親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

2018復活節勳章 醒目開學勳章

想請教大家, 家母(非本港出世)差不多20年前去過台北一次, 當時用入台證的, 但現在已不見了那張台證, 來緊會再去台灣, 請問是否當非港澳出世首次入台辦理? 還是其他呢?
請指教

珍珠宮

MommyPanel勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

crystal36 發表於 18-1-15 17:34
想請教大家, 家母(非本港出世)差不多20年前去過台北一次, 當時用入台證的, 但現在已不見了那張台證, ...
上年改左, 非本港出世都可以網上申請了~
https://travel.ulifestyle.com.hk/news/detail/22314/%E6%B8%AF%E4%BA%BA%E9%81%8A%E5%8F%B0%E9%A0%88%E7%9F%A5/2

wcpcelia    發表於 18-1-16 11:36

大宅

mlyuen 發表於 18-1-15 18:01
上年改左, 非本港出世都可以網上申請了~
https://travel.ulifestyle.com.hk/news/detail/22314/%E6% ...

Tks reply, 我試試

寶石宮

2023年兔年勳章

crystal36 發表於 18-1-15 18:09
Tks reply, 我試試

網上申請表

https://niioa.immigration.gov.tw/NIA_OnlineApply_inter/visafreeApply/visafreeApplyForm.action

大宅

TKS!

我剛幫媽媽完成申請, 唔知係米有媽媽資料所以佢無要我scan相, 只係出生地選"大陸" 就過關喇.

寶石宮

2023年兔年勳章

crystal36 發表於 18-1-16 11:15
TKS!

我剛幫媽媽完成申請, 唔知係米有媽媽資料所以佢無要我scan相, 只係出生地選"大陸" 就過關喇.

祝一切順利

珍珠宮

MommyPanel勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

crystal36 發表於 18-1-16 11:15
TKS!

玩得開心D啦~

大宅

crystal36 發表於 18-1-15 17:34
想請教大家, 家母(非本港出世)差不多20年前去過台北一次, 當時用入台證的, 但現在已不見了那張台證, ...

非本港出世83年後去過台灣的話,而家申請普通台證就得㗎啦,即是網上唔使俾錢嗰隻,之前同屋企人去過幾次,第二次去幫屋企人上網申請,同我個張一樣(我係本港出世)

大宅

neednicole 發表於 18-1-16 14:52
非本港出世83年後去過台灣的話,而家申請普通台證就得㗎啦,即是網上唔使俾錢嗰隻,之前同屋企人去過幾次 ...

Tks a lot !

首頁

尾頁

跳至