懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

而家33wk,第一胎開刀,第二胎想喺政府開。
之前一直喺健康院做產檢,知道咁上下週數會轉介返醫生見醫生,尋日攞住轉介信去醫院預約,點知約到38wk2先見醫生,問姑娘就話醫生睇完轉介信同牌板,覺得“有需要”先會改早啲期。
想問下,萬一我38wk2前有動靜,直接去產前病房,仲有無得開刀?
完全唔係想像中安排,好擔心

侯爵府

neychan 發表於 18-1-16 18:56
之前一直喺健康院做產檢,知道咁上下週數會轉介返醫生見醫生, ...

第一胎開刀第二胎政府也會鼓勵試生,不一定開刀。除非你妊娠糖尿或有高危case

大宅

回覆 neychan 的帖子

你邊間醫院?

複式洋房

tuelovefei 發表於 18-1-17 09:56

你邊間醫院?

TM

複式洋房

maomaofafa 發表於 18-1-16 23:35
第一胎開刀第二胎政府也會鼓勵試生,不一定開刀。除非你妊娠糖尿或有高危case
...

但一開始健康院產檢到近一次見醫生,比我嘅msg都係可揀開刀。

大宅

neychan 發表於 18-1-17 10:28
但一開始健康院產檢到近一次見醫生,比我嘅msg都係可揀開刀。

你最好問清楚,因為上次我覆疹醫生叫我2月去健康院,34週返醫院見醫生約手術安排,不過我唔係TM

複式洋房

tuelovefei 發表於 18-1-17 11:02
你最好問清楚,因為上次我覆疹醫生叫我2月去健康院,34週返醫院見醫生約手術安排,不過我唔係TM
...

我原以為都係咁上下週數就見醫院醫生傾手術安排,但醫院約期約到咁後,打去醫院產前門診問,個姑娘又勁不負責任,話醫生睇完file有需要提早見先見,叫我等電話,我而家處於被動,所以先請教下各位媽媽嘅經驗(emoji)(emoji)

大宅

neychan 發表於 18-1-17 11:15
我原以為都係咁上下週數就見醫院醫生傾手術安排,但醫院約期約到咁後,打去醫院產前門診問,個姑娘又勁不 ...

38週太憫水喇,正常38週生得!再打去問下啦.

大宅

你想100%開刀就私家比錢架啦,無得慳!

政府邊有得你選擇,再者,順產母乳係政府既宗旨,健康院醫生吾同婦產科醫生,不能作準。

我同你情況一樣,而家34w,第一胎開刀,第二胎諗左好耐順產/定開刀,始終順產康復快d可以照顧大仔.....但健康院醫生都話係生果刻由醫生決定,通常你係high risk佢地先比你選擇,約到你38w先返醫院好大機會你吾係high risk group,政府生絕對會有食全餐既風險。

男爵府

唔係wor~我第一胎係威院順產唔到,要緊急開刀,第二胎,威院比我選擇開刀定順產,結果係選擇開刀。
佢地38週就要開刀啦…話要係佢地控制範圍做開刀...而家岩岩生完啦~

男爵府

neychan 發表於 18-1-16 18:56
之前一直喺健康院做產檢,知道咁上下週數會轉介返醫生見醫生, ...

聯合有得選擇 我當時隔離床媽媽話上胎開 今胎簡順產 但其他醫院唔知 如果到時有得簡 就算作動果時 我相信都可以簡

別墅

ccw1830 發表於 18-1-18 12:01
唔係wor~我第一胎係威院順產唔到,要緊急開刀,第二胎,威院比我選擇開刀定順產,結果係選擇開刀。
佢地38週就 ...

扯開話題,想問下喺威記開刀嘅流程 ,我月尾都會係威記開刀,唔知道事情況點,有少少擔心

別墅

回覆樓主:

我係Qe開刀生第二胎,33w既時候醫生已經問我想開刀定試順產,我揀開刀,即時已經排到期38w開刀。跟住keep住兩星期覆診一次。到35w幾既時候發覺妹妹頭仔未向下,打橫訓驚穿水跌臍帶要我即時入院,禁就訓左十幾日醫院,到最後醫生幫我排37w左右開刀。但1月超級爆,多人生仔多人緊急,延遲左一日先有位入手術室。我本身預產期係28/1,而家妹妹係11/1出左世。

男爵府

sammi20000 發表於 18-1-18 22:13
扯開話題,想問下喺威記開刀嘅流程 ,我月尾都會係威記開刀,唔知道事情況點,有少少擔心
...
我情況就係,開刀前一日去見麻醉科醫生,個日"當"你第一日入院,你要預左大半日係醫院度等見麻醉科醫生,如無意外,下午就可以走得,醫院方面叫"回家渡假"。第二日,姐開刀當日,跟番佢指定時間同地點報到,跟住做單簡驗查,然後無了期咁等醫生指示幾時可以開刀。點解咁講哩,因我係第二胎選擇開刀,38週岩岩好就開刀,我唔屬於緊急狀態開刀,所以事前醫生講明唔知幾時幫我開刀,要睇當日孕婦緊急狀況去決定....

男爵府

sammi20000 發表於 18-1-18 22:13
...
到入手術室,你可以問下先生可否陪產,我有問到,而當日醫生話可以陪....當醫生同麻醉科醫生set好晒野,就可以叫先生入黎,生仔多數半身麻醉的,個人依然清醒,咁可以同先生傾下計,放鬆下,呀b大約20分鐘左右就出左世,成個過程你預大約1個鐘有找....

大宅

你可能唔係高危,因為就如樓上的mama所說, 大約34w~35w就已經要拎開刀日期了, 我第二胎係高齡+35w未調頭, 自己都唔洗要求, 醫生已經見議我開刀, 即時揀埋日子了, 最後37w 開刀生, 都有7lb幾

複式洋房

tuelovefei 發表於 18-1-17 11:35
38週太憫水喇,正常38週生得!再打去問下啦.

收到醫院電話啦,可以早少少見醫生,不過都要36週

複式洋房

Cqy00 發表於 18-1-18 09:54
你想100%開刀就私家比錢架啦,無得慳!

政府邊有得你選擇,再者,順產母乳係政府既宗旨,健康院醫生吾同婦 ...

健康院一直無講高危先可以開刀,見埋醫院醫生睇下點講先

複式洋房

ccw1830 發表於 18-1-18 12:01
佢地38週就 ...

請問醫院喺幾週比個開刀期你?

複式洋房

ms.odigbo 發表於 18-1-19 05:34
我係Qe開刀生第二胎,33w既時候醫生已經問我想開刀定試順產,我揀開刀,即時已經排到期38w開刀。跟住keep住 ...

想問下你33w時見嘅醫生係醫院定健康院醫生?

首頁

尾頁

跳至