自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

jutau 發表於 18-1-16 00:38
對人有保留,都係一種自我保護嘅機制

對家人親戚朋友同事都要咁。

珍珠宮

jamesbond007 發表於 18-1-16 00:22
或者倒轉講,如果有朋友对自己有期望,我会有壓力。

你講得啱,真係好怕家人或朋友對我有祈望,會好大壓力
君子之交淡如水好啲。
有家庭成員對人好有要求,當你做唔到佢預期嘅祈望,佢就會覺得你係衰人 同佢相處壓力非常大

伯爵府

虎到金來勳章

回覆樓主:

就將會同朋友去旅行為例:佢每年去台灣一、二次佢話自已經去到熟哂 咁我咪吾埋囉只係講左我想去邊同食咩比佢知等佢安排行程,我一睇行程真係想爆粗 第一日住北投夜晚去行西門町
第二日去北投行下回台北車站往酒店check in 跟住抖下,第三日去陽明山 我諗大家見到呢個行程都覺得白痴,去過十幾廿次台灣既你咩都吾知 又話冇得訂位但我又訂到喎!佢話不是任食沒限時間但以我所知係有限時個喎!
其實之前同過佢去一次二日一夜,已知佢係認史認屁就叻其實咩都吾識,再經今次台灣篇我對呢個人講既野做既好有保留!
令我知道吾好對人有咁大期望。
在我的字典裡,只有歡樂而沒有憂愁,小人們做什麼都影響唔到我  

子爵府

回覆 Ashleycorina 的帖子

非常認同

子爵府

開心吸收勳章 15週年勳章

peonica 發表於 18-1-16 00:32
人愈大,呢句好真。
做人都係對自己好最好,其他人盡基本責任。
掏心掏肺最後只有自己受傷。 ...

認同

子爵府

mononoke 發表於 18-1-16 00:12
「唔好對人有太大期望」
講得出呢句說話既人,係咪已經對無數咁多人失望過先講得出?家人、朋友....
點解我 ...

呢句説話我成日想同老闆講。

大宅

回覆樓主

幾件事 令我呢排好難受
唔知算唔算係期望
睇下大家點睇

有幾個朋友聚會時提議遲d一齊去旅行
叫我約其他人,到我係whatsapp group到約時
冇人理,提議個幾個都唔理,十個人得一個人覆我,全部已讀不回,我真係好失望,去唔去都可以答一句yes or no瓜,何況唔係我提議,好搞笑。

另外一單,做姊妹,大家付出得太多太多太多,最終被對新人當工人咁洗,其實唔好講朋友,好似連人都不如,識左好多年,大家都估唔到,有人結婚係可以放到自己無限大,完全冇空間理人感受,幾個姊妹唔開心足幾日。

最後一單,同老公跑步,我突然胃痛,按住個肚停低左,佢竟然見到可以繼續跑,到好耐之後先問我有冇事,佢話以為我只係冇氣(我從未試過跑跑下停低),但我按實個肚辛苦到途人都睇得出,佢話睇唔出咪睇唔出囉,自己就放佢d野勁上心,估唔到佢咁樣。

可能我衰,我計較付出與收穫,我知,我成日都係咁,唔應該咁樣計較,但每次自己付出8,但連1都拎唔到返黎,個種死蠢既感覺真係好想打自己。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

期望越少,失望越少!

公爵府

hhmum 發表於 18-1-16 07:52
就將會同朋友去旅行為例:佢每年去台灣一、二次佢話自已經去到熟哂 咁我咪吾埋囉只係講左我想去 ...

你同呢個朋友去左台灣未呢,如未去,我建議你唔好去

我都遇過朋友唔plan野,參與一齊plan都冇,最終又要嫌棄我的plan,係嫌棄不是商量

水晶宮

mononoke 發表於 18-1-16 08:02
幾件事 令我呢排好難受
唔知算唔算係期望
睇下大家點睇

1. 有家庭有細路好難話去旅行就旅行, 只閱不回,未諗掂,唔想拒絕你, 只要有人一開口話唔去, 就有多啲人回

2. 結婚真係好多野煩好忙, 顧唔到咁多野, 佢期望你作為佢好朋友會幫手分擔,係好朋友亦唔介意辛苦,盡幫

3. 只係你c6唔細心, 男人通病,如果我,在家死咗幾日應該都冇人知,正常的

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

經一事,受過咁多次,唔改變

男爵府

人地對自己好少少就會覺得對方係朋友,結果經歷好多失望既事
所以我寧願自己一個仲好
我都覺自己好蠢
試過咁多次都唔識學精

大宅

回覆樓主:

我十幾歲時已經明啦,
世界係唔會圍住任何一個人轉嘅,
除非嗰個人咁啱好好彩

男爵府

虎到金來勳章

我都以為對人好人地就會對自己好,但結果往往都係失望。疏遠左,反而輕鬆左好多。

珍珠宮

有時失望的原因或者唔係對方唔好, 反而係自己想多了, 對別人要求過了, 覺得佢應該要咁對我, 因為我對佢咁好, 諸如此類...

君子之交淡如水, 保持一定的空間, 不作無謂的期望, 也是好的.

大宅

miffyumiffy 發表於 18-1-16 08:21
1. 有家庭有細路好難話去旅行就旅行, 只閱不回,未諗掂,唔想拒絕你, 只要有人一開口話唔去, 就有多啲 ...

聚會時佢地提議旅行係講得好開心,仲夾哂時間又盛,我反而只係問係咪真係先,因為我要同family trip夾時間廢事撞期,佢地話係呀係呀你係大group到再問啦,最終我問完冇人理R哂頭

結婚個單,我自己都結過婚,今次亦係我第七次做姊妹,下午吹風吹到4個姊妹病,我發埋燒+嘔,唔緊要預左凍,但你見過姊妹全程拎野?兄弟唔洗做未?一個姊妹要拎7袋大袋,行勁多路,上旅遊巴,兄弟自己車自己,連賓客都睇唔過眼話未見過咁,唔緊要,但好多少事好多語言令大家覺得對新人唔感激,真係唔當你地係人。大家呻足幾日,可想而知去到咩程度。

老公個到,算啦,唔係第一次,你講得岩

珍珠宮

回覆樓主:

呢個世界無人係可以完全相信

公爵府

2024年龍年勳章

OKC 發表於 18-1-16 07:06
對家人親戚朋友同事都要咁。

同事一定係保留,私底下會真性情d

男爵府

回覆樓主

「唔好對人有太大期望」
你可以想為:自己變左,變得堅強、勇敢,唔須要下下要家人、朋友代為出頭?
而唔喺家人、朋友傷了你的心?

水晶宮

回覆樓主

係事實。

首頁

尾頁

跳至