用戶登入

找回密碼 | 註冊

22oC.84%

義工

自由講場 今日: 5712|主題: 955527

跳至
外國的醫生感冒吾俾葯?

大宅

國民生產總值:3881

我試吓吾食藥,吾知可吾可以自己好返
而家頭痛,咳嗽有啖

男爵府

國民生產總值:9025

畀面勳章

回覆樓主

普通感冒係冇藥醫,靠自己身體打仗,香港就算有藥都係減輕病徵,唔係醫病的

珊瑚宮

國民生產總值:108230

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

叫妳多休息,身體自已復原,以後抵抗力好,自然病少D~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

子爵府

國民生產總值:11133

2018勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主

外國唔同香港。香港人多空氣唔係咁好。比較難自己好

男爵府

國民生產總值:7746

Apple_Orange_T 發表於 18-1-17 07:06
而家頭痛,咳嗽有啖

食維他命c 增強抵抗力

子爵府

國民生產總值:12490

回覆樓主:

外國睇完醫生要自己去藥房買藥喎,會唔會佢寫咗張紙俾你去買你唔知?

男爵府

國民生產總值:6196

Apple_Orange_T 發表於 18-1-17 07:06
而家頭痛,咳嗽有啖

唔係好嚴重都唔會有藥 就算要食藥都係佢比醫生紙去藥房買藥 初初我都好唔慣 到而家慣左 有時返香港我屋企人見我d細路少少事都要我帶佢地睇醫生 又到我唔慣呢樣

珊瑚宮

國民生產總值:104271

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

lovehimhim 發表於 18-1-17 07:33
普通感冒係冇藥醫,靠自己身體打仗,香港就算有藥都係減輕病徵,唔係醫病的
...

係,我住外國十幾年,返香港睇醫生都係咁講。

男爵府

國民生產總值:5811

BK Milk勳章

而家頭痛,咳嗽有啖

飲多 d 水,唔好ㄧ次過一大杯,得閒就一兩口咁飲。頭痛可以按合谷穴,清痰可以按豐隆穴同支正穴。

洋房

國民生產總值:52

感冒的話佢地好少比藥單你去藥房執藥,你可以試下去藥房(有d超市都有)問d藥劑師 佢地會建議d藥比你食。休息多d 希望你早日康復~

子爵府

國民生產總值:11917

醒目開學勳章

siuba 發表於 18-1-17 07:49
外國睇完醫生要自己去藥房買藥喎,會唔會佢寫咗張紙俾你去買你唔知?

醫藥分家

琥珀宮

國民生產總值:191492

狗年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 2017媽媽節 開心吸收勳章

回覆樓主

住英國,普通感冒肯定唔開藥(雖然拎藥係藥房拎),除非有其他嚴重嘅徵狀,例如喉嚨發炎,皮膚出現紅點。。。

子爵府

國民生產總值:12100

回覆樓主

一般都唔開藥。我有次病到又嘔又發燒,個頭勁痛佢都係叫我自己買止痛藥食

公爵府

國民生產總值:25246

2018勳章 畀面勳章

ChingyanPang 發表於 18-1-17 07:43
外國唔同香港。香港人多空氣唔係咁好。比較難自己好
我都覺, 香港/中國d菌好勁, 唔係普通菌

珍珠宮

國民生產總值:38997

2018勳章

而家頭痛,咳嗽有啖

多休息 飮水 祝早日康復

男爵府

國民生產總值:6431

回覆樓主

最大問題係要休息,唔返工唔做家務唔煲劇唔玩手機(足夠休息好過食藥)
但,如果做唔到都係食藥唔好拖。

伯爵府

國民生產總值:15319

畀面勳章

回覆樓主

我記得當年喺外國,有次我勁高燒、喉嚨勁痛,已經病到2日落唔到床,個外國人醫生都只係開退燒藥比我去藥房買,但我真係好唔舒服,頂到下晝朋友帶我去睇唐人醫生,佢即刻開消炎藥比我,兩日已經好返。因為我嗰時一個人住,如果唔係我朋友見我病得咁嚴重帶我去睇唐人醫生,我諗我真係會死!

大宅

國民生產總值:4138

回覆樓主

睇醫生既作用,係睇下喉嚨有無發炎,同聽個肺清唔清,有無肺炎。我醫生無開藥,我亦唔需要買藥。5至7日一定好。

大宅

國民生產總值:2115

回覆樓主:

有親戚係加拿大和澳洲,大人可以食,但六歲以下唔開藥架,話佢個仔二歲發到39.8都唔食藥的。如果38度,仲一樣會出街,可能外國地方大掛,所以D病冇咁易傳來傳去。

大宅

國民生產總值:1669

回覆樓主:

我其實好贊成唔睇醫生,猶其我係愈睇愈病果D人,但你病唔睇醫生就畀人話播毒,唔返工休息就要有醫生紙,所以我每次都係被迫睇。

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎