自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

呢單真冇陰公, 咁細都掌摑及大力搖晃她, 致她腦出血及嚴重腦缺氧,現況猶如植物人,
他向法官表示,赤柱囚友介紹他可找更好律師,故在開審前稱辭退原本代表他的法援署律師。應判終身監禁

【晴報專訊】24歲無業父親疑難忍不足月女嬰的哭聲,涉掌摑及大力搖晃她,導致她腦出血及嚴重腦缺氧,現況猶如植物人,案件昨原定開審,法官慨嘆未見過更嚴重的虐兒情況,質疑本案應由高院審理。法官游德康明言,想不出一個再比本案嚴重的虐兒案情,但被告一旦罪成,區域法院權限判監7年,未必能彰顯公義。

控方昨透露,根據本月5日的醫療報告,女嬰雖會長大,但情況猶如植物人,無法自行呼吸及進食,須由儀器協助,難有康復機會。法官聞言後一時慨嘆,詢問控方「如果BB最後……」,話未說畢法官已急步返回休息室。休庭數分鐘後,法官詢問控方,若女嬰死亡,會否修改更嚴重的控罪,例如誤殺罪。控方回應指曾考慮修改控罪,因當初女嬰很大機會因併發症死亡,但後來她入院後情況已穩定。

區院只可判囚7年 憂公義難彰

涉案父親被控3項虐兒及1項刑事恐嚇罪,原定昨於區域法院開審,但法官指「未見過更嚴重的虐兒情況」,被告一旦罪成,判刑將接近最高刑罰的10年監禁,惟區院權限最高只可判監7年,質疑7年監禁未必能彰顯公義,要求控方再考慮審訊法院的級別,同時亦讓被告考慮是否繼續接受法援律師團隊代表,押後至下周二(23日)提訊。

被告昨應訊時沒有律師代表,他向法官表示,赤柱囚友介紹他可找更好律師,故在開審前稱辭退原本代表他的法援署律師。法官遂耐心向被告解釋其權利及情況,提醒被告需要有律師代表,着被告「平衡一下,人生需要妥協」,並着他在押後期間繼續與法援署溝通。

被告被控3項虐兒罪,指他於前年12月中至28日期間,三度在元朗寓所內,對所看管的兒童(即約半個月及1個月大的X)故意襲擊及虐待。

另被告被控一項刑事恐嚇罪,指被告於前年12月28日,在相同的地點威脅家人會使其人身遭受損害,意圖使她受驚。

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

無知的父親, 害死B女

珍珠宮

回覆樓主:

悲哀,少夫少妻

wcpcelia    發表於 18-1-17 14:07

珍珠宮

回覆樓主

冇陰公,呢D賤男拎去醃左佢永世冇得生就岩

公爵府

回覆樓主

陰公!不如一早落咗佢冇咁嬲,起碼BB拿拿淋搵過第二個機會投胎,唔駛而家活受罪!

禁止訪問

回覆樓主:

水晶宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

衰過垃圾

男爵府

我的育兒心得勳章

回覆樓主

個法官真係好耐性。佢個心應該好痛,但都好冷靜咁問要唔要改去其他法院告,因為區院最多判7年,又解釋俾個疑犯知佢個權利,直係好專業!

珍珠宮

2018父親節勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

呢d真係人渣....到呢刻都唔知錯
害左個B女

禁止訪問

回覆樓主:

珍珠宮

寶石宮

2023年兔年勳章

mickeyeva 發表於 18-1-17 09:38
呢單真冇陰公, 咁細都掌摑及大力搖晃她, 致她腦出血及嚴重腦缺氧,現況猶如植物人,
他向法官表示, ...

希望律政署接受法官建議轉介高院

水晶宮

回覆樓主:

無業無耐性,又咁後生,生乜嘢B?生出來打到佢變植物人,真係陰公。

BB多多少少都會喊,咁都頂唔順?一出世自己搞掂晒,出去賺錢養埋你好唔好?

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

24歲...又係D毛都未出齊果D冇腦人,又大穩又唔識避孕,攪到個B唔生唔死,呢D罪孽因果係邊個種出來架?
<br><br>

子爵府

回覆樓主:

伯爵府

回覆樓主:

這隻人間廢物,只識欺凌弱小,無耐性只有獸性,咒佢今生無運行,衰運跟佢到死去垃圾堆填區

禁止訪問

HiPP勳章(1) 開心吸收勳章

伯爵府

正人渣

伯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 親子達人勳章 陪月勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

mickeyeva 發表於 18-1-17 09:38
他向法官表示, ...

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至