自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

公爵府

Teletrend 發表於 18-1-15 10:52
識人不可用刀切生菓

me too

公爵府

loved 發表於 18-1-15 11:13
其實吾食某一樣嘢吾係咩特別病。我以前都有白色飲品恐懼,我c6榴槤恐懼,我仔冬菇恐懼,有friend 吞藥丸恐 ...

whatsapp恐懼係点?
好想知

大宅

回覆樓主

樓主唔只怕食生果,系見到生果都會驚

大宅

樓主,其實怕水果有咩咁出奇,我同事都有,初時佢講出來,我地雖然有笑,有些同事係唔明白,但我地成班都無因此而遠離佢,或用這事而玩弄她,有時一大班人食野,更會幫她食埋d水果添...
這個世界唔同晒架啦,有好多野d人都會接受到,樓主放心交朋友吧,真正的朋友唔會介意這些事的。

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

c.vieri 發表於 18-1-14 23:37
好耐以前聽過李家鼎前妻施明有「橙」恐懼症。

珍珠宮

bbyou 發表於 18-1-15 11:51
whatsapp恐懼係点?
好想知
我friend話一叮就要睇電話,佢會神經緊張,令佢抑鬱,所以佢無裝

珍珠宮

momo06 發表於 18-1-15 06:50
你咪當系水果敏感,唔影響人架。我仔有g6pd,我見臭丸同蠶豆都彈開9丈。

請問有G6PD怕唔怕聞香水味?

伯爵府

2018復活節勳章 王國教室勳章

Moti 發表於 18-1-15 13:45
請問有G6PD怕唔怕聞香水味?

甘又無話香水唔聞得,但D化學野蚊怕水殺蟲水都系少掂爲妙

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

唔食生果冇問題架,我一見到大樹菠蘿慘過見鬼 離遠見到佢即刻調頭走
感激遇上你~

珍珠宮

我食水果,
但唔食有水果既蛋糕、或其他有水果既食品。

你唔食水果只係其次,
但只想自己一個人係咪有社交障礙?
呢個障礙你覺得同水果有關?
定有其他原因?

有冇得醫要睇好多方面,
單單講唔食水果根本唔洗醫,
咪接受自己當自己偏食囉。
又唔係犯法既!
除非好影響到你既健康,
咁你就要考慮係咪要搵方法去面對。

每個人總有D地方係同一般人有唔同,
如果唔係傷害到自己或別人,
學習接納自己既與眾不同係一個出路。

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主

健康就得 唔駛太在意 每個人都有佢自己既喜好
正如我極討厭青瓜 所以 所有有青瓜都唔食
唔駛太在意人地既目光

無生果蛋糕多的事 我朋友唔中意食生果蛋糕 我地就食芝士蛋糕
一樣可以

子爵府

回覆樓主

我由細到大都唔食水果,細個食就會即嘔,而家都唔會食,但我冇你咁嚴重,我會買同切水果俾小朋友,只係我自己唔食,熟我既人都知我係唔食水果

其實你又唔使太介意,真正既朋友應該體諒你

伯爵府

回覆樓主

樓主:
我估你由唔食生果,到唔想見生果,甚至到因為生果而影響了社交,引致到朋友都唔多個。

驚恐症最大問題是把驚恐不斷擴大,以致會常用逃避方式去面對。

但其實,心中的驚恐的未必如想像中會出現。
例如驚因為怕生果而被朋友笑/隔開/唔接納/覺得自己怪⋯⋯而孤僻自己,這不是長遠的解決方法喔

反而開放自己,和合適的對象朋友話自己驚生果,或許對方反而因你的坦誠成為好友,接納你對生果的不適(正如各jm的分享,驚某種東西,好正常喔!)。

我有朋友怕雞,我們識她的都知。所以飲茶食飯也不主動食雞,連提也互相提點少說。大家都無問題,因為身邊會有有同理心的人嘛。

就算被人説怪,也開放自己,人地不明白自己都正常吖!

精神科係幫到你甚疏通心理困擾的。

大宅

其實我明樓主心態,因為真係會俾人笑,串我都有試過,有人試過質疑我,有人又會覺得我麻煩,因為我要兜路避開。
無計呢個世界太多無知既人,我慢慢都學識放低,佢笑代表佢無同情心,我亦都唔會當佢係朋友,減少接觸。

我唔只驚生果,貓狗我都驚,所以好多地方唔去得,但真正既朋友係會尊重你明白你的。

我的心中每天開出一朵花。

珍珠宮

回覆樓主

上個月Viu TV 有個資訊節目都有講呢個症,妳可以返睇返了解一下自己個情況

前HotCha 成員Crystal 同你一樣

大宅

回覆樓主:

識人都有呢個症,佢好多朋友(好多都知佢有呢個症,初時係有覺得怪,開下玩笑咁,但又唔會真係咁衰嚇佢), 又結左婚, 幸福美滿!

樓主既然因為向朋友同事隱瞞呢個症而不開心,不如放膽講俾人知,明事理的人會體諒你,唔明事理的人你同佢做朋友都無意思了!總好過屈埋屈埋自己仲唔開心。不過你自己要做好心理準備總會有人不易理解這症的, 你都要適時體諒翻對方!

寶石宮

2023年兔年勳章

s160656 發表於 18-1-14 23:22
今日睇過一單舊聞, 說內地有個姑娘患水果恐懼症, 情況都是由小到大都唔吃水果, 怕水果, 連掂都唔敢掂..
睇 ...

子爵府

回覆樓主:

我朋友都係怕水果, 見到會話核突, 我又覺得無咩, 係買蛋糕麻煩少少, 但都無咩所謂, 到我個囡, 都有少少, 無啦啦驚, 又話水果臭

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主

我有西芹恐懼症,聞到陣味都驚

珍珠宮

s160656 發表於 18-1-14 23:22
今日睇過一單舊聞, 說內地有個姑娘患水果恐懼症, 情況都是由小到大都唔吃水果, 怕水果, 連掂都唔敢掂..
睇 ...

每個人總有害怕嘅嘢,係無原因,影響唔到人哋,亦影響唔到健康,可以唔駛理,你唔食水果,可以食多啲蔬菜或維他命C補充。

首頁
12345...6

尾頁

跳至