自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

從小要教子女,有些後果是沒法承受,路落去就算唔死,跌斷腳便一世了~

為影相「呃Like」你可以去到幾盡?有網民昨日(14日)目擊飛鵝山自殺崖上,一名山友當時正爬出接近完全垂直的崖邊,凌空半蹲在陡崖上。但該山友疑一於少理自身與朋友的安全,期間更做出玩命動作,凌空放開其中一隻手,只靠另一人趴在崖邊拚死捉實他。發文者懷疑他們正為拍照而犯險,直斥玩命男累人累物:「真係一失足成世唔使恨!」

網民Winson在群組(吹水山谷」中上載圖片,見一名身穿紅衣的男子,在沒有任何安全措施下爬出接近垂直的懸崖,並將整個身體懸空,蹲在懸崖邊,期間更曾放開左手,僅靠另一人在崖邊雙手握緊其右手捉實他。捉實他的人當時為借力要凌空雙腿,狀甚費勁吃力。

Winson認為他倆十分危險,於是隨即拍下照片並將相片放到網上:「為咗張相,真的有必要嗎,今日飛鵝山所見,人各有志,本想不提,但實在忍不住,看到已經倒抽一口冷氣,真系(係)一失足成世唔使恨!」

資深攀登教練對於有山友如此擒出自殺崖拍相感到十分驚訝。表示,自殺崖高逾16米,是一個有約8層樓高的危險山崖,萬一失手,將九死一生。他認為不能理解及認同,無論用意如何,山友亦不宜模仿。又指,如有興趣攀山,康文署及攀山總會都有相關訓練班供參與,亦應配備適當的裝備。

不少網民看見後亦認同他們在「玩命」,更直指是因早前有人攀出去影過,於是有人有樣學樣,但在無安全措施下做這種危險行為,出意外卻要浪費人力物力來營救,做法不智及不負責任。有人更揶揄他們:「好威啦,擺上網炫耀!」亦有網民擔心,萬一出手汗甩手,後果堪虞。

事發的「自殺崖」位於飛鵝脊頂,是一塊巨大陡峭的岩壁,屬飛鵝山最險要之處。去年11月該處曾發生致命意外,當時一名女子僅穿普通行山裝備,惟期間突然聽到死者大嗌一聲,即發現她跣腳墮下,最終大批消防員及飛行服務隊前往營救,惜仍傷重不治。

新聞
https://hk.news.yahoo.com

水晶宮

大力大力 發表於 18-1-17 06:40
從小要教子女,有些後果是沒法承受,路落去就算唔死,跌斷腳便一世了~

為影相「呃Like」你可以 ...

馬戲團空中飛人都做足安全措施訓練充足,呢D人真係覺得咁做係小兒科?完全不負責任

珍珠宮

ac917 發表於 18-1-17 06:44
馬戲團空中飛人都做足安全措施訓練充足,呢D人真係覺得咁做係小兒科?完全不負責任
...

到時累麗消房員

wcpcelia    發表於 18-1-20 18:26

伯爵府

令我諗起大陸之前個男仔,眼白白睇住佢唔夠力跌咗落後街。

翡翠宮

回覆樓主

子爵府

回覆樓主:

罪魁禍首是比like! 助長搏like的人做蠢事!

珍珠宮

熱血勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

低能

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

大人大姐,真係低b

子爵府

回覆樓主

為呃like連命都不要,愚蠢至極,但最後重要不要連累其他人尤其是消防員

禁止訪問

瑪瑙宮

好媽媽勳章

痴線

禁止訪問

回覆樓主

公爵府

回覆樓主:

D人咁大膽???好恐怖, 我睇到腳軟

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

侯爵府

Sukebe 發表於 18-1-17 08:07
子非魚, 焉知魚之樂 ?
不要把自己快樂,建築在比人痛苦身上(如意外家人/救護員好受嗎?)

華華子    發表於 18-1-17 08:52
世上千百萬人,不求別人幫助.只求不被惡攪,已很感恩

侯爵府

回覆樓主

衰d講句真係死就好,最怕有事嘅時候唔死得要人照顧一世
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

侯爵府

醒目開學勳章

抵俾人鬧!

伯爵府

腦殘有乜計?死自己算喇,唔好連累救你嘅人喎

珍珠宮

回覆樓主:

低能

瑪瑙宮

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

不負責任,生命有價

首頁

尾頁

跳至