唔洗驚人點講,
同埋呀, 其實日常都唔係好多機會見到生果, 行過唱幾句歌唔好望, 有人問你食唔食咪話唔食喇多謝
唔洗同人解釋架, 唔洗驚自己會恐懼一樣野, 因為人人都會

伯爵府

Moti 發表於 18-1-15 04:16
就算我唔驚食生果,我都從來唔會食有生果嘅蛋糕。乜好出奇咩!?我覺得蛋糕店店員奇怪啲囉。
...
我都係, 唔中意水果旦糕

伯爵府

回覆樓主

我知道好多人有顏色恐懼症
某顏色食物唔食
我識 有 白色唔食 綠色唔食

子爵府

睇 ...

識人不可用刀切生菓

伯爵府

Moti 發表於 18-1-15 04:16
...

我都覺得係店員奇怪啲,我唔怕生果,但都最怕食成個面都係生果嘅蛋糕,我會撥走啲生果比人食,淨食cream 同蛋糕。如果自己買,一定唔買有生果嘅,其實冇生果嘅蛋糕都好多選擇呀

所以樓主我覺得你冇問題呀,有人驚小強,你就唔好彩啲驚正一樣普通啲嘅野啫

男爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

樓主, 我覺得你唔駛將你細個讀書的經歷放到咁大, 而家大家都成年人, 冇人會笑你驚生果, 我覺得你可以照同人講你有生果恐懼症, 冇人會笑你, 仲細咩...大家都咁大個人...
呢樣野亦未去到會影響社交, 拍拖結婚等等....唔駛放到咁大

珍珠宮

其實吾食某一樣嘢吾係咩特別病。我以前都有白色飲品恐懼,我c6榴槤恐懼,我仔冬菇恐懼,有friend 吞藥丸恐懼,有whatsapp恐懼,仲有好多。我地親人朋友之間互相都知,大家都互相體諒,無問題。

男爵府

睇 ...
好少事咋喎, 真正交朋友, 唔需要隠瞞呀! 我有朋友都唔食蛋, 同怕橙, 當然我自己未能理解, 但唔會因為咁唔同佢做朋友喎....

你精神上怕一種嘢而唔食, 其實有好多人同你一樣, 雖然佢哋精神上唔怕, 但都一樣唔肯食啦.

放開D 啦, 有好多人陪你架, 唔駛覺得自己好特別咁架....

公爵府

我會覺得出奇, 但唔會笑人, 心智成熟o既人係唔會因為咁而笑人, 如果有人笑你, 只係佢幼稚, 唔洗比咁大壓力自己, 問題不在你身上.

首頁
12345...6

尾頁

跳至