烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

大廚勳章 陪月勳章

請問點樣整到呢啲裝飾cream?
試過用whipping cream發起,
唔夠firm又會溶,
唧花又唔明顯…
整過糖加牛油既butter cream,
又超甜
點先可以好似市面上蛋糕既cream又滑又唔太甜又唧到花?
thx~~~~

別墅

babyhoi 發表於 18-1-16 11:21
請問點樣整到呢啲裝飾cream?
試過用whipping cream發起,
唔夠firm又會溶,

想知x2

別墅

我見過有人打起CREAM 之後放入溶咗嘅魚膠粉入去再雪一雪. 咁樣可以話會FIRM 啲同唔會咁易溶.

別墅

回覆樓主:

除左加魚膠粉,用甜忌廉打都會硬D。

大宅

回覆 babyhoi 的帖子

https://www.youtube.com/watch?v=SZn9lyMUhNk

子爵府

RX-78 發表於 18-1-18 19:36
除左加魚膠粉,用甜忌廉打都會硬D。

但我覺得甜忌廉唔好食,我都好煩惱呢個問題

複式洋房

回覆樓主

用heavy cream / double cream會好d,含乳脂多過35%

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

加果膠,如魚膠粉、果醬等,咁會打得快D同FIRM D。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

子爵府

回覆樓主:

用Double cream

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

我懶, 一次半次用現成野就算.
https://www.amazon.com/Dr-Oetker ... ckets/dp/B000NY8OLU

或者去youtube 搵 stabalized whipped cream, 不外乎係加魚膠粉漿.
e.g.
https://www.youtube.com/watch?v=hniwUdEFJWI

子爵府

honk 發表於 18-1-19 18:07
用heavy cream / double cream會好d,含乳脂多過35%

香港好似唔覺有heavy cream, double 我都係見過一次,你有咩牌子同係邊到買呀?thanks

子爵府

my005 發表於 18-1-19 20:59
加果膠,如魚膠粉、果醬等,咁會打得快D同FIRM D。

果醬原來得ga?不過會變色

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

aiaiaiai 發表於 18-1-23 00:12
果醬原來得ga?不過會變色
其實加少少唔覺既,同時加少少醋或檸汁,會隱定d。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

子爵府

my005 發表於 18-1-23 00:16
其實加少少唔覺既,同時加少少醋或檸汁,會隱定d。

檸檬汁都得ga? 我仲以為咁液體咁水會搞到個cream 仲軟tim.. 長知識。多謝你呀

珊瑚宮

aiaiaiai 發表於 18-1-23 08:58
檸檬汁都得ga? 我仲以為咁液體咁水會搞到個cream 仲軟tim.. 長知識。多謝你呀
...

我記錯左呀,sorry。我要更正呀。

檸汁或醋係用黎穩定蛋白架﹗
當打蛋白時,落幾滴就得架喇。

只係果膠,如魚膠粉同果醬係得既。

子爵府

my005 發表於 18-1-23 09:01
我記錯左呀,sorry。我要更正呀。

檸汁或醋係用黎穩定蛋白架﹗

知道,咁岩有cream ,等我試下加果醬玩下先,真係多謝你

my005    發表於 18-1-23 09:05

別墅

aiaiaiai 發表於 18-1-23 00:11
香港好似唔覺有heavy cream, double 我都係見過一次,你有咩牌子同係邊到買呀?thanks
...

Citysuper有好幾款。

複式洋房

回覆 aiaiaiai 的帖子

去烘焙用品店就會有.

子爵府

RX-78 發表於 18-1-23 15:51
Citysuper有好幾款。

我有買過藍色樽果款,但好細樽又貴仲要唔好味

子爵府

honk 發表於 18-1-24 17:05
回覆 aiaiaiai 的帖子

去烘焙用品店就會有.

我沙田有3間都無呀,得dessert cream and whipping cream 咋

首頁

尾頁

跳至