自由講場

跳至

首頁

尾頁

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

男爵府

mollybach 發表於 18-1-16 17:19
信和地庫是必經之地啦!
仲有,當年ATV 國際台係會播 MTV㗎

以前仲有個日夜播MV嘅「Channel V」有無人記得?播好多英美MV..當年讀中學時成日電視常開

大宅

小肥兔 發表於 18-1-16 17:27
其實當年本地都有幾隊地下樂隊, 想當年係高山劇場聽, 盧巧音以前係到聽唱過, amk 我最 like, 佢地既歌 ...

盧巧音係black & blue,不過所謂成名後,經常被人話佢由indie到地上都係唔識唱歌兼夾模仿Dolores及王菲唱腔。

AMK當年王喜仲係叱咤電台嘅dj嗰陣,好鍾意播佢地d歌。如我無記錯,AMK vocal阿松都有喺商台主持下d節目。

當年,如你所言,音樂盛世年代,無LMF但有Anodize;Virus嘅家強好靚仔;每年一度嘉士伯流行音樂節是務必去朝聖吧⋯⋯好多好多90年代回憶一下子湧返嚟。

Elastica、suede、blur、oasis、the cranberries、supergrass全部都係當年會聽嘅 Britpop。

珍珠宮

jutau 發表於 18-1-16 14:07
zombie

rest in peace, 46歲仲好後生,仲話要開concert

當年我都成日唱Zombi,仲有呢隻碟,又會咁特然嘅
RIP

大宅

回覆樓主

I like Hollywood

大宅

mollybach 發表於 18-1-16 18:00
盧巧音係black & blue,不過所謂成名後,經常被人話佢由indie到地上都係唔識唱歌兼夾模仿Dolores及王菲唱 ...

Well said, I almost forget supergrass (emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

大宅

回覆樓主

好惋惜!
當年受到中學呀sir 推薦聽.
除左Linger,Zombie之外,
You and me,Promises,Electric blue......好多歌都好正

男爵府

Zombie直頭係經典!

比較新嘅鍾意Tomorrow,我播到個女得幾歲都跟住唱:
Too Young, too proud, too foolish!

男爵府

choco_soup 發表於 18-1-16 17:36
佢d 歌係我小學回憶,我以前夾band 都有夾佢d 歌。

你都係band友黎?

大宅

回覆樓主:

今日已喊了,想起佢歌聲,記起以前大學時聽既感覺番哂黎,上次佢地來會展開演唱會我都有去,以後無機會了。

珍珠宮

改造人 發表於 18-1-16 19:35
你都係band友黎?

讀大學既時候有夾過band,當時負責琴和bass,我老公就係主唱。

伯爵府

回覆樓主:

讀書時聽 the cranberries 同 the cardigans
二個主音都好獨特

男爵府

choco_soup 發表於 18-1-16 21:33
讀大學既時候有夾過band,當時負責琴和bass,我老公就係主唱。

我都係keyboard手黎
以前夾band真係練得好勤力!而家生咗bb之後難咗好多,不過都仲有keep到得閒玩下,客串彈下wedding呀咁~
我諗玩band嘅都應該逃不過曾經至少玩過Cranberries嘅Dream

水晶宮

2018復活節勳章 15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

Salvation
Zombie
Ode To My Family

RIP

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主

我睇過兩次Cranberries live, 香港2002 睇過一次,2009 在美國睇過一次,佢哋係我第一隊迷上既band,Dolores 把聲真係好正,夠清夠響夠力,好難得

子爵府

大宅

畀面勳章

回覆樓主

以前好鍾意佢d歌,一出碟就買小朋友出世後就無時間聽,好突然.....
Rip

大宅

改造人 發表於 18-1-16 17:55
以前仲有個日夜播MV嘅「Channel V」有無人記得?播好多英美MV..當年讀中學時成日電視常開
...

記得呀
嗰陣仲係錄影機年代,成日mon住個電視等佢播自己鍾意嘅MV就錄低佢,成餅錄影帶就係什錦MV!

複式洋房

懷念年輕時會跟著唱 炸蝦餅,炸蝦餅,炸蝦餅 餅 餅

侯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

回覆樓主:

RIP
以前有聽佢啲歌!屋企仲有保留CD.

首頁

尾頁

跳至