0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

BB就嚟3個月,戒左夜奶兩個星期,以為終於有覺好瞓,點知係佢呢幾晚瞓著兩三個鐘後個頭就會瘋狂地左右擰,擰到嘔奶然後就醒又喊。我一直都係用包被包埋雙手瞓,開頭諗係咪佢開始大,覺得包住唔舒服所以個頭擰來擰去想掙脫。試左一晚唔包實佢,點知瞓瞓下佢對手就又搓眼又fing來fing去fing醒自己,想請教下有無咩辦法解決令佢唔好再咁樣整醒自己?

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

回覆樓主:

系咪個头痕吖?如果佢自己訓咗既話就唔使理佢既,小朋友訓覺都系好多小動作架

男爵府

開心吸收勳章

回覆樓主

我日頭試過見到bb個頭不斷左右擰,系因為仲有啖氣未嗝出來,抱起再掃下風就嗝左,再瞓就無事,可能你個bb 都係這個情況

珍珠宮

回覆樓主

我覺得似係個肚有肚風,谷住唔舒服啊,抱起佢掃下風。

回覆 coolyp 的帖子

Hello coolyp 媽媽有冇留意到BB 有冇咩唔舒服? 例如皮膚痕癢、有肚風肚仔唔舒服等? BB 左擰右擰有機會係覺得身體有唔舒服嘅方影響左睡眠,又或者係小動作/ 缺乏安全感等等。如果係缺乏安全感,可以俾一將有媽媽氣味嘅被仔佢蓋, BB 會感覺媽媽係身邊,安全感會大D。如果係有皮膚問題/肚仔唔舒服,就要解決左問題先,BB先會有好嘅睡眠質素架!
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

複式洋房

海綿肚仔專家@牛欄牌 發表於 18-1-17 16:53

Hello coolyp 媽媽有冇留意到BB 有冇咩唔舒服? 例如皮膚痕癢、有肚風肚仔唔舒服等? BB ...

我估唔係痕或者唔舒服,琴晚當佢對手不斷fing既時候試下俾奶咀佢,即刻停左唔fing仲子快瞓著,咁係咪關安全感事?

都可能係架~ 奶咀可以滿足BB慾望同增加安全感, BB咀可有安撫作! BB而家就快3個月大, 開始學識用力擺動身體 / 雙手, 識得拎起同放開玩具, 又會鍾意試下伸手摸懸掛物˳ 媽媽有冇試下係床邊放色彩鮮艷搖鈴, 又或者掛啲公仔圈係床上方吸BB?

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

伯爵府

回覆樓主

我個仔而家4個月,佢每當眼瞓嘅時候,就會左右快速擰頭,所以佢一擰頭我就知佢眼瞓,呢個時候我就會比奶咀佢,佢會即瞓著

首頁

尾頁

跳至