自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 睛靈勳章

回覆樓主

如果我身邊有人連接近水果都唔得既,我會覺得好誇張,但無咩大不了,又唔係咩嚴重既問題

別墅

每個人恐懼既野唔同,嘗試唔好睇到水果既問題咁大,雖然一開始都會好難,但生活出街都好難避得開,試下同真係熟絡既朋友講,多左人接受個人感覺會輕鬆D

複式洋房

樓主有無聽過一種心理病叫selective eating disorder?

珍珠宮

我印象有jm係bk到分享過自己細個偏食,係真心驚個樣嘢,個位jm好似係怕食菜

you're not alone

珍珠宮

好彩樓主依家長大成人,如果你現時讀緊幼稚園或者小學就慘,因為學校一定有「開心水果日」甚至「水果月」

所以你係不幸之中的大幸

大宅

s160656 發表於 18-1-14 23:22
今日睇過一單舊聞, 說內地有個姑娘患水果恐懼症, 情況都是由小到大都唔吃水果, 怕水果, 連掂都唔敢掂..
睇 ...

我唔系水果,但我對淋既野會,例如蟹柳,太淋既飯,試過擺入口系會即刻作嘔,免強咬多2啖就嘔哂所有野出黎。
其實唔太大問題既 唔好太俾壓力自己。始終仲有好多野食有得揀

子爵府

正如食素的人都唔鐘意見到肉類,我朋友連街市都唔會入,佢話聞到肉檔陣味會想嘔,平時佢老公去買餸。

珍珠宮

回覆樓主:

唔好太在意啦,食唔到就算lor,每個人都有自己偏好嘅

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 陪月勳章

回覆樓主:

有朋友對“橙“有恐懼。見到生果檔要運路走。
無影響佢太多喎

公爵府

kittymuimui 發表於 18-1-14 23:26
我女個舊同學就係有水果恐懼症,一試必嘔

我有炎蛇恐懼症,我驚到想喊,想離家出走,被老公鬧話夸張,我扮無咁驚,扮鎮定,但好驚,原始果種驚。

公爵府

kittymuimui 發表於 18-1-14 23:26
我女個舊同學就係有水果恐懼症,一試必嘔

我仲有深水恐懼症,驚望不到底嘅水

男爵府

回覆樓主:

Deleted

子爵府

美女與野獸 發表於 18-1-15 03:27
我都會有類似情況,我食沙律醬,亦食沙律既材料,即係青瓜,薯仔嗰d,但撈埋做沙律我就唔會食,甚至乎聞到 ...

我都有呢個問題⋯⋯⋯我只要見到係「撈」埋一齊的食物,我就好大壓力,見到就肌肉僵硬⋯⋯
我一聽到人地叫福建炒飯,我直頭想暈

子爵府

冇咩咁出奇, 我嫂都唔食生果,

好似我食蝦, 但剝左蝦殼就唔食

子爵府

s160656 發表於 18-1-14 23:22
今日睇過一單舊聞, 說內地有個姑娘患水果恐懼症, 情況都是由小到大都唔吃水果, 怕水果, 連掂都唔敢掂..
睇 ...

要先開放自己的心

伯爵府

牛年勳章

babaca221 發表於 18-1-15 01:44
我同樓主有同樣問題,好開心終於搵到人同我一樣,次次講親俾人聽都會笑我,但我無特登唔講俾人聽,因為我會 ...
可唔可以交個朋友, 因為我也想找一個同樣有這個病的人

伯爵府

牛年勳章

umama 發表於 18-1-16 20:57
有朋友對“橙“有恐懼。見到生果檔要運路走。
無影響佢太多喎
我也是, 要運路走

伯爵府

牛年勳章

Ononluk 發表於 18-1-15 16:07
上個月Viu TV 有個資訊節目都有講呢個症,妳可以返睇返了解一下自己個情況

前HotCha 成員Crystal 同你一樣 ...
叫咩節目

男爵府

回覆樓主

終於揾到同路人,我都係好怕水果,我係完全唔掂,掂完要勁洗手,行過超市街市見到要好快咁行過,如果對住水果食飯我係食唔落,寧願唔食飯,但我反而唔怕食水果,但一定要切好晒攞出來我先食,我都唔知自己點解會咁,講比人聽我都驚冇人信!

珍珠宮

回覆樓主:

每個人都會有弱點,不用擔心,我的弱點係奄春同田雞,我超怕,望都唔想望,奄春蛋都唔得 我又覺得冇咩所謂,又冇影響人

首頁

尾頁

跳至